Odpowiedz do tematu
: G.Gerlach VIS wz. 35
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2016-04-02, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie, nie cieszcie się Kumotrzy, to nie Alamo zawiadamia o nowym projekcie. To tylko ja, bezczelnie sobie pozwalam przypomnieć o IMHO interesującym temacie dla zegarka (pistolet VIS, oparty na zmodernizowanej koncepcji Colta 1911, był produkowany także przez okupanta i to niemal do końca wojny, najpierw w FB Radom, a później gdzieś w Austrii - trudno o większy wyraz uznania dla tej konstrukcji, ze strony, wrogiego przecież, kraju Lugera. Waltera i Mausera). Wyobrażam sobie ten zegarek, jako militarny w charakterze, z czarną, giloszowaną w romby, jak okładki pistoletu, tarczą, może z napisem "FB" w wydłużonym trójkącie (PVD w opcji), nie zapominając o suwerennych prawach producenta wraz z designerem do podejmowania wszelkich decyzji, jakie uznają za stosowne.
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2016-04-02, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Tak wyglądała Zina aka Zinajda.
:
Ostatnio zmieniony przez uminus 2016-04-02, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
Ale VIS już powstaje na sąsiednim forum w zasadzie to jest na ukończeniu
Edit zły obrazek
Edit zły obrazek
Ostatnio zmieniony przez uminus 2016-04-02, 19:37, w całości zmieniany 1 raz
:
uminus, dziwny tn VIS....
....niech sobie powstaje....my z Pawłem rozmawialiśmy o projekcie Vis'a jakieś 6 lat temu, to wtedy powstały pierwsze zarysy tego zegarka.
....niech sobie powstaje....my z Pawłem rozmawialiśmy o projekcie Vis'a jakieś 6 lat temu, to wtedy powstały pierwsze zarysy tego zegarka.
:
Z przyjemnością, Sylwku. Już siadam do "rajzbretu". Spróbuję zaangażować mojego Piotra do wspomożenia komputerowego.
:
Jeśli była by potrzeba, to mogę wspomóc renderingiem w miarę możliwości...
Zinajda napisał/a: |
Z przyjemnością, Sylwku. Już siadam do "rajzbretu". Spróbuję zaangażować mojego Piotra do wspomożenia komputerowego. |
Jeśli była by potrzeba, to mogę wspomóc renderingiem w miarę możliwości...
:
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2016-04-03, 09:55, w całości zmieniany 3 razy
Czy Koledzy są świadomi, że VIS to bardzo "szczupły" pistolet ?
Magazynek jednorzedowy mówi sam za siebie
Jak chcecie zrobić porządnego VIS'a , to musicie zaprojektować go w cienkiej , lekkiej kopercie, a nie w klocku z blachy jak Batory czy inne podobne.
W grubej kopercie WR 100 to se można Glocka zaprojektować albo beretkę 92
Spójrzcie na fotkę Vratislawi Koperta grubsza od magazynka
W oryginalnym VIS'ie najlepsza jest właśnie jego smukłość i lekkość...
edit .
A przy okazji możecie wypuścić drugą wersję pod nazwą Colt 1911, bo to prawie to samo
Magazynek jednorzedowy mówi sam za siebie
Jak chcecie zrobić porządnego VIS'a , to musicie zaprojektować go w cienkiej , lekkiej kopercie, a nie w klocku z blachy jak Batory czy inne podobne.
W grubej kopercie WR 100 to se można Glocka zaprojektować albo beretkę 92
Spójrzcie na fotkę Vratislawi Koperta grubsza od magazynka
W oryginalnym VIS'ie najlepsza jest właśnie jego smukłość i lekkość...
edit .
A przy okazji możecie wypuścić drugą wersję pod nazwą Colt 1911, bo to prawie to samo
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2016-04-03, 09:55, w całości zmieniany 3 razy
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
E.Stachura " Cała jaskrawość "
:
Ostatnio zmieniony przez Desaxe 2016-04-03, 14:16, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli wypuścicie VIS-a to będę gryzł każdego w kolejce przede mną byle by mieć go jak najszybciej Smukła kopertka, czarna tarcza i indeksy w stylu art deco urywałyby pewną cześć ciała. Model z VC ma swój urok, ale to kompletnie nie mój klimat
Jeśli już to bardziej Browning HP, bo to on wstępnie w 1929 wygrał konkurs na polski pistolet wojskowy, a po anulowaniu konkursu to na jego układzie mechanizmu wzorowany był ten w Visie VIS ma z Colta głównie bezpiecznik chwytowy i bardzo podobne umiejscowienie manipulatorów
Eustachy napisał/a: |
A przy okazji możecie wypuścić drugą wersję pod nazwą Colt 1911, bo to prawie to samo |
Jeśli już to bardziej Browning HP, bo to on wstępnie w 1929 wygrał konkurs na polski pistolet wojskowy, a po anulowaniu konkursu to na jego układzie mechanizmu wzorowany był ten w Visie VIS ma z Colta głównie bezpiecznik chwytowy i bardzo podobne umiejscowienie manipulatorów
Ostatnio zmieniony przez Desaxe 2016-04-03, 14:16, w całości zmieniany 2 razy
::Lord Vetinari był przeciwnikiem zbędnego okrucieństwa... był za to entuzjastą niezbędnego::
:
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2016-04-03, 14:28, w całości zmieniany 4 razy
" ...Smukła kopertka, czarna tarcza i indeksy w stylu art deco urywałyby pewną cześć ciała. Model z VC ma swój urok..." ale to kawał tłuczka jest a nie projekt
HP i Colt w pierwszych wersjach miały tego samego ojca. Potem po śmierci Browninga, zrobiono nową wersję, którą przerobiono doszczętnie po 1928 roku , po czym ponownie, zupełnie przerobiono ją w 1935, gdy Vis już był produkowany.
Tak wiec reasumując, duch John'a Moses'a jest widoczny we wszystkich trzech konstrukcjach
Zresztą, my sobie możemy pomarzyć o smukłej kopercie, a Gerlachy i tak wysmażą
odważnika WR100 ...
HP i Colt w pierwszych wersjach miały tego samego ojca. Potem po śmierci Browninga, zrobiono nową wersję, którą przerobiono doszczętnie po 1928 roku , po czym ponownie, zupełnie przerobiono ją w 1935, gdy Vis już był produkowany.
Tak wiec reasumując, duch John'a Moses'a jest widoczny we wszystkich trzech konstrukcjach
Zresztą, my sobie możemy pomarzyć o smukłej kopercie, a Gerlachy i tak wysmażą
odważnika WR100 ...
Ostatnio zmieniony przez Eustachy 2016-04-03, 14:28, w całości zmieniany 4 razy
"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."
:
Pisząc ...Smukła kopertka, czarna tarcza i indeksy w stylu art deco urywałyby pewną cześć ciała - miałem na myśli jak wygląda moja lista życzeń wobec Waszego projektu, bo ten z VC nie jest w moim klimacie, właśnie przez zwalistość przypominajacą bardziej luminoxy
Piwo w górę za J.M. Browninga
Cyfty art deco najbardziej z tym krojem mi się kojarzą:
Ostatnio zmieniony przez Desaxe 2016-04-03, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
Eustachy napisał/a: |
" ...Smukła kopertka, czarna tarcza i indeksy w stylu art deco urywałyby pewną cześć ciała. Model z VC ma swój urok..." ale to kawał tłuczka jest a nie projekt
|
Pisząc ...Smukła kopertka, czarna tarcza i indeksy w stylu art deco urywałyby pewną cześć ciała - miałem na myśli jak wygląda moja lista życzeń wobec Waszego projektu, bo ten z VC nie jest w moim klimacie, właśnie przez zwalistość przypominajacą bardziej luminoxy
Piwo w górę za J.M. Browninga
Cyfty art deco najbardziej z tym krojem mi się kojarzą:
Ostatnio zmieniony przez Desaxe 2016-04-03, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
::Lord Vetinari był przeciwnikiem zbędnego okrucieństwa... był za to entuzjastą niezbędnego::
:
Oj, już zaczyna mi się podobać ten pomysł... Smukła koperta, czcionka art-deco, czarna, matowa tarcza...
Zresztą Paweł pewnie wymyśli coś super nawet jesli nie będzie smukłe ani art-deco
Zresztą Paweł pewnie wymyśli coś super nawet jesli nie będzie smukłe ani art-deco
:
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2016-04-03, 18:35, w całości zmieniany 2 razy
Odpowiedz do tematu
Mam nadzieję, że zgodzicie się z moim sposobem myślenia, że żaden automat nie zapewni tej smukłości, co nakręcanie ręczne, jakie sobie do tego projektu założyłem. Tarczę sobie wyobraziłem okrągłą, w dwu wersjach, czarną i białą, obie z subsekundą i indeksami mniej więcej takimi, jak pokazane z tym, że czarne w białej tarczy, a złote w czarnej. Poza tym tarcze z ringiem sekund/minut i zieloną lumą (przy indeksach godzinowych kropki). Subtarcza sekundnika w każdej z wersji tarczy - czarna w romby (nawiązujące do okładek), pośrodku wydłużony trójkąt z napisem "VIS" (jak na okładce, tylko symetryczny). Średnica będzie zależna od możliwości mechanizmu. Koperta tradycyjnie polerowana, w opcji z czarną powłoką PVD, która, jak mam nadzieję, będzie się trochę wycierała w użytkowaniu, podobnie jak oksyda w pistolecie. Nie myślałem jeszcze o pasku, bo będzie zależny od koperty, a ta od mechanizmu. Dekiel wyobraziłem sobie z "medalionem" w kształcie denka naboju 9mm Para (ze względów praktycznych, stalowym, a nie mosiężnym), alternatywą byłby widok "VIS-a" z boku, w powiązaniu z inicjałem FB. Co z tych pomysłów się uchowa, i czy w ogóle wyniknie coś sensownego, zobaczymy.
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2016-04-03, 18:35, w całości zmieniany 2 razy