Garbarni poszukuję
Odpowiedz do tematu

: Garbarni poszukuję
ślęczę już od kilkudziesięciu minut. I cztery litery nieoświetlone :evil:

bo co znajdę, to głuchy telefon albo numer nieaktualny...

Kumotry, rzecz wygląda następująco – padła mnie jedna sztuka samicy wężowej.
Ładna sztuka była, no ale cóż, nie tylko ludzie mają swojego AIDSa :(
No i sobie umyśłiłem coby ją zagarbować i może coś pożytecznego zrobić. A że padła dopiero co, to nie chcę jej konserwować i później szukać zakładu tylko tak na żywca oddałbym jedną skórę do wygarbowania.

I teraz pytanie do Was – znacie jakąś działąjącą w Polsce garbarnię (podejrzewam, źe skór bez włosia), która wykona taką usługę? Może gdzieś koło Was jest jakiś taki zakład albo któryś z kumotrów się tym zjamuje?

Pomóżcie i przysyłajcie numery na PW, proszę

Ostatnio zmieniony przez slamacek 2012-07-17, 14:19, w całości zmieniany 1 raz
pozdrawiam

w.
---
„przestań pierdolić – żyj złudzeniami” MM
:
http://www.dermix.pl/
?

:
Nie wiem czemu ale wątpię, żeby ktoś się podjął :)

Ale pytać można np;
http://www.pandagarbarnia...s_1&action_id=1

Była jeszcze jakaś w Skoczowie, nie pamiętam jak się nazywa...

FORZA Robert!
RK WRT
:
bo to wszystko wielkie firmy są, a ja malutki żuczek. Z jedną sztuką... żeby kontener
:evil:

[ Dodano: 2012-07-17, 15:46 ]
w pierwszym wypadku nie wykonują usług, w drugim – wybrany numer nie istnieje :(

ale ALAMO podrzuciłeś mi myśl, żeby po znajomych rycerzach poszukać – dzięki :lol:

to jakieś fatum – jutro rano dzwonię do Skotana, może oni coś podpowiedzą, bo dziś już są po pracy...

Ostatnio zmieniony przez slamacek 2012-07-17, 14:48, w całości zmieniany 1 raz
pozdrawiam

w.
---
:
Mam jedną garbarnię dwa rzuty beretem ode mnie, ale nie jest ona taka mała, po drugie z Wa-wy to jednak kawałek drogi, a po trzecie cheba bym nie miał śmiałości iść do nich z tym :smile: :oops: .
W ostatecznej ostateczności mogę poratować telefonem do nich, a tak z ciekawości chcesz im oddać samą skórę czy całe truchło :twisted:

Nie oceniaj człowieka po tym gdzie pije, ale ile może wypić! :))
:
Garbarnia to nir rzeźnia – tam się wysyła samą skórę. zakonserwowaną poprzez poprzez zasolenie, wysuszenie lub wymrożenie bo rzadko trafia się taki zakład przy jakiejś hodowli (wyobrażam sobie, że wielka musiałaby być taka hodowla). A taki przypadek jak mój – to podejrzrwam jeden na tysiąc.

No ale szkoda tracić skóry rzadkiego było nie było zwierzaka...

Optonic będę wdzięczny za telefon – dalej sobie poradzę. Z wszystkich problemów – odległość ode mnie to dzisiaj najmniejszy z nich :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez slamacek 2012-07-17, 16:32, w całości zmieniany 1 raz
pozdrawiam

w.
---
:
Będąc małą dziewczynką jeździłem na obozy harcerskie w Bieszczady. Był tam zakład karny którego pensjonariusze dorabiali do fajek (pracowali w polu, na zewnątrz) produkcją wyrobów ze skóry żmijowej. Żmij wtedy była masa, na południowych stokach wygrzewały się na słońcu dziesiątkami. Łapali je, mordowali, wyprawiali skóry domowymi sposobami a potem uszyte portfeliki czy paski wymieniali na używki.
Przy jednej skórce może spróbował byś własnoręcznie ją wygarbować. Kiedyś szukałem to były na necie odpowiednie receptury.

:
no właśnie poczytałem na kilku forach obcojęzycznych i kto wie czy nie spróbuję sam. Okazuje się, że skóry gadów, ze względu na swoją strukturę, są bardzo proste do wygarbowania :)

pozdrawiam

w.
---
:
slamacek napisał/a:
Garbarnia to nir rzeźnia – tam się wysyła samą skórę

No właśnie ja to wiem, tak zapytałem troszkę prowokacyjnie jakby ktoś nie wiedział no :razz:
espeszaly for slamacek
http://www.garbarniaklas.pl/
No chyba że ktoś też chce sobie skórę wygarbować :wink:

Nie oceniaj człowieka po tym gdzie pije, ale ile może wypić! :))
:
i wygląda na to, że dzięki bardzo pomocnej dłoni kumotra aureatez w przyszłym tygodniu sprawa wężowej gadzinki zostanie zakończona.

Wszystkim Wam dziękuję za pomoc, zaangażowanie i rady :mrgreen:

pozdrawiam

w.
---
:
Ciesze się , że mogłem pomóc :)

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum