Staruszek do renowacji
Odpowiedz do tematu

:
Po czym Waść wnosisz, że to może nie być GUB :/
Nie jestem znawcą ,właściwie od tego powinno się zacząć wywiad :facepalm:

Pozdrawiam
:
Jacek. napisał/a:
A to w ogóle jest GUB?

Gboo.

No i tu zapadła pełna zadumy cisza.

Tarcza i wskazówki wyglądają dobrze, koperta chyba też, na werkach GUBa to ja się nie znam, ale nagle grawer logo na rotorze zaczął mi wyglądać jakoś tak dremelkowo.

pozdrawiam
Narfas

:
Moim zdaniem nie warto ładować się w renowację takiego zegarka.
- Tarcza. Obserwując dokonania renowatorów to tarcza po renowacji będzie ledwie zbliżona do oryginału. Bez ostrych krawędzi indeksów i bez szlifu słoneczkowego. Może da się to zrobić porządnie ale nie będzie to w akceptowalnej kwocie
- Koperta. Już ma wyoblone krawędzie. Nowa powłoka to tylko uwypukli (nawet po przeszlifowaniu ). Przy tym kształcie koperty będzie to wyglądało raczej średnio.

podsumowując:
władujesz sporo a efekt i tak będzie taki sobie. Biorąc pod uwagę że nie jest to jakiś rarytas którego warto ratować - radzę odpuścić

:
korikolo napisał/a:
Po czym Waść wnosisz, że to może nie być GUB :/
Nie jestem znawcą ,właściwie od tego powinno się zacząć wywiad :facepalm:

Sorry, po prostu nie jestem oblatany w starszych automatach GUBa. To typ 67.1 - nie zrobili tego dużo, popularne za to były wersje z ręcznym naciągiem.
BTW: 70.1 i 70.3 miały NRDowski certyfikat chronometru. Miały właśnie taką tarczę, tylko bez daty i z małym znaczkiem jakości między wskazówkami a napisem "stossgesichert".

Werk wygląda na zdrowy, ale z tym trzeba ostrożnie: brak do tego części.

Gb.

:
http://allegro.pl/stary-n...2770251845.html

Na razie jest jeden chętny do kupienia za 50 zł. Czy zbliży się do 150? raczej wątpię...

Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Okaże się czy dobrze strzelałem z ceną hmmm Szerloku :P

Pozdrawiam
:
To bardzo fajny zabytkowy zegarek,po renowacji to będzie tylko zegarek,niekoniecznie fajny facepalm

Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Kumotry Monter i buran dobrze prawicie... pifko
Fakt, że ostatnio zrobiła się moda na GUBy, a moda to na Allegro ma wielką moc... nie wziąłem tego pod uwagę... cena zbliża się do 150 PLN a to pewnie nie koniec...

i fakt, że to fajny zabytkowy zegarek, który po renowacji, przynajmniej takiej jaką standardowo można oglądać u nas nad Wisłą, raczej już ani zabytkowy ani fajny nie będzie. Jedyna rada - drobne spa i nie ruszać!

Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Ja przytuliłem tego http://allegro.pl/show_item.php?item=2769699149 :) stosunkowo tanio,byłem przygotowany na dwa razy tyle :))

Ostatnio zmieniony przez buran 2012-11-12, 19:12, w całości zmieniany 1 raz
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
A ja odpuściłem ale co do ceny miałem czuja raczej :złośliwiec:

Pozdrawiam
:
korikolo. Lepiej te 300 PLN przeznaczonych na renowację zaadoptuj na koszty zakupu lepszego stanu zegarka. Kupisz ładny stan, to i renowacja nie będzie potrzebna i efekt piorunujący. Co oryginał, to oryginał.

"Od dawna już nie nosiłem zegarka. Przeszkadzał mi. Czułem się źle. Miałem wrażenie, że coś pęta mi przegub."

E.Stachura " Cała jaskrawość "
:
To gratuluję obu kumotrom po pierwsze zegarka, po drugie wyczucia cool

Buran miałem pokusę na tego drugiego, ale przyznam się bardziej w mrocznych planach kanibalizacji - wskazówki (i tarcza oprócz nadruku) identyczne jak używane w służbówkach KM za czasów Grossadmirala Dönitza (a jakiś czas temu np. był do kupienia nie tak drogo KM Speck tyle, że z nieoryginalnymi - dlatego odpuściłem).
Pewnie jednak nie wszystko co było w G znaleźli i wywieźli krasnoarmiejcy. ;)
Ostatecznie żal mi się zrobiło zegarka, niech uchodzi z życiem - aż takiego parcia nie mam...
Mam nadzieję, że u Ciebie znajdzie ciepły kąt i troskę :)

:
A teraz przyznać się szybko kto kupił :))

Pozdrawiam
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum