Open heart na dobry początek
Odpowiedz do tematu

: Open heart na dobry początek
Witam serdecznie.
Ledwo się przywitałem a już próbuję wykorzystać wiedzę forumowiczów ;)

Marzy mi się zegarek "open heart", jest coś w tym hipnotycznym ruchu koła balansu ... a wiadomo, prawdziwy tourbillon jest daleko poza zasięgiem cenowym.
Ba, nawet Orient ze swoimi bardzo fajnymi open heat'ami wymyka się finansowo.
W kieszeni na takie cudo miałbym gdzieś 200 zł, na droższe zabawki musiałbym grzecznie poczekać i dozbierać. Wiem że brzmi to śmiesznie, ale jako student utrzymujący się samodzielnie - znaczenie ma każde 5 zł, nie mówiąc o setkach ;) Na wiele mnie nie stać, ale serce by chciało...

Mam możliwość zakupu takiego Tempo D'Oro (spod skrzydeł Tchibo) za 100zł:

Trochę więcej informacji można znaleźć tu: http://zegarkiclub.pl/for...rotka-recenzja/
(wiem że istnieją pewne animozje między tutejszym forum a tzw. "kizi", jeżeli niemile widziane jest podawanie linków do ich zasobów dać znać - usunę ;) )

W stanie niemal idealnym, niestety bez gwarancji (brak paragonu). Przyznam że odpowiada mi styl, jednak nie mam pojęcia "co to jest" ani jak wygląda "w życiu". Pogrzebałem w necie, nie udało mi się jednak znaleźć jednoznacznej opinii dotyczącej jakości i trwałości tego cuda. Mechanizm nieznanego pochodzenia (przynajmniej mi nie udało się dotrzeć do żadnych informacji) ponoć znacznie ustępujący czemukolwiek spod marki Seagull i innych "porządnych chińczyków", nie wiem jak z wykonawstwem.

Tak że jestem w kropce, nie wiem czy decydować się na zakup czy czekać, dozbierać i kupić coś z bardziej znanego dalekowschodzniego źródła, np. Tao International:

Wyglądają naprawdę smakowicie - pytanie czy różnica w cenie idzie w parze z różnicą w jakości?

Wdzięczny byłbym za wszelkie przemyślenia, opinie, sugestie. Nie znam wszystkich "azjatów" wartych uwagi, nie wiem którzy mają modele open heart, tak że dowolne inne propozycje są mile widziane.

:
...Grim, jeżeli dziurawiec, to tylko turbina

:
Maxio napisał/a:
tylko turbina

Ale prawdziwa!

:
Mam jedną prośbę - pisać do mnie jak do dziecka ;) Bo
Maxio napisał/a:
...Grim, jeżeli dziurawiec, to tylko turbina
jest dla mnie nieco niezrozumiałe ;) W sensie, co dokładnie autor ma na myśli i czemu tak a nie inaczej, chociażby w paru słowach?

Ostatnio zmieniony przez Grim 2012-11-14, 01:36, w całości zmieniany 1 raz
:
...turbina=tourbillon

Santino napisał/a:
Maxio napisał/a:
tylko turbina

Ale prawdziwa!

...a jakże inaczej, dlatego nie lubię dziurawców, bo wiem, że raczej mnie nie stać będzie na takie coś...

...ale w sumie o gustach się nie dyskutuje to nowy kolega niech sobie zapoda, ale ja nie pomogę, bo ni wuja się na takowych nie wyznaje...

:
...ostatnio była na bazarku taka Alfa

:
Maxio napisał/a:
...ostatnio była na bazarku taka Alfa
Bardzo fajna, niestety już jej nie ma ;)
Cytat:
Grim,Prawdziwy Tourbillon wygląda tak:
No wiem jak Tourbillon wygląda, wiem też że owo małe dzieło sztuki raczej mnie nie dotyczy - cena z innego świata ;)

Dlatego pytam o Open Heart'y które mi się podobają, z czysto estetycznych względów. Może to kwestia gustu, mi natomiast bardzo podoba się widok pracującego mechanizmu...
Kwestia tylko wyszukania zegarka Open Heart odpowiedniej jakości w moim zasięgu cenowym.

Sylwek
[Usunięty]
:
Grim, a czy aby koniecznie musi mieć osoba tą dziurę od góry??? A może poszukać czegoś z przeźroczystym deklem i oglądać sobie mechanizm po zdjęciu zegarka z łapki ? hmmm

:
Grim, zegarki z tchibo nie sa zle, choc jesli chodzi o jakosc tego dziurbillona to nie wiem.
Pamietaj, ze niestety wiekszosc tao to homage/kopie istniejacych zegarow z innym logo, wiec sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, czy Twoj wewnterzny burak to akceptuje, czy nie ;)

w tym budzecie nie poszalejesz, ale szukalbym czegos od alphy albo parnisa (jest portugalec z dziura).
Jakies komplikacje ma miec? czy po prostu dziure?

beceen | ***** ***
:
Grim , z reguły jest tak, ze gusta i zapatrywania zegarkowe z początku "choroby" ewoluują w jej trakcie. Lepiej więc, skoro u ciebie na razie krucho z kaską, kup tego tchibowca. Taniej raczej nic nie będzie, chyba, ze jakiś Goer z puszki po konserwie(odradzam). Wydasz najmniej, zegarek za te pieniądze OK, a potem się zobaczy..

Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Sylwek napisał/a:
Grim, a czy aby koniecznie musi mieć osoba tą dziurę od góry??? A może poszukać czegoś z przeźroczystym deklem i oglądać sobie mechanizm po zdjęciu zegarka z łapki ?
A czemu nie dziura z góry? Mam już codzienne, grzeczne Seiko 5 ze szkiełkiem od dołu, codzienny kwarc Pulsara i stary, garniturowy Glashutte. Teraz chciałbym coś bardziej ekstrawaganckiego, jako ciekawostkę. Open heart'y mają swój urok, dobrze zakomponowany na tarczy otwór ukazujący koło balansu jest świetnym ozdobnikiem.
Odkąd miałem w ręku Orient'a WZ0061DA chodzi mi takie coś po głowie i spokoju nie daje ;)
beceen napisał/a:

Pamietaj, ze niestety wiekszosc tao to homage/kopie istniejacych zegarow z innym logo, wiec sam sobie musisz odpowiedziec na pytanie, czy Twoj wewnterzny burak to akceptuje, czy nie
Uuuu, a to mnie trochę zniechęciło do Tao Int. "Inspirację" bardziej znanym modelem zrozumiem (nawet wśród droższych, zachodnich wytwórców widać często podobieństwa, wynikające z podobnej myśli estetycznej, mody czy podpatrywania konkurencji ;) ) ale bezpośredniej kopii jednak nosić bym nie chciał.
Ktoś wie może czy kopią czy wymysłem własnym Tao jest ten model: http://www.myeasypics.com...115&img=36a.jpg

beceen napisał/a:
(jest portugalec z dziura).
Faktycznie, i to całkiem fajny. Alpha też wypuściła coś podobnego - jakościowo lepsze od Tao? Chyba trzeba będzie na nie zapolować, albo zdecydować się na tego Tchibowca...

Z uwagą trzeba przeglądać bazar...

Ostatnio zmieniony przez Grim 2012-11-14, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
:
Głowy nie dam, ale zdaje się, że Cartiera.

Ostatnio zmieniony przez berberys 2012-11-14, 12:09, w całości zmieniany 1 raz
:
ta to jest Cartier w trochę innym wydaniu, ale Tao robiteż wersje bez dziury ktora jest dużo ciekawsza, a ma chyba gmt, i nie jest tak bezpośrednio zerżnięty każdy szczegół, sam na takiego mam ochotę :oops:

tak wyglada oryginał

tao to bardzo dobre zegarki, poszukaj na ich stronie mają wiele modeli, chociaż większość w mniejszym czy większym stopniu są inspirowane.

Ostatnio zmieniony przez pr00 2012-11-14, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
:
capt66 napisał/a:
ta to jest Cartier w trochę innym wydaniu

znaczy,ten - http://store.taowatch.us/...etail/2a.11.jpg tak, zdecydowanie żywcem Cartier, to mi go skreśla więc z potencjalnych nabytków (to i okrutnie paskudna koronka ;) )
Mi chodzi konkretnie o tego - http://www.myeasypics.com...115&img=36a.jpg (w różnych wariacjach kolorystycznych), nie widzę go w Cartier'ach na google (więc pewno coś innego?)

capt66 napisał/a:
ale Tao robiteż wersje bez dziury ktora jest dużo ciekawsza
Hmm... można by dyskutować, kompozycja tarczy + wciąż ta koronka... znacznie mniej mi się podoba niż wersja z sercem. Ale to raczej kwestia gustu i uprzedzeń do dziurawej tarczy ;)

Swoją drogą widzę że sugerowane Parnis i Alpha w wersji Open heart też dość mocno "inspirują się" pewnym Cartier'em ;) Ale powiedzmy że jeszcze na granicy są....

Ostatnio zmieniony przez Grim 2012-11-14, 13:54, w całości zmieniany 4 razy
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum