Paczka do USA
Odpowiedz do tematu

: Paczka do USA
Pomóżcie proszę, chciałbym wysłać paczkę do USA (w niej zegarek). Proszę o pomoc. Zupełnie nie wiem co i jak. Czym najlepiej, najbezpieczniej, najtaniej ?

Nikt nie jest na tyle inteligentny żeby nie wyłapać taboretem w ryj.

Kijem Wisły nie przepłyniesz.
Głową muru nie przeskoczysz.
Nie wszystko złoto co się święci garnki lepią.
:
najszybciej bedzie jakims kurierem (DHL, UPS, Fedex), ale bedzie drogo.
ostatnio wysylalem paczke do niemiec (dosc ciezka, ok 3 kg) - koszt PP to ponad 70 zl w UE.
wg cennika PP paczka do 1 kg do USA z zadeklarowana wartoscia 500 zl to koszt 67 zl.

beceen | ***** ***
:
A jak wygląda sprawa z cłem?

:
Przesylka kurierem Cie zabije finansowo, chyba ze cos sie zmienilo od roku.

Ja wysylalem orisa lotowskiego do kolesia w stanach poczta polska, polecony priorytet po prostu - koszt ok 120 zl (nie pamietam czy jako wartosciowy czy nie, chyba tak). Kazdy kurier chcial min +- 4x tyle.

Paczka doszla, poszla na clo w stanach i nie mam pojecia jak oni mu ja oclili ale to juz problem kupujacego i wypada to napisac czy to na aukcji czy prywatnie.

W kazdym razie koles byl zachwycony zegarem i dostalem pieknego pozytywa :)

s

Ostatnio zmieniony przez strix 2012-11-24, 10:01, w całości zmieniany 1 raz
:
strix napisał/a:
Przesylka kurierem Cie zabije finansowo, chyba ze cos sie zmienilo od roku.

Ja wysylalem orisa lotowskiego do kolesia w stanach poczta polska, polecony priorytet po prostu - koszt ok 120 zl (nie pamietam czy jako wartosciowy czy nie, chyba tak). Kazdy kurier chcial min +- 4x tyle.

Ja wysyłałem w tym roku Archimede też pocztą. Pamietaj tylko, że koniecznie priorytet.
Powinien na miejscu być po 7 dniach roboczych.
Jest tracking - i jemu nie oclili tego. Nie pamiętam już jaką wartość wpisałem, ale płaciłem 80 zł. NA poczcie proś druk CP72, bo zwykle panie są ciężko zdziwione.

http://www.paczkapocztowa...towa#opakowania

World Wide Watches
:
Najtańsza przesyłka to przesyłka listowa priorytetowa koszt około 45 złotych tyle mniej więcej kosztuje wysłanie zegarka z pudełkiem , jak sam zegarek to będzie mniej. Przesyłkę o gabarytach w jakich wysłam nasze zegarki to też przesyłka listowa.

:
pmborek napisał/a:
A jak wygląda sprawa z cłem?

Wysyłałem paczki do rodziny z giftami deklarując łączną wartość po 600-700 pln i nigdy ich żadne cło nie dotknęło, nawet nie próbowało. Z tego co się orientowałem np. sumo z Japonii do USA chodziło bez cła. Ale w sumie to problem odbiorcy, co nie? ;)

:
Dzięki kumotrzy. Faktycznie poczta polska najtańsza. Ale temat na razie ucichł bo chyba sprzedam na rodzimym rynku :)

Pozdrawiam

P.S. Temat do kosza proszę, chyba że potomnym się przyda :)

[ Dodano: 2012-12-18, 08:48 ]
Odświeżam temat, wysłałem paczkę Pocztą Polską do USA. Wysłałem 7.12, 10.12 na stronie śledzenia przesyłki napisano że wysyłkę wysłano z Polski. Odbiorca paczki jeszcze nie otrzymał. Ile czasu taka paczucha potrafi do US do odbiorcy lecieć?

Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum