Odpowiedz do tematu
:
Nie wiemy skąd mobilizacja do poszukiwania wg referencyjnego stylu indeksów Alpinista (stosowanego często w czasie kiedy zegarki projektowano pod kątem ergonomii i proporcji), tzn 2,4,8,10, reszta geometryczne. W każdym razie ten styl ma właśnie bardzo dobry odczyt, lepszy od FF, a nieporównanie lepszy od tych z indeksami tylko geometrycznymi. Dlatego Alpinist jest na czele mojej listy "minęła 40'tka" i uznałbym, że to jest model referencyjny pod wieloma względami, nie szukałbym juz innego.
:
mea culpa.
beceen napisał/a: | ||
ja o vintage'owych zegarach pisalem |
mea culpa.
:
Mzeg, sarb by byl idealem gdyby:
- byl wiekszy
- byl tanszy
nie jestem fetyszysta dokladnosci mechanizmow, wiec dla mnie stylistyka tarczy Alpinista nawet na podstawowym automacie (7s), to by bylo cos. A nie ma
- byl wiekszy
- byl tanszy
nie jestem fetyszysta dokladnosci mechanizmow, wiec dla mnie stylistyka tarczy Alpinista nawet na podstawowym automacie (7s), to by bylo cos. A nie ma
beceen | ***** ***
:
Wielkościowo jest ideałem, tylko wmówiono nam, że wszystko poniżej 40mm jest passé. Dyskusji o rozmiarach było na tym forum już pewnie bez liku. Po to zaprojektowano mniejsze mechanizmy bo noszenie na ręku kieszonki było nieoptymalne. Wkładanie mechanizmu o rozmiarze 11 linii paryskich do koperty 42 mm jest zrobione pod prąd rozsądkowi a z prądem mody (tej nieklasycznej oczywiście .
Poza tym kolorystycznie jest ideałem dla osób z zielonymi tęczówkami
Jestem 100% pewien, że taki styl jest albo był na automacie 7s. Trza poszukać.
beceen napisał/a: |
Mzeg, sarb by byl idealem gdyby:
- byl wiekszy stylistyka tarczy Alpinista nawet na podstawowym automacie (7s), to by bylo cos. A nie ma |
Wielkościowo jest ideałem, tylko wmówiono nam, że wszystko poniżej 40mm jest passé. Dyskusji o rozmiarach było na tym forum już pewnie bez liku. Po to zaprojektowano mniejsze mechanizmy bo noszenie na ręku kieszonki było nieoptymalne. Wkładanie mechanizmu o rozmiarze 11 linii paryskich do koperty 42 mm jest zrobione pod prąd rozsądkowi a z prądem mody (tej nieklasycznej oczywiście .
Poza tym kolorystycznie jest ideałem dla osób z zielonymi tęczówkami
Jestem 100% pewien, że taki styl jest albo był na automacie 7s. Trza poszukać.
:
Tomek, podziękował ślicznie za te zdjęcia. Kurna, a tak się szykowałem na białego
:
No, nareszcie jakiś głos rozsądku.
pozdrawiam
Narfas
Mzeg napisał/a: |
Wielkościowo jest ideałem, tylko wmówiono nam, że wszystko poniżej 40mm jest passé. Dyskusji o rozmiarach było na tym forum już pewnie bez liku. Po to zaprojektowano mniejsze mechanizmy bo noszenie na ręku kieszonki było nieoptymalne. Wkładanie mechanizmu o rozmiarze 11 linii paryskich do koperty 42 mm jest zrobione pod prąd rozsądkowi a z prądem mody (tej nieklasycznej oczywiście . |
No, nareszcie jakiś głos rozsądku.
pozdrawiam
Narfas
:
glosy rozsadku padly, a propozycje nie
macie jakis pomysl na zegar z indeksami ala Alpinist, ale w budzecie?
macie jakis pomysl na zegar z indeksami ala Alpinist, ale w budzecie?
beceen | ***** ***
:
Starta dużego se kupnij
Facet to nie pieczarka, żeby go trzymać w ciemności i karmić gównem.
:
chomior, a WR jakie w tym starcie?
beceen | ***** ***
:
Odpowiedz do tematu
Nie rozdrabniaj się, tylko idź na całość! W końcu król jest tylko jeden