parnis za 5$ vs. parnis za 75$
Odpowiedz do tematu

: parnis za 5$ vs. parnis za 75$
Witajcie, jestem nowym zainteresowanym w dziedzinie zegarków i mam do Was pytanie, od pewnego czasu obserwuję parnisa który zupełnie przypadkowo wygląda jak IWC Portugalczyk.

czy kilka opinii, ogólnie ludzie raczej postrzegali je jako całkiem porządne zegarki w takim a nie innym przedziale cenowym.

ja piszę przede wszystkim w jednej sprawie, wchodzę na ebay, szukam mojego paranisa i widzę kilka ofert, problem polega na tym że jeden paranis kosztuje 5$ a drugi od 75 do 90$ - wiem że moje pytanie może być dość dziwne, ale trudno mi uwierzyć żeby nagle pojawiły się podróbki podrób 0.o (inspiracja brzmi lepiej, ale no powiedzmy szczerze, złudnie podobny do portugalczyka)

moje podstawowe pytania:
1. dlaczego jest taki rozrzut cen? czyżby powstały podróbki podróbek? jak to odróżnić oprócz ceny?
2. czy ktoś z Was ma ten zegarek i ma jeszcze jakieś informacje przydatne dla mnie?
3. może chcielibyście mi polecić jakiś inny mechaniczny w podobnych cenach? (wiem że to raczej awykonalne)
4. słyszałem że te zegarki miewają nienaoliwione werki, czy po zakupie powinienem przejść się z nim do zegarmistrza w tym celu? lub w jakimkolwiek innym?
5. Czy da się gdzieś w polsce kupić je w sensownej cenie (czyli nie 360zł itp jak na allegro?) powiem szczerze że nie wiem jak sobie poradzić z wysyłką do polski z ebaya.

Pozdrawiam serdecznie, a niżej dodaję linki do aukcji na ebayu.

http://www.ebay.com/itm/P...=item3a870f6a96
http://www.ebay.com/itm/P...=item3a87068651
http://www.ebay.com/itm/P...=item3f2b90af97
http://www.ebay.com/itm/p...=item3cd817170f
http://www.ebay.com/itm/p...=item5af5d68581

mnie interesuje ten z sekundnikiem na 6 i rezerwą chodu na 12.

Ostatnio zmieniony przez lehr 2013-11-07, 23:55, w całości zmieniany 1 raz
:
Rozrzut jest taki, bo ZASADY UŻYTKOWANIA EBAY się kłaniają. Te za $5 czy nawet $0.99 to aukcje, czyli w odpowiednim momencie dojdą do ceny, powiedzmy, $65, co będzie dobrą ceną, bo Kup Teraz jest od $80. Przy czym ten droższy ma już wliczoną przesyłkę. ;)

Zasady czytania forum przed zadaniem pytania też są, bo jest cały dział o Parnisie O TU (KLIK) i tam jest cała wiedza tajemna. :))

P.S. To są te same zegarki cool

.

Ostatnio zmieniony przez Borewicz 2013-11-08, 00:05, w całości zmieniany 1 raz
"Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszczu. Gówniane to były czasy."

Jan Oborniak
:
lehr napisał/a:
złudnie podobny do portugalczyka

Do którego?

:
Santino napisał/a:
lehr napisał/a:
złudnie podobny do portugalczyka

Do którego?

haah.

faktycznie, nie zauważyłem że są to licytacje, ślepiec.

poczytałem ten dział i trochę mi się odechciało jak przeczytałem jakie ludzie mają z nimi na początku problemy a zegarmistrzowie nie chcą im tego naprawiać. ;/

:
ja nie miałem zadnych... ba, był to chyba najdokładniejszy mechanik jakiego miałem...

jak wewnętrzny burak pozwala to brać i się nie zastanawiać... pifko

"Być zwyciężonym i nie ulec to zwycięstwo, zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska."

Usługi finansowe dla firm. Kredyt, Leasing, Faktoring. Info -> PW
:
Bo tak to jest, że ludziska tylko narzekają - w mojej okolicy są trzy portugalce i wszystkie chodzą jak złoto. Na forum przewinęło się ich z 200? Raczej większych problemów z nimi brak. Moim zdaniem warto brać. Co do zakupu z zatoki do polski - banał - klikasz, płacisz paypalem i na adres zarejestrowany na ebayu Ci wysyłają Pocztą. Ot, cała sztuka tajemna :D

Co do inspiracji - takiego modelu nigdy IWC nie miało w ofercie - był albo model chronografem (inna koperta) albo z tarczkami na godzinach 3-9, ale łatwiej pisać że to 100% podróba.

Chyba w końcu nie wytrzymam i sam jednego ściągnę co by jakąś reckę zrobić - będą ludziska miały na czym w święta se poużywać. :P :złośliwiec:

:
Parnisa portugalca mam od ponad trzech lat. Złego słowa na niego nie powiem. Jeden z moich ulubionych zegarków w skromnej kolekcji ;)

" Idiotów generalnie jest mało na świecie, ale są tak sprytnie porozstawiani, że co rusz któregoś spotykamy :wink: "
:
Słoniu napisał/a:

Chyba w końcu nie wytrzymam i sam jednego ściągnę co by jakąś reckę zrobić - będą ludziska miały na czym w święta se poużywać. :P :złośliwiec:

Jak chcesz se o Parnis'ach popisać to Ci mogę pilota 44mm podrzucić jak mi przypłynie... ;)

Nieczynne z powodu że zamknięte
:
Słoniu napisał/a:
Co do inspiracji - takiego modelu nigdy IWC nie miało w ofercie - był albo model chronografem (inna koperta) albo z tarczkami na godzinach 3-9, ale łatwiej pisać że to 100% podróba.

Dlatego zapytałem Kolegę, którego IWC ów Parnis podrabia niby ;-)

:
Słoniu dobrze prawisz, zawsze tak było i będzie ludzie widzą to co chcą widzieć a nie to czym jest w istocie :)) , ale mi poszło, to po tej na myszach takie madrości pifko
" jeśli zatem ów ślepiec nie wyobraża ich sobie, spowodowane jest to
wadą zmysłów, nie zaś nieistnieniem rzeczy"

Prawdziwe zwycięstwo to zwycięstwo nad sobą.
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum