Witam. Mam pytanie odnośnie tych dwóch kół zębatych zaznaczonych na obrazku. Jak wiadomo mechanizm st25 nakręca się tylko w jedną stronę. Zauważyłem, że te koła obracają się niezależnie czy wachnik kręci się w lewo czy prawo, ale przy obrocie w lewo słychać charakterystyczne pstyknięcie. Ten dźwięk to po prostu odgłos przekładni? Czy to normalne, że, przy tzw. "odkręcaniu", " ruchu jałowym" czy jak to tam nazywacie te dwa koła również się obracają i słychać takie pstyknięcie? Może głupie pytania, ale jestem laikiem i mnie to zaciekawiło:)
Fota z kołami, o które mi chodzi:
http://www.fotosik.pl/pok...52fa89749a.html
Pozdrawiam
Odpowiedz do tematu
: mechanizm st-25 pytanie o koła zębate
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2014-04-15, 10:16, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2014-04-15, 10:16, w całości zmieniany 2 razy
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-04-15, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
krawiec, fotka nie "bangla"
ale bez patrzenia na fotki jedno jest pewne, "pstrykniecie" czyli przeskok zapadki blokującej koło naciągu jest tylko przy kręceniu w jedną stronę, w drugą i owszem koła się kręcą ale ruch ten nie powoduje pracy mechanizmu naciągu.
ale bez patrzenia na fotki jedno jest pewne, "pstrykniecie" czyli przeskok zapadki blokującej koło naciągu jest tylko przy kręceniu w jedną stronę, w drugą i owszem koła się kręcą ale ruch ten nie powoduje pracy mechanizmu naciągu.
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-04-15, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
:
Już zaktualizowałem link. To chyba wszystko już jest jasne.... Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2014-04-15, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
Svedos napisał/a: |
krawiec, fotka nie "bangla"
ale bez patrzenia na fotki jedno jest pewne, "pstrykniecie" czyli przeskok zapadki blokującej koło naciągu jest tylko przy kręceniu w jedną stronę, w drugą i owszem koła się kręcą ale ruch ten nie powoduje pracy mechanizmu naciągu. |
Już zaktualizowałem link. To chyba wszystko już jest jasne.... Dzięki za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez krawiec 2014-04-15, 10:30, w całości zmieniany 1 raz
:
Odpowiedz do tematu
To pstryknięcie to nic innego jak odejście sprzęgła.
Pozdro!!!