takie pytanko,nabyłem Orienta aviatora model FEM7A004R9 ref z dekla EM7A C0-A CA,jeśli dobrze doczytałem jest to Caliber 46943. Czy w tym mechanizmie normalną rzeczą jest brak możliwości ustawienia nazwy dnia tygodnia koronką w pozycji "zmiana daty"? Kręcąc w dół owszem zmienia się numer dnia, natomiast,kręcąc w górę (tak jak jest to np. w grupie Seiko 5) nazwa dnia tygodnia ani drgnie
Jak to jest naprawdę,ponieważ w jednym,że sklepów z Orientami czytam,że "nazwę dnia tygodnia wystarczy ustawić tylko raz i zegarek nigdy się z nią nie pomyli", nie spotkałem się z czymś takim wcześniej,dlatego potrzebuję informacji,czy należy odesłać delikwenta do doktora,czy zwyczajnie mam w rękach inny 100% sprawny rodzaj mechanizmu?
Pozdrawiam,
edit. podobny przypadek znaleziony na drugim forum dot. ORIENT mechanizm caliber 46B40.
Cytat: |
Rozmawiałem właśnie z dystrybutorem na Polskę tych zegarków.
Więc podaję na przyszłość - może ktoś będzie kiedyś szukał takich info. Jednokrotne wyciągnięcie koronki - dzień miesiąca. Dwukrotne - godzina. Aby przestawić dzień tygodnia należy kręcić godzinami aż do momentu jak ustawi się kolejny dzień tygodnia. |