Idę sobie, patrzę, leży Ingersoll - całkiem niczyj!
To postanowiłem adoptować
Tak właśnie stałem się rodzicem zastępczym dla Ingersolla Huston, numer katalogowy IN2816.
Model wykonany jest w wyraźnej stylistyce bauhaus, i w zasadzie typowo dla Ingersolla jest solidnie przerysowany.
Zaczynając od początku, otrzymujemy zegarek w kopercie ze stali nierdzewnej i mineralnym, wypukłym szkłem mineralnym. Koperta z dwoma przełącznikami i koronką w sposób oczywisty stylizuje się na chronograf.
Jak każdy Ingersoll, jest duży.
Koperta ma 43.70 bez koronki, 50 mm L2L, i 13,20 mm grubości.
Koperta wykonana jest jako trójdzielna, z wciskaną lunetą która schodzi razem ze szkłem. Całość jest polerowana, wykonana bardzo przyzwoicie, jak to u Ingersolla. jedyny na razie odkryty babol, to za płytko nawiercony jeden z otworów na teleskop.
Dłuższą chwilę musiałem się pochylić nad mechanizmem.
Na początku, spodziewałem się SeaGulla ST16 w swojej wsiomającej wariacji.
A tutaj zonk - mechanizm wyraźnie nie jest SeaGullem.
Na drugi rzut oka, przywitałem się z gąską - to Bejing !
Ale nie ... rózni się detalami wykończenia, stylistyką.
Zgłupiałem, bo przecież ciężko jest znaleźć TAK zrobiony mechanizm ...
A jednak !
Okazuje się, że to stary znajomy - Dixmont-Gangzou DG2816, którego pierwszy raz widzę w tak dobrym standardzie wykończenia - niebieskie śruby, groszkowana płyta mechanizmu, mostek balansu z pasami szanghajskimi, a moduł automatu z typowimi cote'd geneve. Wskazuje miesiąc, dzień tygodnia, datę oraz wskazanie 24h.
Tarcza i wskazówki wykonane bardzo dobrze, w sposób typowy dla stylistyki, z zastosowaniem masy świecącej. Nie ma co się nad tym specjalnie rozwijać.
Zegarek przychodzi w standardowym pudle Ingersolla z chińskiego smoka, papierzyskami, i na dobrej jakości, dość cienkim skórzanym pasku z sygnowaniem od spodu i na klamerce. Ja oczywiście juz go przesadziłem na tajskiego pytonga, niech ma
Kolejny Ingersoll w stajni, który z pewnością nie będzie ostatnim
Odpowiedz do tematu
: INGERSOLL Houston IN2816
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2014-11-30, 15:04, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2014-11-30, 15:04, w całości zmieniany 1 raz
:
Ja swojego znalezionego dopiero zacząłem opisywać. Przerysowanie i spore rozmiary to faktycznie charakterystyczne cechy marki. Wykonanie ingersolli na pewno jest na duży plus (mówimy o zakupie w promocjach a nie po sugerowanych cenach detalicznych ). Zastanawiam się dlaczego tylko ciągle zapominają o szafirze... Co do opisywanego modelu - szkoda jednak, że to multidata
:
Mam wrażenie Słoniu że to jest polityka marki po prostu.
Ja żadnego ze swoich nie kupiłem w "regularnej" cenie, że o "sugerowanych" nie wspomnę. Oni pewnie o tym dobrze wiedzą, zatem produkują modele które sprzedają się za te 600-800 zł, realnie. Zatem nie mają specjalnie ciśnienia na szafir i inne mecyje - to są zegarki sprzedawane przez pośredników, masowa produkcja.
A chrono już mam, tak że mnie to absolutnie nie przeszkadza
Ja żadnego ze swoich nie kupiłem w "regularnej" cenie, że o "sugerowanych" nie wspomnę. Oni pewnie o tym dobrze wiedzą, zatem produkują modele które sprzedają się za te 600-800 zł, realnie. Zatem nie mają specjalnie ciśnienia na szafir i inne mecyje - to są zegarki sprzedawane przez pośredników, masowa produkcja.
A chrono już mam, tak że mnie to absolutnie nie przeszkadza
:
...od jakiegoś czasu filuję na ten model, ot choćby wczoraj w wersji z czarną tarczą,
klimat bauhausu jest mocno zachęcający i w tych pieniądzach nie ma co stękać, naprawdę fajny cykacz i kto wie? czy takowego nie nabędę kiedyś
klimat bauhausu jest mocno zachęcający i w tych pieniądzach nie ma co stękać, naprawdę fajny cykacz i kto wie? czy takowego nie nabędę kiedyś
:
Ostatnio zmieniony przez Elix 2014-11-30, 19:47, w całości zmieniany 2 razy
Tak naprawdę przemawia do mnie w tym zestawie, tylko tajska wersja pytonga
Sam zegarek, tak jak zaznaczyłeś - mocno przerysowany, choć to zdaje się być znamienne dla marki.
Na plus zegarka zaliczyłbym również mechanizm, który prezentuje się więcej niż przyzwoicie. Reszta obleci
Dzięki za recenzje Krzysiek
Sam zegarek, tak jak zaznaczyłeś - mocno przerysowany, choć to zdaje się być znamienne dla marki.
Na plus zegarka zaliczyłbym również mechanizm, który prezentuje się więcej niż przyzwoicie. Reszta obleci
Dzięki za recenzje Krzysiek
Ostatnio zmieniony przez Elix 2014-11-30, 19:47, w całości zmieniany 2 razy
"Żyj pasją, a spełnisz marzenia"
:
Ostatnio zmieniony przez Słoniu 2014-11-30, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
Gdzieś ostatnio widziałem na polskiej stronie swoje chrono w cenie 999 na wyprzedaży co jest ceną lepiej niż zachęcającą Nie zmienia to faktu, że masówka jaką jest Ingersoll wykonana jest naprawdę porządnie jak za kwotę w której możemy ją nabyć
Ostatnio zmieniony przez Słoniu 2014-11-30, 20:23, w całości zmieniany 1 raz
:
Słoniu, popraw to naprawdę
Zegarek nie w moim stylu chociaż mechanizm wygląda bardzo dobrze A pasek pasuje jak świni siodło
Zegarek nie w moim stylu chociaż mechanizm wygląda bardzo dobrze A pasek pasuje jak świni siodło
Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
A co robią wspomniane dynksy?
Podoba misię zarówno zegarek jak i zestaw.
Podoba misię zarówno zegarek jak i zestaw.
Skate or die!
:
Lewa tarcza - 24h
Prawa tarcza - dzień tygodnia, przełaczane górnym cypinderkiem.
Dolna tarcza - miesiac, przełaczany dolnym cypinderkiem.
Szybka data na pierwszym odciągnieciu koronki.
Stop-sekunda i nastawianie czasu na drugim odciągnięciu koronki.
Generalnie, coraz bardziej mi się podobają te DG28/38. Naprawdę solidne, sprawdzone maszyny.
Prawa tarcza - dzień tygodnia, przełaczane górnym cypinderkiem.
Dolna tarcza - miesiac, przełaczany dolnym cypinderkiem.
Szybka data na pierwszym odciągnieciu koronki.
Stop-sekunda i nastawianie czasu na drugim odciągnięciu koronki.
Generalnie, coraz bardziej mi się podobają te DG28/38. Naprawdę solidne, sprawdzone maszyny.
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-12-01, 11:40, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2014-12-01, 11:40, w całości zmieniany 2 razy
:
Odpowiedz do tematu
ano faktycznie bateria