EDC z opcją garniturową
Odpowiedz do tematu

: EDC z opcją garniturową
Witam szanownych kumotrów.

Jednym z moich planów zegarkowych na 2015 rok jest zegarek uniwersalny tzw EDC, ale który mógłbym założyć również do garnituru. Na horyzoncie pojawiło się kilka zegarków, które biorę pod uwagę. Parę warunków:
- budżet w granicach 2 kPLN
- ciemna tarcza
- średnica 40mm

Oto moje typy:

Certina Powermatic Limited Edition

Certina DS1

Tissot Visodate

Adriatica Worldchampion

Oris Big Crown

Oczywiście zaprezentowane zegarki są z różnych przedziałów cenowych (Oris na razie poza zasięgiem), ale chciałem pokazać co mi chodzi po głowie.
Proszę głosujcie, oceniajcie i polecajcie...

:
ds1 nie ma tutaj konkurentow

Ostatnio zmieniony przez Ptaku 2014-12-13, 07:59, w całości zmieniany 1 raz
:
Jeśli nie Oris (oj, doskładałbym) to, Powermatic. Klasyczny, dość uniwersalny i najciekawszy "silnik" :)

Ostatnio zmieniony przez Z_bych 2014-12-13, 08:26, w całości zmieniany 1 raz
:
Ten Oris to tak ma sie do garnitury jak trampki, juz jakis czarny diver by lepiej wygladal :)

Ostatnio zmieniony przez Ptaku 2014-12-13, 08:40, w całości zmieniany 1 raz
:
To tak samo jak DS1, nie? :popcorn:
Garniturowe są Adriatica - dziadkowa, Powermatic i Visodate.
A zarówno Orisa jak DS1 można co najwyżej do garnituru założyć. Czyli spełniają definicję. Prawdę mówiąc to Oris jest wręcz bardziej elegancki od DS1, która ma wyraźnie sportową nutę.

:
Dla mnie ten Oris jest masakryczny wenszowisko na tarczy a koronka jak kolo od traktora :głową w mur:

Jako EDC ja bym z tych zastanawial sie na DS1 i Visodate ale oba w wersji z biala tarcza, wydaja sie wtedy spokojniejsze.

Ostatnio zmieniony przez Ptaku 2014-12-13, 09:06, w całości zmieniany 1 raz
:
Klasyczny datepointer, ewidentnie nawiązujacy do lat '30 ubiegłego wieku.
Obejrzyj zdjęcia Wojtka, miał albo nadal ma ten model. Na żywo on dużo zyskuje. Świetny, nietuzinkowy zegarek.

:
A ja Tissota bym brał :)

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
W mojej ocenie tylko dwa sikory spełniają założenia EDC i jednocześnie garniturowca - Certina Powermatic LE i Tissot Visodate.
Postawiłem w ankiecie na CPLE ze względu na dodanie w tym modelu złotych akcentów, które nadają zegarkowi dodatkowego sznytu.
Bo gdyby jeszcze koperta jego była również pozłacana, to byłby zbyt cygański ;) a w takiej formie jest umiarkowanie wyważony wizualnie, ze wskazaniem na egelancję.

W Tissocie całość kompozycji tarczy mocno psuje napis firmy, ale da się wytrzymać - wziąłbym go, ale tylko za darmo :D

Normalność, to indywidualne postrzeganie rzeczywistości.
:
Czy w tej Cytrynce Powermatic LE tarcza jest matowa czy może gliszowana, perłowa?
DS1 klasyka, ale chyba już trochę opatrzony.
Szkoda, że Tissot nie ma antyrefleksu, który przydałby się przy czarnej tarczy.
Adriatica faktycznie dziadkowa, ale tutaj mocno przemawia cena (można już za 665zł wyrwać z mech Claro).
Oris bardzo ciekawy, ale nie widziałem na żywo, no trochę cena powala. Chyba, że używanego udałoby się wyrwać (ciężko chyba będzie).

:
Cytat:
Adriatica faktycznie dziadkowa, ale tutaj mocno przemawia cena (można już za 665zł wyrwać z mech Claro).

Radek, to kup sobie po prostu Sea Gulla M177 - zjada je na śniadanie, będzie w podobnej cenie, i nikt ci nie będzie mówic że ST17 to "Claro" :))

I ci jeszcze z 665 zł zostanie na dobrego single malta.
Tu klik : http://detail.tmall.com/i...805&abbucket=14

:
EDC musi mieć min WR100 imho... Radek,Twoje typy b. fajne,dorzucam takie (mam/miałem):

a może nietypowo: kwarcyk i to w kostce?:

GALERIA
Facebook: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerslife
:
Ten SeaGull to właściwie jedyny "garniturowiec" tutaj... ;-)

IMO zegarek z ciemną tarczą nijak nie pasuje do garnituru.

:
Nie szukamy garniturowca tylko "EDC z opcja garniturową" z ciemną tarczą... plask

Ostatnio zmieniony przez Spinner 2014-12-13, 10:54, w całości zmieniany 1 raz
GALERIA
Facebook: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerstraps
Instagram: Spinnerslife
:
Oris albo Certina DS1 - mega uniwersalny zegar.

YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum