Przez przypadek zostałem właścicielem poniższego Atlantica.
Jest to oryginał czy jakaś samoróbka ?
Czy warto dać tarcze do renowacji ?
Mechanizm ma sprawny - wczoraj nakręcony i śmiga. Przez dobę zrobił odchyłkę około +60s.
Koronka pewnie nie jest oryginalna, nie ma sygnowania.
Fotki na szybko zrobione kalkulatorem
Odpowiedz do tematu
: Atlantic Worldmaster 17 Jewels Extra ?, Super ?
Ostatnio zmieniony przez Janus 2014-12-30, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez Janus 2014-12-30, 14:31, w całości zmieniany 1 raz
pozdr,
Rafał
Rafał
:
A wiesz kto umi ?
Rudolf napisał/a: |
Tarczę nadaje się do umycia , tylko to trzeba oddać komuś co umi . |
A wiesz kto umi ?
pozdr,
Rafał
Rafał
:
Są na pewno na forum zdolni ludzie ,tylko trzeba znaleźć kogoś chętnego do pomocy . Tak się jeszcze zastanawiam może u jakiego majstra ?
:
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Janus mimo tarczy... Super
:
Janus, ... ja tam bym tej tarczy nie ruszał ... ryzyko duże a nie jest tak źle ... koperta także całkiem niezła ... wskazówki warto by wyczyścić i pokryć nową/starą lumą ... wymienić koronkę i szkiełko ... zobaczyć jak będzie.
To zegarek z lat 50-tych (chyba) ... może wyglądać na swoje lata ... ale to już rzecz gustu.
Tarcza imo dosyć rzadka ... zerknij na stronę podaną przez Wintergreena.
To zegarek z lat 50-tych (chyba) ... może wyglądać na swoje lata ... ale to już rzecz gustu.
Tarcza imo dosyć rzadka ... zerknij na stronę podaną przez Wintergreena.
:
Na Kizi jest gościu, MWatch zdaje się, który ponoć dobrze myje tarcze. Poszukałbym tam, podpytał się klientów na priv. o cenę i zadowolenie z usługi...
'Cause I got this crazy way... crazy way I'm swimming in still waters
:
Dokładnie. Fotki umytych tarcz naprawdę robią wrażenie. Warto zapytać.
IMO oznaczenia mechanizmu i tarczy powinny się zgadzać. Dekiel jest spójny z tarczą, natomiast na mechanizmie ETA 1100, o ile dobrze rozpoznałem, widnieje napis SUPER. Pytanie teraz czy mechanizmy SUPER montowano seryjnie w EXTRA, czy też jest to przekładka. BO, z tego co widzę to liczba kamieni się zgadza.
hrabia napisał/a: |
MWatch zdaje się |
Dokładnie. Fotki umytych tarcz naprawdę robią wrażenie. Warto zapytać.
IMO oznaczenia mechanizmu i tarczy powinny się zgadzać. Dekiel jest spójny z tarczą, natomiast na mechanizmie ETA 1100, o ile dobrze rozpoznałem, widnieje napis SUPER. Pytanie teraz czy mechanizmy SUPER montowano seryjnie w EXTRA, czy też jest to przekładka. BO, z tego co widzę to liczba kamieni się zgadza.
Antisocial and faceless...
:
Nie znam nikogo kto zajmowałby się tym komercyjnie, bo każda tarcza to oddzielny przypadek, co nie gwarantuje powtarzalności rezultatów. O ile wiem te tarcze z lat '50 niezbyt dobrze reagują na detergenty, a przy różnych zajzerach trzeba mocno pilnować odczynu. Można spróbować starego zegarmistrzowskiego sposobu "na kartofla", który jest w miarę bezpieczny. Indeksy godzinowe do przepolerowania skórzanym polerownikiem.
Co do "Super/Extra" moim zdaniem jest wszystko OK.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2014-12-30, 19:37, w całości zmieniany 2 razy
mw75 napisał/a: | ||
Dokładnie. Fotki umytych tarcz naprawdę robią wrażenie. Warto zapytać. IMO oznaczenia mechanizmu i tarczy powinny się zgadzać. Dekiel jest spójny z tarczą, natomiast na mechanizmie ETA 1100, o ile dobrze rozpoznałem, widnieje napis SUPER. Pytanie teraz czy mechanizmy SUPER montowano seryjnie w EXTRA, czy też jest to przekładka. BO, z tego co widzę to liczba kamieni się zgadza. |
Nie znam nikogo kto zajmowałby się tym komercyjnie, bo każda tarcza to oddzielny przypadek, co nie gwarantuje powtarzalności rezultatów. O ile wiem te tarcze z lat '50 niezbyt dobrze reagują na detergenty, a przy różnych zajzerach trzeba mocno pilnować odczynu. Można spróbować starego zegarmistrzowskiego sposobu "na kartofla", który jest w miarę bezpieczny. Indeksy godzinowe do przepolerowania skórzanym polerownikiem.
Co do "Super/Extra" moim zdaniem jest wszystko OK.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2014-12-30, 19:37, w całości zmieniany 2 razy
:
Dzięki wszystkim za rady i sugestie
Zabiorę się za to za rok, czyli właściwie już niedługo
Tarcza też mnie właśnie zastanawia
Zabiorę się za to za rok, czyli właściwie już niedługo
Tarcza też mnie właśnie zastanawia
pozdr,
Rafał
Rafał
:
I tu bym się skłaniał do Twojego zdania, gdyż Super jako model zegarka a Super jako oznaczenie werku nie muszą być tożsame. Np u . p. Wojtka Kutermankiewicza nie jest, roz. 7, str. 19. A takich połączeń jednak można sporo zobaczyć na necie.
Narfas napisał/a: |
Co do "Super/Extra" moim zdaniem jest wszystko OK. |
I tu bym się skłaniał do Twojego zdania, gdyż Super jako model zegarka a Super jako oznaczenie werku nie muszą być tożsame. Np u . p. Wojtka Kutermankiewicza nie jest, roz. 7, str. 19. A takich połączeń jednak można sporo zobaczyć na necie.
:
Tak, wile razy widziałem takie połączenia i nawet mam gdzieś tu jednego, kupionego od syna pierwszego właściciela, full orydżynal.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2014-12-30, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
mw75 napisał/a: | ||
I tu bym się skłaniał do Twojego zdania, gdyż Super jako model zegarka a Super jako oznaczenie werku nie muszą być tożsame. Np u . p. Wojtka Kutermankiewicza nie jest, roz. 7, str. 19. A takich połączeń jednak można sporo zobaczyć na necie. |
Tak, wile razy widziałem takie połączenia i nawet mam gdzieś tu jednego, kupionego od syna pierwszego właściciela, full orydżynal.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2014-12-30, 21:00, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez Janus 2014-12-31, 13:42, w całości zmieniany 1 raz
Rozmawiałem z MWatch z Kizi odnośnie mycia tarczy. Stwierdził, że ta moja jest jeszcze oki, a on myje te co już nie mają nic do stracenia.
Napisałem jeszcze w dwa miejsca, zobaczymy co odpiszą, ale to już nie tylko tarczy tylko kompleksówki - SPA, uzupełnienie lumy, przepolerowanie itp.
Dzisiaj zauważyłem, że jedno ucho od koperty jest trochę przygięte
p.s. czy może ktoś już coś kupował od tego gościa ?
http://allegro.pl/koronka...4942451247.html
Napisałem jeszcze w dwa miejsca, zobaczymy co odpiszą, ale to już nie tylko tarczy tylko kompleksówki - SPA, uzupełnienie lumy, przepolerowanie itp.
Dzisiaj zauważyłem, że jedno ucho od koperty jest trochę przygięte
p.s. czy może ktoś już coś kupował od tego gościa ?
http://allegro.pl/koronka...4942451247.html
Ostatnio zmieniony przez Janus 2014-12-31, 13:42, w całości zmieniany 1 raz
pozdr,
Rafał
Rafał
:
Odpowiedz do tematu
Ta koronka nie do końca pasuje do Twojego Atlantica. Ma tzw. "nowe" logo.
Do Twojego pasuje stylizowane duże A, jak pierwsza litera nazwy marki na tarczy i deklu.
Ale jak nie znajdziesz to bierz tą...
Do Twojego pasuje stylizowane duże A, jak pierwsza litera nazwy marki na tarczy i deklu.
Ale jak nie znajdziesz to bierz tą...