Mianowicie, czy można mówić o jakiś charakterystykach tych trzech japońskich marek? Oczywiście wiem, że Seiko ma tak szeroką gamę, że ciężko zaklasyfikować konkretnie tę markę. Ale czy np CITIZEN to produkty raczej zbliżone do Seiko 5 czy może charakteryzują się czymś, co je bardzo odróżnia? Podobnie Orient. Dodam, że do nie tak znowu dawna myślałem, że Citizen jest swiss...

Z japońców mam tylko jednego Seiko 5 z 7S36 ale jak fundusze na to pozwolą, to chętnie bardzo chętnie zaopiekuję się czymś z średniej półki. Z tego co się zorientowalem, do takiej można zaliczyć zegarki pracujące na 6R15, jeśli się mylę, sprostujcie mnie. Wspominacie czasem też o jakiś SARB-ach.
Pokusi się ktoś o jakąś klasyfikację, która obejmowałaby te trzy marki?

Jeśli uznacie moją prośbę jako chęć pójścia na skróty, od razu odpowiem, że poniekąd tak jest, bo nie mam talentu do wyszukiwania informacji na zagranicznych serwisach, forach.. z językiem u mnie średnio. A wiem, że znakomita większość z Was ma to pewnie w małym palcu i jak ktoś ma ochotę podzielić sie wiedzą, to tylko dziękować.