Citizen Promaster Titanium Orca
Odpowiedz do tematu

: Citizen Promaster Titanium Orca
Przedstawiam swj ostatni nabytek w grupie : nurki :-)

Citizen Eco-Drive Promaster Titanium Solar Diver's 200M ORCA BL0016-04L
– się pacjent nazywa w pełnym rozwinęciu ;-)

Po naszemu, mamy do czynienia z zamknitym tytanowej kopercie zegarkiem do nurkowania, wyposażonym w mechanizm E168 z systemem Eco-Drive.

Pierwsze co się rzuca w oczy po „unboxingu”, to olbrzmi fun factor zegarka. Jest po prostu przepocieszny. Nie wiem czy taki był zamiar stylistów Citizena, ale dla mnie - to rozkosznie przerysowana zabaweczka, idealna na wakacje.

Koperta :

Wykonana z tytanu, wodszczelna do 200 m, 46x48 mm, grubość 17mm. Dekiel i koronka zakręcane. Dekiel grawerowany laserem, nistety słabiutko.
Koperta świetnie profilowana, dobrze leży, leciutka, prawie jej nie czuć.

Tarcza :
Jak to w Eco-Drive, tarcza jest piękna. Je warstowa konstrukcja,gdzie ogniwo znajduje się pod transparentną wierzchni tarczą z nadrukami, daje piękny efekt przestrzenności.

Nadruk świetnej jakości.

Wskazówki :
Kolejny z modeli Citizena z charkterystyczną, pomaranczową minutą.
Wskazówki zrobione też bardzo dobrze, podobno od słońca pomarańcz się wyżółca :D

Obserwacja ogólna?
Świecenie słabo. Tarcza w zasadzie nie świeci. Wskazówki OK, ale kolor ma się nijk do tarczy. Do kompletu, „oczko” na bezelu które nie tylko że świeci w jeszcze innym kolore, to do to jest normalnie zielone, i pasi jak świni siodło.

Jak już jesteśmy przy bezelu, to mamy tutaj 60 klikowy, z systemem „na kulkę”, i na mój gust – chodzący zdecydowanie za lekko. Kilka razy przestawił się od mankietu.
Indeksy nie są wypełnione masą świecącą, natomiast wyglądają fajnie – mięsiste, farba ma lekki połysk.

Mechaizm :
Eco-Drive E168, w pełni naładowany nowy ma rezerwę wystarczającą na pół roku bez energii, niestety w egzemplarzach które mają po kilka lat, ta rezerwa potrafi spadać do kilku dni. Katalogowa odchyłka to 15 sekund miesięcznie, nie obserwowałem w praktyce ;-)

Pasek :
Standardowa guma jest dość sztywna, profilowana, może nie pasować na nietypowe nadgarstki – mnie uwiera np. Jednocześnie, przez jej profilowanie – ciężko znaleźć zastępstwo. Instaluje się ją na kuriozalny 12 mm teleskop :-O
Za to bardzo fajna klamra, co nie jest takie oczywiste bo w EcoZilli jest słaba po wuju.

Szkło.
Wypukłe, mineralne podobno szkło nie ma antyrefleksu, i w tym wypadku robi to ogolnie slabe wrażenie. Jest schowane poniżej 'zębów' bezela, natomiast efekt wizualny jest taki :

Jak widzicie – bardzo szybko przechodzi z dobrej widzialności do kompletnej nieczytelności. Do tego błyska jak głupie, i daje refleksy po wuju.

Reasumując : zadżybisty zegar na lato, i będę się nim cieszyć jak dzieciak cukierkiem :-)

:
Miałem kiedyś... był to jeden z pierwszych nurasów.

Pełen fun w tym zegarku :) Na lato jak znalazł :)

Fajnie świeci na niebiesko - tyle, że krótko. Szkoda, że uszy zrobione w taki sposób, że nie bardzo tam jakiś fajny pasek założyć.
Bardzo lekki no i wpada bardzo w oko kobietom ;)

World Wide Watches
:
Kolega bluzgał na klamrę w zilli a ta siadła by tu jak ulał, dodała by przeciwwagi masywnej kopercie. Zegarek podoba mi się :)

Ostatnio zmieniony przez Entwistle 2013-05-07, 15:23, w całości zmieniany 1 raz
:
Ale klamra w Zilli jest przy mojej łapie niewygodna po prostu - zły promień. Boli całe życie ;-)

:
Widzialem gdzies orke zalana olejem;(hydromod) i to dopiero byl wypas

:
ALAMO napisał/a:
Ale klamra w Zilli jest przy mojej łapie niewygodna po prostu - zły promień. Boli całe życie ;-)

A to już faktycznie tzw siła wyższa :)

:
selassje napisał/a:
Widzialem gdzies orke zalana olejem;(hydromod) i to dopiero byl wypas

:
No i widze jeszcze że satynowana koperta była. Fajnie to wygląda pifko

:
ALAMO, to bierz się do roboty, a kilka minusów z recenzji zniknie :)

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Ale to nie są "minusy" nono
Zegar tak ma, i wuj.
Jak to komuś nie pasi - to przecież sa inne. "Doskonałej jakości", i "warte każdej złotówki",i wogóle ;-)
Ja wziąłem, i mam zamiar mieć z niego radochę. cool
W zasadzie jedyna rzecz irytująca, to jest samoistne przestawianie bezela.
Ale w sumie, czy jak mi się kopsnie w bok o 3 minuty, to ktoś zastrzeli małego szczeniaczka ??

:
Drogi kolega zabierze tą zabaweczkę na zlot :)
Chętnie obejrzę :))

"Mnogość zegarków nie zwiększy zasobu czasu." AP
:
Zacny nurek

Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą
:
ALAMO napisał/a:
Ale to nie są "minusy" nono
Zegar tak ma, i wuj.
Jak to komuś nie pasi - to przecież sa inne. "Doskonałej jakości", i "warte każdej złotówki",i wogóle ;-)
Ja wziąłem, i mam zamiar mieć z niego radochę. cool
W zasadzie jedyna rzecz irytująca, to jest samoistne przestawianie bezela.
Ale w sumie, czy jak mi się kopsnie w bok o 3 minuty, to ktoś zastrzeli małego szczeniaczka ??

Może masz mankiety za ciasne i dla tego się przestawia. :))

:
Wypasiony jest, fakt :idea: :idea: - mam i ja i wiem :idea:

Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64

Pełna wersja forum