Higiena i mity na temat mechanizmów automatycznych
Odpowiedz do tematu

: Higiena i mity na temat mechanizmów automatycznych
Panowie moi drodzy, kupiłem pierwszy automat, dojdzie do mnie w ciągu paru dni. Naczytałem się trochę, i chciałbym, byście sprostowali mnie jeżeli to co napiszę to bzdury lub potwierdzili moje obawy.

1 - Automat musi chodzić cały czas - inaczej straci na dokładności i się zepsuje?

Pytanie proste, czy jeśli odłożę zegarek na miesiąc - zaszkodzi mu to, czy podobnie jak w przypadku maszynek nakręcanych ręcznie - nie ma to znaczenia.

2 - Automat - a zmiana daty - zmiana daty w godzinach 8PM - 2AM uszkadza mechanizm?

3 - Automat i nakręcanie ręczne - dokręcanie ręczne szkodzi mechanizmowi?

Pretty much straightforward...

4 - Higiena mechanizmów automatycznych - olej, konserwacja, regulacja - jak często i co robić

Czyli czy trzeba np. dokonywać smarowania co 2 lata?

4 - Co innego muszę wiedzieć o automatach, a nie wyczerpałem tego powyżej?

Czyli oświećcie proszę laika.

Może taki temat przyda się innym i będzie przydatny dla innych początkujących.

Ostatnio zmieniony przez Jack Yeager 2014-04-04, 14:24, w całości zmieniany 1 raz
Szymon
[Usunięty]
:
1. Nie musi Ale zeMarkowi mechanicznemu (czy to manualny czy automat) lepiej jest jak chodzi bo mu się oleje nie zastają ( nie wiem czy to dobta forma... Fazi?)

2. Lepiej nie kręcić data w godzinach bliskich naturalnej pracy mechanizmu datownika.

3. Bzdura. Ale i tak używa się tego niewiele ( dwa trzy obroty i na łapę)

4. Zależnie od spepacyfikacji producenta (przeważnie są jakieś zalecenia). Sprawa dotyczy oczywiście regulacji i smarowania - czyszczenie jest przereklamowane ;)

4. (5?) w tej chwili nic nie przychodzi mi do głowy hmmm

:
Ale Rolek przecież pyli...Daito!? ;)

Generalnie to używać, nosić i nie przejmować się.
W zasadzie to tylko daty nie zmieniać w okolicach północy.
Jak zacznie zwalniać to do smarowania i (ewentualnie) czyszczenia.
Oczywiscie jeśli to ten zegarek, ktorego werk pokazałeś to razem z nim dostaniesz zapewne instrukcję a niej okresy "międzyprzeglądowe" i cały szerego ostrzeżeń i zastrzeżeń ale specjalnie bym sie tym nie przejmował.
Jeśli zegarek chodzi prawidłowo, takie "przeglądy" to tylko wywalanie pieniędzy bo ostatnio jest moda na wymianę połowy zegarka przy każdej wizycie w autoryzowanym serwisie ;)

Ostatnio zmieniony przez Woytec 2014-04-04, 16:56, w całości zmieniany 1 raz
:
Po prostu go noś i już. Zegarek musiałby leżeć parę lat, żeby było coś mocno nie tak - jedna z moich Mołni, której historii nie znam ale wiem że leżała bardzo długo, musiała przejść przegląd, bo się zatrzymywała. Wielu z nas ma zegarków tyle, że trzebaby mieć sporo silnej woli, żeby je nakręcać albo sporo kasy, żeby wszystkie trzymać w rotomatach :) Może tacy są, nie będę generalizował :) Przeglądy co dwa lata są wymagane przez serwisy, bo przecież z czegoś trzeba wyciągać pieniądze - tu nie ma baterii, żeby je sprzedawać po 40 zł :)
Miłego używania pifko

:
Woytec napisał/a:

Oczywiscie jeśli to ten zegarek, ktorego werk pokazałeś to razem z nim dostaniesz zapewne instrukcję a niej okresy "międzyprzeglądowe" i cały szerego ostrzeżeń i zastrzeżeń ale specjalnie bym sie tym nie przejmował.

Nieeeeeeee, nie ten :))

Zdjęcie poglądowe :D

Steinharta kupiłem z tym werkiem:

:
A jaki to Stenek jest na 2892? hmmm

:
Woytec, na 2893 ten:

http://www.steinhart-zega...N-1-BLUE-RED/20

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Ano tak, 2893 też pasuje czyli wszystkie z GMT :)

: Re: Higiena i mity na temat mechanizmów automatycznych
Jack Yeager napisał/a:

1 - Automat musi chodzić cały czas - inaczej straci na dokładności i się zepsuje?

Pytanie proste, czy jeśli odłożę zegarek na miesiąc - zaszkodzi mu to, czy podobnie jak w przypadku maszynek nakręcanych ręcznie - nie ma to znaczenia.

2 - Automat - a zmiana daty - zmiana daty w godzinach 8PM - 2AM uszkadza mechanizm?

3 - Automat i nakręcanie ręczne - dokręcanie ręczne szkodzi mechanizmowi?

Pretty much straightforward...

4 - Higiena mechanizmów automatycznych - olej, konserwacja, regulacja - jak często i co robić

Czyli czy trzeba np. dokonywać smarowania co 2 lata?

4 - Co innego muszę wiedzieć o automatach, a nie wyczerpałem tego powyżej?

Czyli oświećcie proszę laika.

Może taki temat przyda się innym i będzie przydatny dla innych początkujących.

Taki temat byłby przydatny gdyby:

- Rozważane były po kolei dane automaty, danych producentów.

- Produkowane były by mechanizmy w/g szablonu , wszystkie o takich samych parametrach z zastosowaniem takich samych materiałów potrzebnych do produkcji jak i eksploatacyjnych.

W tym przypadku to tak upraszczając daleko nie szukając pytania można by odnieść do samochodów, ciuchów, elektroniki itd..itd..
Krótko, każdy mechanizm jest inny gdzie dany producent do wytwarzania stosuje dane rozwiązania , dane materiały, dane smarowidła. Konstrukcje, rozwiązania techniczne, materiały zastosowane do produkcji czy jako zmniejszające opór są różnorakie i wedle widzimisie jakie obierze dany producent, zatem jedne mechanizmy można nakrecać, inne nie, w jednych datę można przestawiać do woli kiedy się chce w innych jest to ściśle określone. Jedne się zacierają od samego leżenia inne zaś nie potrzebują smarowania i chodzą do póty nie ulegną zużyciu.

:
Ecia chyba niespecjalnie lubi dokręcanie .. Przynajmniej ta 2824-2. Nie wiem, jak 2893 hmmm

O 2824-2 czytałem na kilku forach ..

:
2824 dokręcania się specjalnie nie boi, za to z 2824.2 już bym nie ryzykował chyba że są w zapasie stalowe koła zespołu automatu chociażby właśnie ze starej 2824.

Pozdro!!!
:
kaido2, a VJ7750 ?? Raczej rzadko dokręcam ale warto wiedzieć :)

Pozdrawiam
Marcin/kornel91

Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Skoro autoryzowane serwisy wymieniają przy przeglądach kółeczka automatu to odpowiedź powinieneś znać. Pytanie jaka masz wersje, na stalówkach, czy szlachetne mosiężne?

Pozdro!!!
:
Czyli jak się obchodzić? 'Poruszać' zegarkiem zamiast 'dokręcać'?

:
rozwijając myśl kaido to np:
- seiko, nie zmieniać daty w godz około 21-4
- seagull 25xx można dokręcać do śmierci, z datą nie pamiętam

A resztę to już Marcin i koledzy wyjaśnili.

Skate or die!
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum