Parnis ST2530 po zatrzymaniu ¶pieszy jak wariat
Odpowiedz do tematu

: Parnis ST2530 po zatrzymaniu ¶pieszy jak wariat
Witam serdecznie. Na wstępie informuję iż jestem osob± bez serca, ponieważ mój zegareczek lekko niema (praca jako kelner na Krupówkach a tam to trzeba zapie.... , no). A temat piszę ponieważ jest ich sporo na mój problem, ale żaden nie odpowiada definitywnie na moje pytanie. Zegarek mam może od 2 miesięcy i na pocz±tku chodził prawie idealnie, a od niedawna Parni¶ już spieszył się o +/- 40s i pewnego dnia nagle się zatrzymał. No to my¶lę sobie, pewnie włos sklejony, albo paproch podleciał. Ani pukanie, ani odblokowanie stopsekundy nie dały efektu, więc zrobiłem operację na otwartym sercu i ręcznie wprawiłem w ruch koło balansu. Za pierwszym razem zakręcił kilka razy i się zatrzymał. Za drugim razem już poszło, ale pojawił się nowy problem, a mianowicie spieszy o 6,5min/dobę. Wtf sobie my¶lę, zastanawiam się czy może to zatrzymanie mechanizmu jest jakim¶ powodem? lub może to oznaczać suchy mechanizm? Magik wskazany? Zaznaczam że regulacji jeszcze w ogóle nie dotykałem, nawet gdy Parni¶ był odpalany na popych... Chyba wyczerpałem swój temat, dziękuję za uwagę, oraz bardzo proszę o jakie¶ wskazówki.

:
Untitled, konieczne jest smarowanie sprężyny bębna naci±gu.

A zatrzymanie też nie nast±piło bez powodu, być może we wnętrzu werku jest jaki paproch i trzeba go usun±ć.

:
jest tak jak mówi Svedos - ja też tak miałem i kolega mi pomógł :)
Jeszcze raz dziękuję

Wy macie zegarki ja mam czas...
Odpowiedz do tematu
Skocz do:  

Pełna wersja forum