Trochę brakowało takiego wątku,więc oto jest.Co tam dzisiaj wpadło:
Technos z cerkiewkami
Rocail też z cerkiewkami
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
: Nowe nabytki Vintage.
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-14, 17:10, w całości zmieniany 1 raz
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-14, 17:10, w całości zmieniany 1 raz
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-14, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
te z cerkiewkami ślij do mnie
takie stare pięknoty - wszystkie trzy
i niech mi ktoś powie, że to nie skarby
Graty Buran
fajnie, żeś ten "vontek" założył
podaj średnicę dziadków i pokaży bebechy ...
takie stare pięknoty - wszystkie trzy
i niech mi ktoś powie, że to nie skarby
Graty Buran
fajnie, żeś ten "vontek" założył
podaj średnicę dziadków i pokaży bebechy ...
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-14, 11:40, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-15, 07:46, w całości zmieniany 4 razy
Wszystkie standardowe 33mm.
Rocail od środka
Technos
Ale najbardziej cieszę się z tego stalowego Laco na UROF-ie
Klona Tresora
Rocail od środka
Technos
Ale najbardziej cieszę się z tego stalowego Laco na UROF-ie
Klona Tresora
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-15, 07:46, w całości zmieniany 4 razy
Ten, który z demonami walczy, winien uważać, by samemu nie stać się jednym z nich. Kiedy spoglądasz w otchłań ona również patrzy na ciebie.
:
buran, gratulacje. Pokaż jeszcze mechanizm Laco.
A skąd pochodzi zdjęcie Tresora, które wkleiłeś obok? Ciekawi mnie, co to za ucięty podpis był na nim umieszczony...
A skąd pochodzi zdjęcie Tresora, które wkleiłeś obok? Ciekawi mnie, co to za ucięty podpis był na nim umieszczony...
Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-15, 20:24, w całości zmieniany 1 raz
LACO - super malec gdzieś Ty go upolował
pokaży bebechy...
graty
pokaży bebechy...
graty
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-15, 20:24, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-15, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
To Laco 526 (UROFA 55?) taka jak tu (trochę późno na fotki)
Ciekawszy ten Rocail,werk to prawdopodobnie Eclipse 10'5 który u Ranffta nawet fotki się nie dorobił
http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Eclipse_10_5
[ Dodano: 2013-12-15, 20:42 ]
Poproszę o inny zestaw pytań
[ Dodano: 2013-12-15, 20:46 ]
Toż to fundamentalna strona dla wielbicieli zegarków z glashutte
http://www.glashuetteuhre...ashuette-urofa/
Tu porównanie werków Alpiny i LACO
Ciekawszy ten Rocail,werk to prawdopodobnie Eclipse 10'5 który u Ranffta nawet fotki się nie dorobił
http://www.ranfft.de/cgi-...wk&Eclipse_10_5
[ Dodano: 2013-12-15, 20:42 ]
Maras68 napisał/a: |
LACO - super malec gdzieś Ty go upolował |
Poproszę o inny zestaw pytań
[ Dodano: 2013-12-15, 20:46 ]
Wintergreen napisał/a: |
buran, gratulacje. Pokaż jeszcze mechanizm Laco.
A skąd pochodzi zdjęcie Tresora, które wkleiłeś obok? Ciekawi mnie, co to za ucięty podpis był na nim umieszczony... |
Toż to fundamentalna strona dla wielbicieli zegarków z glashutte
http://www.glashuetteuhre...ashuette-urofa/
Tu porównanie werków Alpiny i LACO
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-15, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
:
:
To Laco to jest Laco produkowane we własnej firmie, której skrót brzmi Durowe, a że jest to klon dość popularnego mechanizmu którego produkowało wtedy 90% producentów to podobny niemalże jak 2 krople wody do pierwowzoru.
[ Dodano: 2013-12-16, 11:21 ]
Eclipse? Przecież widać co to jest, no bez jaj!
Na przykładzie Eberharda możesz zobaczyć jak wygląda w podstawowej najbardziej znanej wersji jeżeli chodzi o wygląd mostków. Od niego też wywodzą się wszystkie klony z tamtego okresu.
Mam podać oznaczenie mechanizmu czy już widać co jest grane?
[ Dodano: 2013-12-16, 11:26 ]
A może to coś pomoże?
buran napisał/a: |
To Laco 526 (UROFA 55?) taka jak tu (trochę późno na fotki)
. |
To Laco to jest Laco produkowane we własnej firmie, której skrót brzmi Durowe, a że jest to klon dość popularnego mechanizmu którego produkowało wtedy 90% producentów to podobny niemalże jak 2 krople wody do pierwowzoru.
[ Dodano: 2013-12-16, 11:21 ]
Cytat: |
Ciekawszy ten Rocail,werk to prawdopodobnie Eclipse 10'5 który u Ranffta nawet fotki się nie dorobił |
Eclipse? Przecież widać co to jest, no bez jaj!
Na przykładzie Eberharda możesz zobaczyć jak wygląda w podstawowej najbardziej znanej wersji jeżeli chodzi o wygląd mostków. Od niego też wywodzą się wszystkie klony z tamtego okresu.
Mam podać oznaczenie mechanizmu czy już widać co jest grane?
[ Dodano: 2013-12-16, 11:26 ]
A może to coś pomoże?
:
I do szeregu - Pany - do szeregu
Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
...Ruski trollu - idi na ch.j...
:
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-16, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
Pierwsze mi zarzucasz że porównuje laco do urofy,której jest wersją,a później wyśmiewasz że nie poznałem jakiegoś eberharda
Ad rem
Tu jest laco jako urofa
http://watch-wiki.org/ind..._angedeutet.jpg
o ile mi wiadomo to firmy z pforzfeim wsparły kapitałowo urofe żeby im dostarczała surowe werki.
Rocail to marka Pierce,a eclipse to przebrandowany pierce 103.Tyle mi wystarczy.
A teraz z przyjemniejszych rzeczy,dzisiaj listonosz przyniósł
Pierwszy stalowy GUB jakiego mam.
[ Dodano: 2013-12-16, 12:36 ]
Ad rem
Tu jest laco jako urofa
http://watch-wiki.org/ind..._angedeutet.jpg
o ile mi wiadomo to firmy z pforzfeim wsparły kapitałowo urofe żeby im dostarczała surowe werki.
Rocail to marka Pierce,a eclipse to przebrandowany pierce 103.Tyle mi wystarczy.
A teraz z przyjemniejszych rzeczy,dzisiaj listonosz przyniósł
Pierwszy stalowy GUB jakiego mam.
[ Dodano: 2013-12-16, 12:36 ]
Fazi napisał/a: |
I do szeregu - Pany - do szeregu |
Ostatnio zmieniony przez buran 2013-12-16, 12:00, w całości zmieniany 1 raz
:
Nie zarzucam, a prostuje po drugie:
Czy napisanie " bez jaj" i bez emotki jest wyśmiaciem? Cały urok słowa pisanego , no ale bez jaj! Po trzecie Laco-Urofa to tak jak Trabantowartburg. Pomijając fakt iż były one produkowane w dwóch różnych fabrykach, to powinien zastanowić fakt że te mechanizmy różnią się drobnymi szczegółami i nie ma ch....a we wsi by można było sobie elementy przemieniać bez dopasowania.
Urofa 55
Laco 526
Widać? Ano widać. Dlaczego w starych katalogach zwłaszcza niemieckich pokazywano tylko fronty ,mechanizmów?Ponieważ różnice remontuarów rzucały się na pierwszy rzut oka. Wszystkie klony tegoż bardzo znanego mechanizmu w tamtym okresie można by napisać iż były niemalże identyczne w wersjach podstawowych.
Tych firm z Pforzheim było na pęczki i jedni brali mechanizmy od Laco , inni od Bifory, a jeszcze inni z Urofy jednak tych co brali z poza z pod nosa( Laco/ Durowe) było niewielu.
A Eclipse to klon i nie Eberharda który to własnych mechanizmów miał może ze 2 na bazie AS-a?Mechanizm pokazany z sygnaturą Eberhard jak i ten poniżej który to Eberhardem nie jest, pochodzi od tego samego jednego producenta i jest to wciąż ten sam cal.
Bazę z której powstały klony(wspomniane tu Urofy, Laca, AS-y, Arogna,Michele, Felsy, MST, Cymy... i można wymieniać) wszyscy my miłosnicy starych czasomierzy z tamtej epoki doskonale przecież znamy i praktycznie na co dzień widujemy przecież:
http://www.ranfft.de/cgi-...&0&2uswk&FHF_30
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2013-12-16, 14:05, w całości zmieniany 1 raz
Pierwsze mi zarzucasz że porównuje laco do urofy,której jest wersją,a później wyśmiewasz że nie poznałem jakiegoś eberharda
Ad rem Tu jest laco jako urofa |
Nie zarzucam, a prostuje po drugie:
Czy napisanie " bez jaj" i bez emotki jest wyśmiaciem? Cały urok słowa pisanego , no ale bez jaj! Po trzecie Laco-Urofa to tak jak Trabantowartburg. Pomijając fakt iż były one produkowane w dwóch różnych fabrykach, to powinien zastanowić fakt że te mechanizmy różnią się drobnymi szczegółami i nie ma ch....a we wsi by można było sobie elementy przemieniać bez dopasowania.
Urofa 55
Laco 526
Widać? Ano widać. Dlaczego w starych katalogach zwłaszcza niemieckich pokazywano tylko fronty ,mechanizmów?Ponieważ różnice remontuarów rzucały się na pierwszy rzut oka. Wszystkie klony tegoż bardzo znanego mechanizmu w tamtym okresie można by napisać iż były niemalże identyczne w wersjach podstawowych.
o ile mi wiadomo to firmy z pforzfeim wsparły kapitałowo urofe żeby im dostarczała surowe werki. |
Tych firm z Pforzheim było na pęczki i jedni brali mechanizmy od Laco , inni od Bifory, a jeszcze inni z Urofy jednak tych co brali z poza z pod nosa( Laco/ Durowe) było niewielu.
Rocail to marka Pierce,a eclipse to przebrandowany pierce 103.Tyle mi wystarczy. |
A Eclipse to klon i nie Eberharda który to własnych mechanizmów miał może ze 2 na bazie AS-a?Mechanizm pokazany z sygnaturą Eberhard jak i ten poniżej który to Eberhardem nie jest, pochodzi od tego samego jednego producenta i jest to wciąż ten sam cal.
Bazę z której powstały klony(wspomniane tu Urofy, Laca, AS-y, Arogna,Michele, Felsy, MST, Cymy... i można wymieniać) wszyscy my miłosnicy starych czasomierzy z tamtej epoki doskonale przecież znamy i praktycznie na co dzień widujemy przecież:
http://www.ranfft.de/cgi-...&0&2uswk&FHF_30
Ostatnio zmieniony przez kaido2 2013-12-16, 14:05, w całości zmieniany 1 raz
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-17, 17:02, w całości zmieniany 1 raz
nowo nabyty godzinę temu klasyk Atlantic od zaprzyjaźnionego majstra w dobrej cenie...
Miał mój Dziadek- mam i ja
Miał mój Dziadek- mam i ja
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-17, 17:02, w całości zmieniany 1 raz
:
Fajny,zawsze będzie można zhandlować gdy zabraknie na coś poważniejszego Podoba mi się to stopniowanie przymiotników,tylko nigdy nie wiem co jest na samym szczycie extra,super,hiper,super-hiper?
:
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-17, 17:27, w całości zmieniany 5 razy
koronka jeno do wymiany z czasem- nie oryginał
mnie urzekła tarcza kremowa i to "gliszownie" po okręgu cyfer ...
werk brzytwa chodzi jak ta lala, w końcu zegar od majstra
i to nie ostatni zegarek, który od niego nabędę...
mnie urzekła tarcza kremowa i to "gliszownie" po okręgu cyfer ...
werk brzytwa chodzi jak ta lala, w końcu zegar od majstra
i to nie ostatni zegarek, który od niego nabędę...
Ostatnio zmieniony przez Maras68 2013-12-17, 17:27, w całości zmieniany 5 razy
:
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Amerykańca se kupiłem ... illinoisa.
No nie mogłem się powstrzymać ... stare sentymenty zadziałały
... i trochę wczesnych, oralnych fiksacji.
Prosto z La Salle, style 6, produkowany w latach 1949-56 ... jak widać wersja Baby ... znaczy mała.
Kawał solidnego dzwońca.
No nie mogłem się powstrzymać ... stare sentymenty zadziałały
... i trochę wczesnych, oralnych fiksacji.
Prosto z La Salle, style 6, produkowany w latach 1949-56 ... jak widać wersja Baby ... znaczy mała.
Kawał solidnego dzwońca.