W wolnej chwili popełniłem projekt zegarka do którego przymierzałem się od dłuższego czasu a którego pierwsze szkice powstały jakieś 3 lata temu.
Tym razem obiektem inspiracji jest Polski parowóz pospieszny Pm-36 , chluba i duma Polskiego kolejnictwa. Podwaliny konstrukcji tego unikatowego parowozu powstały w biurze konstrukcyjnym Pierwszej Fabryki Lokomotyw w Polsce (Fablok) w 1936 r. W zasadzie to parowozów bo powstały dwa egzemplarze, jeden w otulinie aerodynamicznej oznaczony jako Pm-3-2 i drugi tradycyjny Pm-3-2 przez kolejarzy nazwany Piękną Heleną. Ten ostatni przetrwał zawieruchę i służy do dzisiaj w lokomotywowni w Wolsztynie.
Więcej historii i technikaliów w linku poniżej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pm36
http://sedina.pl/wordpres...pieszny-pm36-2/
Dwa egzemplarze lokomotywy, to w zasadzie dwa projekty zegarków
Jeden elegancik poświęcony Pm-3-1 w otulinie aerodynamicznej. Biała "ceramiczna" tarcza indeksy cyfrowe żółte z czarnymi obwódkami, wskazówki niebieskie z żółtą lumą
Drugi "czarny smoluch" przypisany do Pm-36-2, czyli wesji bez oruliny aerodynamicznej, czarna tarcza z białymi indeksami (być może z lumą) do tego białe wskazówki wypełnione lumą, która będzie świecić na zielono.
Na traczy pojawią się być może czerwone napisy.
i inna wersja
Odpowiedz do tematu
: G.Gerlach Parowóz Pm-36
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-10-02, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-10-02, 12:01, w całości zmieniany 2 razy
:
Logo pkp na czarnym kojarzy się z wroną
FORZA Robert!
RK WRT
RK WRT
:
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-10-01, 12:58, w całości zmieniany 3 razy
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-10-01, 12:58, w całości zmieniany 3 razy
:
Bardzo podoba mi się pomysł z PKP
Jako pracownik jednej ze spółek jestem za Tylko, że napis PKP nie może być czerwony.
Szary albo niebieski wchodzi w grę
Jako pracownik jednej ze spółek jestem za Tylko, że napis PKP nie może być czerwony.
Szary albo niebieski wchodzi w grę
Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos
:
Sylwek, ja nie neguję, tylko piszę pierwsze skojarzenie.
Dekiel dość mocno skomplikowany, dadzą radę? To będzie laser, grawer, jak w Batorym na przykład?
Dekiel dość mocno skomplikowany, dadzą radę? To będzie laser, grawer, jak w Batorym na przykład?
FORZA Robert!
RK WRT
RK WRT
:
to jest oczywista oczywistość
nick555to ma być typowy grawer tak jak w Batorym. Maszyna powinna sobie z nim bez problemu poradzić.
kornel91 napisał/a: |
Tylko, że napis PKP nie może być czerwony. |
to jest oczywista oczywistość
nick555to ma być typowy grawer tak jak w Batorym. Maszyna powinna sobie z nim bez problemu poradzić.
:
Podoba mi się tematyka
To będzie koperta od Tokaja?
To będzie koperta od Tokaja?
:
Fajny pomysł i tematyka kolejowa też ciekawa , mój Tata pracował w PKP i nadal pracuje w spółce powstałej z PKP .
:
Którędy będzie się sypać węgiel? Mocno będzie dymić? Co z emisją CO2?
Antisocial and faceless...
:
mw75, się dorobi zawór węglowy, a dymił będzie jak diabli i w związku z tym CO2 mamy...w powiązaniu.
...przez moment pomyślałem ...a może tak Kieszonka
...przez moment pomyślałem ...a może tak Kieszonka
:
Ciekawe skąd takie weźmiecie...
Svedos napisał/a: |
Koperta od Tokaja, werk to asianunitas z sekundą na 6 |
Ciekawe skąd takie weźmiecie...
:
...i co zatkało Hegemona?
Odpowiedz do tematu
Santino napisał/a: | ||
Ciekawe skąd takie weźmiecie... |