Odpowiedz do tematu
: Brąz z wysokim WR
Jak to jest z zegarkami z brązu czy podobnych stopów i wysokim deklarowanym WR? Wydaje mi się, że ktoś (Alamos?) pisał że to tęga ściema bo techniczne trudne.
A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
:
Podam ci proste przykłady.
W tej chwili, robimy kopertę WR500. Testujemy w niej KOLEJNY zawóc helowy, kolejnego producenta, bo dwa poprzednie nie tylko nie wytrzymały 50 atm, ale nie wytrzymały też 30. Jeden jest sprzedawany jako 100 atm, a OBA są masowo stosowane przez mikrobrandy do "WRMILIJON".
Jeden z ostatnio na rynku pokazanych WR500 z brązu, ma szkło grubości 2.5mm. Takie szkło, stosuje się do zegarków o wodoszczelności 100. A nie 500. 500 wymaga stosowania szkła +/-5 mm, i nie ma na to wuja na Mariolę.
Gdy robiliśmy Żabola i Suba, TRZECH dobrych i sprawdzonych producentów kopert, odmówiło nam certyfikowania ich na 20 atmosfer, twierdząc że przy mosiądzu - i brązie - jest to problematyczne. Największy problem, dotyczy łączenia stali z mosiądzem. W zasadzie wszystkie zegarki na rynku, mają stalowe dekle. A część - ma jeszcze stalowe "zawory cwelowe".
Dlatego mam przekonanie graniczące z pewnością, że wszystkie, bez wyjątku, dostępne na rynku zegarki tego typu, mają certyfikowane 10ATM, mogą dochodzić do 20, o ile ktoś nie pożałował i nie włożył o połowę cieńszego szkła - ale wtedy mogą się zdażać kłopoty. Natomiast wszystkie te WRMILIJON, to ściema i lep na frajerów.
W tej chwili, robimy kopertę WR500. Testujemy w niej KOLEJNY zawóc helowy, kolejnego producenta, bo dwa poprzednie nie tylko nie wytrzymały 50 atm, ale nie wytrzymały też 30. Jeden jest sprzedawany jako 100 atm, a OBA są masowo stosowane przez mikrobrandy do "WRMILIJON".
Jeden z ostatnio na rynku pokazanych WR500 z brązu, ma szkło grubości 2.5mm. Takie szkło, stosuje się do zegarków o wodoszczelności 100. A nie 500. 500 wymaga stosowania szkła +/-5 mm, i nie ma na to wuja na Mariolę.
Gdy robiliśmy Żabola i Suba, TRZECH dobrych i sprawdzonych producentów kopert, odmówiło nam certyfikowania ich na 20 atmosfer, twierdząc że przy mosiądzu - i brązie - jest to problematyczne. Największy problem, dotyczy łączenia stali z mosiądzem. W zasadzie wszystkie zegarki na rynku, mają stalowe dekle. A część - ma jeszcze stalowe "zawory cwelowe".
Dlatego mam przekonanie graniczące z pewnością, że wszystkie, bez wyjątku, dostępne na rynku zegarki tego typu, mają certyfikowane 10ATM, mogą dochodzić do 20, o ile ktoś nie pożałował i nie włożył o połowę cieńszego szkła - ale wtedy mogą się zdażać kłopoty. Natomiast wszystkie te WRMILIJON, to ściema i lep na frajerów.
:
ALAMO, dzięki za wyjaśnienia
A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
:
A zelos hammerhead? tam szkło to soczewa, a zaworu nijakiego nima?
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.
:
>>>
Wostok Amfibia (Vostok Amphibia) 1967 - brąz CuSn8, wodoszczelność 200 m...
<<<
Wostok Amfibia (Vostok Amphibia) 1967 - brąz CuSn8, wodoszczelność 200 m...
<<<
I've seen things you people wouldn't believe...
:
bladerunner, nie wiem czy najlepszy przykład bo ponoć w pierwszych seriach pękały szkiełka i nie było nawet przysznicrezist chociaż potem coś ponoć poprawili
A sam sikor fajny
A sam sikor fajny
:
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2018-09-15, 22:09, w całości zmieniany 3 razy
>>>
bandi, faktycznie pojawiały się informacje na temat wadliwych szkiełek w pierwszej partii produkcyjnej rzeczonego czasomierza...
Jednak na chwilę obecną wręcz z pewnością można stwierdzić, że można to traktować w kategorii czasu przeszłego...
Korzystając z okazji proponuję zapoznać się z interesującymi, moim subiektywnym zdaniem, informacjami na temat "brązowej" Amfibii...
https://krishnasrussianwatches.wordpress.com/category/vostok/vostok-amphiba-1967-196500/
<<<
bandi, faktycznie pojawiały się informacje na temat wadliwych szkiełek w pierwszej partii produkcyjnej rzeczonego czasomierza...
Jednak na chwilę obecną wręcz z pewnością można stwierdzić, że można to traktować w kategorii czasu przeszłego...
Korzystając z okazji proponuję zapoznać się z interesującymi, moim subiektywnym zdaniem, informacjami na temat "brązowej" Amfibii...
https://krishnasrussianwatches.wordpress.com/category/vostok/vostok-amphiba-1967-196500/
<<<
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2018-09-15, 22:09, w całości zmieniany 3 razy
:
Nie należy również zapominać, że werki w tych 1967 się dupcyły na potęgę
"Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
:
Ciekawe jak realne jest WR600 w Christopher Ward Trident..
:
No ale tam już nie brązik więc pewnie bliżej specyfikowanego
arek314 napisał/a: |
Ciekawe jak realne jest WR600 w Christopher Ward Trident.. |
No ale tam już nie brązik więc pewnie bliżej specyfikowanego
"It Is Possible To Commit No Errors And Still Lose."
:
Ostatnio zmieniony przez arek314 2018-09-18, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
Szymon, myślisz że stop inny?
Ostatnio zmieniony przez arek314 2018-09-18, 13:55, w całości zmieniany 1 raz
:
arek314,
A sorewicz. nie wiedziałem, że jest taka wersja
A sorewicz. nie wiedziałem, że jest taka wersja
"It Is Possible To Commit No Errors And Still Lose."
:
Ale ma zajeżyście zrobiony dekiel
Nie oceniaj człowieka po tym gdzie pije, ale ile może wypić!
:
>>>
Przynajmniej niektóre z niżej opisanych "najlepszych brązowych zegarków" prezentowane już były na forum CW, ale z pewnością warto znowu przypomnieć lub/i dopiero poznać...
https://www.thecoolist.com/best-bronze-watches/
<<<<
Przynajmniej niektóre z niżej opisanych "najlepszych brązowych zegarków" prezentowane już były na forum CW, ale z pewnością warto znowu przypomnieć lub/i dopiero poznać...
https://www.thecoolist.com/best-bronze-watches/
<<<<
:
Ostatnio zmieniony przez Thomas666 2018-09-23, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Odpowiedz do tematu
Co kto lubi na zasadzie "nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba", ja mam zupełnie inne typy... Chodzi mi po głowie taki fajny cudak
https://helsonwatches.com/shop.php#!/Helson-Porthole/c/22810062/offset=0&sort=normal
https://helsonwatches.com/shop.php#!/Helson-Porthole/c/22810062/offset=0&sort=normal
Ostatnio zmieniony przez Thomas666 2018-09-23, 10:28, w całości zmieniany 1 raz
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem.