Zauważ, że ultra deep = 666 stóp Zapachniało siarką ale diver fajny.
Mnie zachwyca ten niekiedy jarmarczny design, szukając materiałów do tego opracowania natknąłem się na Dial-a-ramę i to chyba obecnie mój ulubiony "gazomierz".
Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 11565 Skąd: Zielona Góra
#20 Wysłany: 2009-11-09, 01:57
...jeszcze 2 modele (takie co się chce mieć, a nigdy się nie będzie miało). Używało ich zdaje się wojsko w Wietnamie i Siły Specjalne w latach 70-tych.
Benrus Type I "Sterile"
Cytat:
Case Diameter: 43 mm
Case Height: 16 mm
Case length: 47.5 mm
Lug Width: 19.5 mm
Movement: Benrus signed GS1D2, 17 jewel, hacking automatic. This is a ETA 2620 movement modified (by Benrus) to meet government specifications. 21,600 bph, 42 hr. power reserve.
Case material: Stainless steel,
anti-magnetic to 125 gauss
Crown: screw down
Bezel: Bi-directional, no index
Water resistance: 1,200 feet
Benrus Type II Class A
Cytat:
Case Diameter: 43 mm
Case Height: 16 mm
Case length: 47.5 mm
Lug Width: 19.5 mm
Movement: Benrus signed KG1D2, 17 jewel, hacking automatic. This is a ETA 2821 movement modified (by Benrus) to meet government specifications
Wykopki ... i przypomnienie fajnego opracowania, zdjęcia oczywiście wcięło
Okoliczność nowego zakupu ...
Niestety nie posiadam pajączka, nie znam także innych sprytnych sposobów na wyjęcie szkiełka (czy są takie?) ... wskazówki się nieco rozjechały
W pierwszej chwili myślałem że to model wcześniejszy, a te indeksy i krótkie wskazówki to przejaw wzorniczej ekstrawagancji Benrusa ... okazało się jednak że to zapowiedź zbliżających się lat 70-tych.
Taką ofertę znalazłem z 1967 roku, jest tam bardzo podobny model ...
Pomijam dziadkowy urok tych bransolet ... ja lubię to pierwsza - a uzbierało się kilka różnego pochodzenia - która nie "pije" i nie depiluje ... będzie noszona
Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Wrz 2012 Posty: 1308 Skąd: NGC 7293
#23 Wysłany: 2017-04-23, 16:01
Woj, świetnie prezentują się w folderach te Benruski.
A ten Twój to nie ma przyciętych wskazówek na końcach (ten na zdjęciu ma długie)? Może jakiś kiepski zegarmistrz wolał je przyciąć żeby nie dotykały wysokich indeksów, a na dodatek krzywo założył. Sekundnik jest dłuższy niż minutowa, co nie powinno mieć zasadniczo miejsca.
A ten Twój to nie ma przyciętych wskazówek na końcach (ten na zdjęciu ma długie)? Może jakiś kiepski zegarmistrz wolał je przyciąć żeby nie dotykały wysokich indeksów, a na dodatek krzywo założył. Sekundnik jest dłuższy niż minutowa, co nie powinno mieć zasadniczo miejsca.
Też się nad tym zastanawiałem i nie potrafię tego ocenić ... w każdym razie nie ma wyraźnych śladów tego delikatnego przecież zabiegu. Zauważ, że proporcje z godzinową są zachowane - też jest krótsza niż ta w folderze, a minutowa sięga idealnie do linii indeksów.
Na pewno pierwsze wrażenie jest takie, że są zbyt krótkie ... choć pomysł z cięciem, nieco absurdalny, to jest możliwy.
Ten model jest trochę inny niż ten w folderze ... szkoda, że Benrusów u nas jak na lekarstwo, takich kilkustronicowych ofert można w sieci znaleźć z kilkunastu lat.