#1 Wysłany: 2014-09-19, 10:08 G.Gerlach Projekt AN-2 "ANTEK"
W międzyczasie powstał taki projekt zainspirowany przez środowisko ludzi związanych z lotnictwem. Inicjatywa wyszła niezlanie z dwóch ośrodków, z Aeroklubu Ziemi Lubuskiej i Aeroklubu Warszawskiego.
Istotą pomysłu było stworzenie zegarka poświęconego lotniczemu wołowi roboczemu czyli produkowanemu między innymi w Polsce w zakładach WSK Mielec (od 1960 roku) wielozadaniowemu samolotowi An-2 opracowanemu w w biurze konstrukcyjnym Olega Antonowa.
Konstrukcja została opracowana w 1947 roku, a sam samolot był produkowany bez przerwy przez 47 lat, dlatego też na deklu znalazła się stylizowana cyfra 47 i taka też będzie limitacja tego zegarka.
Zegarek będzie też produkowany w wersji "cywilnej" bez limitacji.
Do napędu tej wersji AN-2 przewidziałem silnik Sea Gull ST/TY3600 czyli odpowiednik Unitasa 6497
Podstawowe dane techniczne
Koperta zmodernizowna pod ST3600 od Takkotaia/Orła
średnica 43 mm
wysokość 13 mm
lug to lug 52 mm
średnica koronki 8 mm
pasek 22 mm
Rysunki przedstawiają zegarek w dwóch wersjach dekla, w zależności od tego którą wybiorą lotnicy, druga automatycznie będzie przeznaczona dla wersji cywilnej zegarka dostępnej dla wszystkich
koroshi, nie politykujemy na forum produkowała go Polska firma , a Polscy piloci latają na nich do dzisiaj i bardzo wysoko sobie je cenią jako maszyny niezawodne a co najważniejsze bezpieczne.
A sam projekt tarczy jest modyfikacją projektu chronografu jaki mamy przygotowany w "zanadrzu" na kolejny nadchodzący rok.
Svedos, taki żarcik, podpuszka diabełka tam widział ?
Gieneralnie mię się podoba i się bedę mocno zastanawiał nad nabyciem. Zobaczymy jak to na prototypach wyjdzie.
Mam nadzieję, że z tej limitki zostanie też parę sztuk dla foruma. Ja się piszę na jeden, limitka czy nie, ale z samolotem en face na deklu. W uzasadnieniu mojej prośby, uprzejmie informuję, że mój syn (Paweł, bliźniak Piotra - lotnik) na drugie imię ma Antoni, a ja sam jestem z czterdziestego siódmego.
_________________ Tak wyglądała Zina aka Zinajda.
Ostatnio zmieniony przez Zinajda 2014-09-19, 10:52, w całości zmieniany 3 razy
Zinajda, Paweł limitki nie mogę na razie obiecać bo raczej rozejdzie się w całości wśród braci lotniczej, to samo tyczy się dekla jeszcze nie wiem który sobie wybiorą.
koroshi, a mojego widział...no może nie diabełka
edyta
Paweł, ale jak by co to jesteś pierwszy w kolejce
Ostatnio zmieniony przez Svedos 2014-09-19, 10:54, w całości zmieniany 1 raz
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.