Witajcie,
w zeszłym roku wszedłem w posiadanie Steinharta Nav-B Uhr z tarczą typu B. Początkowo cieszyłem się z zakupu jak dziecko jednak po okresie fascynacji nowym nabytkiem uczciwie stwierdziłem, że zegarek jest za duży na mój nadgarstek.
Teraz do rzeczy, skłaniam się ku sprzedaży Steinharta. W zamian chciałbym zegarek klasyczny o średnicy max 42mm (najlepiej w okolicach 40mm), nawiązujący do lotników (choć nie jest to koniecznie) dobrze prezentujący się zarówno z garniturem jak i jeansami i koszulą. Moim faworytem jak dotąd był Tisell pilot 40mm z tarczą A. http://www.tisell.kr/fron...display_group=1
Nie ukrywam, że to głównie przez podobieństwo do Stowy Flieger A która zawsze mi się podobała jednak patrząc prawdzie w oczy to długo jeszcze będę miał ważniejsze zakupy niż zakup Stowy (która jakby nie patrzeć jest imho dość mocno przewartościowana). Po kontakcie z Rudolfem wychodzi na to, że ściągnięcie nowego Tisella wraz z opłatami, prowizją, cłem, vatem (Koreańce wysyłają kurierem) wszystko razem wyjdzie w granicach 1200zł. Po sprzedaży Steinharta spokojnie powinno mi na Tisella wystarczyć jednak w tym budżecie są również inne alternatywy.
Z rodzimego rynku pilotów najbardziej podoba mi się model P.24.
Jednak jak dla mnie jego wadą jest grubość koperty, obawiam się, że pod koszulą mogło by być ciasnawo (tisell ma grubość koperty 9,5mm). W tisellu natomiast nie podoba mi się to, że wskazówka sekundnika nie jest pokryta luminovą oraz sama wskazówka jest imho za krótka (nie dochodzi do krawędzi tarczy tylko kończy się jakby w połowie indeksów). Niby szczegół a drażni, dobrze widać to na tym zdjęciu:
Czy kojarzycie jeszcze jakieś ciekawe klasyczne zegarki o średnicy w okolicach 40mm mieszczące się w budżecie i nadające się do garnituru? Albo może ktoś ma Tisella z tarczą A w stanie idealnym i już mu się znudził?
PS.
Można jakoś edytować ankietę, bo trochę nie po Polsku napisałem pytanie?
Ostatnio zmieniony przez Tomek 2015-03-26, 13:57, w całości zmieniany 3 razy
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2014 Posty: 115 Skąd: Ostrowiec Św.
#3 Wysłany: 2015-03-21, 18:46
Archimede trochę ponad budżet, w tej kategorii cenowej rozważałbym już dozbieranie do Stowy Partitio. Ogólnie chciałbym sprzedać stenka i najlepiej nie dokładać do tej zamiany. Laco... kiedyś mi się strasznie podobały, teraz jakoś nie widzą mi się ich zegarki.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 33 razy Wiek: 48 Dołączył: 23 Cze 2013 Posty: 2203 Skąd: Warszawa
#7 Wysłany: 2015-03-22, 10:46
Stenek do garnitury? musiałbyś mieć nadgarstek 20+...
pilot Tisella już lepiej, ale jeśli ma dobrze leżeć do koszuli to przydałby się jakiś cieńszy, np Unitas
Pioty na Unitasie wyglądają trochę słabiej niż z centralną sekundą, także imo Archimede rzymianka albo Kemmner Arabic Marine, 42mm na Unitasie leży dobrze i do koszuli
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Paź 2014 Posty: 115 Skąd: Ostrowiec Św.
#12 Wysłany: 2015-03-22, 14:49
Już skłaniałem się ku Gerlachowi a teraz namieszaliście mi z tym tissotem.
A drugie pytanie. Kemmner ma jakąś swoją stronę? Można te zegarki kupić w jakimś sklepie czy tylko zatoka i polowanie na okazje? Googlając za tą maryną wpadł mi w oko model Tonneau.