Pies czy kot?: kot Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 07 Sty 2012 Posty: 694 Skąd: Radomsko
#1 Wysłany: 2015-05-25, 15:24 Który wybrać, czyli jak to Suunto z Pathfinderem walczyło...
Zawodników jest dwóch
1. W srebrnym narożniku ważący 90g, mierzący 45mm, pretendent do dalekich wypraw i ciężkiego życia, wszystkomający Casio Protrek PRW-500:
2. W czarnym narożniku niezwyciężony mistrz w swojej klasie, ważący 54g, mierzący 51mm, Suunto Vector Black.
Obaj w dokładnie takiej samej cenie.
Jeden i drugi ma swoje zalety i wady. Casio ma te swoje bajerki jak radio i bateria słoneczna. Suunto ma podobno najlepsze w swojej klasie sensory i zdecydowanie większą wytrzymałość na niszczenie niż delikatny Protrek. Podobają mi się obydwa, ale nie, nie kupię obu
No i nie wiem w zasadzie, który wybrać...
Więc proszę poklikać w ankietę i wyrazić jak zwykle swoje za i sprzeciw pifko
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#2 Wysłany: 2015-05-25, 15:29
Zagłosuję, jak przedstawisz swoje wymagania
No bo:
- jak do wiaderka, żeby cieszył kolekcjonerskie oko, to raczej Piotreka bym wziął, leżałby sobie, ładował sie na słoneczku, synchronizował atomowo i nie wymagał opieki, ani dalszych inwestycji. No i ładniejszy IMO;
- ale jeśli do trudniejszych zadań, to elektrownia atomowa schodzi na drugi plan - bez tego da sie żyć, a legendarne sensory, większa wytrzymałość, wygląd madafaka przy mniejszej wadze - bezcenne
[ Dodano: 2015-05-25, 16:30 ]
Aha, bo zapomniałem
bier oba
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#3 Wysłany: 2015-05-25, 15:41
Wymagania:
Wycieczki, podróże małe i duże. Rzeki, jeziora, góry, ryby, grzybobrania, grzebanie w ziemi na działce i takie tam. Wiadomo, równie dobrze Mako dałby radę, ale...
Chce mi się czegoś fajnego na zmianę, bo Mako noszę na co dzień, a DW-5600 mi się znudził. Za twardy jest chyba dla mnie a jednak Chyba tzw "kryzys wieku średniego"
Pies czy kot?: kot Pomógł: 7 razy Wiek: 40 Dołączył: 04 Wrz 2013 Posty: 1145 Skąd: Bydgoszcz
#4 Wysłany: 2015-05-25, 15:46
Znajdź takiego Suunto, tylko że z radiem, bez tego nie powinni produkować zegarków z cyferkami zamiast wskazówek no i jak już znajdziesz, to Suunto lepsze mimo że lubię Casio i na wyprawy mam Rangemana
Pomógł: 3 razy Wiek: 53 Dołączył: 04 Gru 2012 Posty: 321 Skąd: ...z Łodzi pochodzi.
#11 Wysłany: 2015-05-25, 20:12
A ja przekornie Casio. Tylko rozejrzyj się po rynku uważnie i weź coś może, na nowych sensorach 3 generacji i metalowym bezelem.
Mam Pathfindera PAG-40 (protrek zza oceanu) od 2004 roku. Żyje, ma się dobrze, a niejedno już przeszedł.
Kąpiele coroczne w wodach o zasoleniu większym niz Bałtyk, piaski pustyni, 48stopniowe ukropy, sropy, monsuny, sruny i inne przyjemnostki.
Owszem, nie jest już najpierwszej świeżości. Ale aluminiowa obudowa i Casiowy heksalit dają radę. Sunto po 10 latach ten plasticzek miałby już starty i bez nadruczków
Wyglądałby jak pierwsze g-shocki po pracy w kopalni.
Więc mity o delikatności można sobie wsadzić w buty. Nie skakałem po nim ale o ile nie napier...sz nim w skały to jest wytrzymały niemal jak G-shock (no chyba że żółtki przyoszczędziły na materiałach w nowych wypustach).
Aha, 2 lata temu wymieniłem akumulator, bo nie ładował się już tak szybko jak kiedyś. Dopiero w zeszłym roku zastąpił go Gulfmaster, ale zostawiam dziadka "na pamiątkie".
EDIT: Poprawiwszy gramatycznie ; )
Ostatnio zmieniony przez koroshi 2015-05-25, 20:15, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 07 Sty 2012 Posty: 694 Skąd: Radomsko
#12 Wysłany: 2015-05-25, 21:02
Sam już nie wiem
Przymierzyłem i oba bez wyjątku wyglądają przy głupim Oriencie Mako, który na czas mierzenia zdjąłem i położyłem obok, jak kupa po jagodach. Chyba Miła Pani w Globtroterze też była tego zdania, bo dziwnie patrzyła jak czterdziestoletni na oko niby poważny facet zakłada na rękę zabawki i jeszcze się cieszy, że kosztują "tylko" 170 Euro
Może sobie odpuszczę i poskładam na Marathona TSAR - bardziej będzie oko cieszył:
Zresztą jeszcze kilka lat i mój Mako pewnie też tak będzie wyglądał
Ale nic to - założyłem sobie rozważania do piątku, ankieta również ważna do piątku - może mi się coś w głowie wykluje
Brałbym Piotreka, bo miałem i znów mam. Nigdy mnie nie zawiódł. No i jest bardziej spójny, ładniejszy. Suunto mnie też nie zawiódł, ale może dla tego, że nie miałem? Jest brzydki, jakiś taki niekształtny, nie sprawia też wrażenia trwałości.