Pies czy kot?: pies Pomógł: 30 razy Dołączył: 13 Maj 2012 Posty: 2042 Skąd: zDolny Śląsk
#1 Wysłany: 2017-10-03, 19:14 Seiko Marine Master
Hejka, jak wiecie z innego wątku planuję sprawić sobie prezent na okrągłe urodziny. W planach też redukcja kolekcji
Do rzeczy: jedna z opcji zakłada kupno Seiko MM 300. Dlaczego japoniec? Jakoś Seiko to moja ulubiona marka, mam kilka zegarków z tej stajni od skx'y po BFSa. Czy warto brać pod uwagę MM?W jakich pieniądzach teraz można go kupić i czy tylko w grę wchodzi używka? (chociaż nie dyskwalifikuję używanego, acz poszanowanego egzemplarza). Parcia nie mam, nie szukam na już... Ot, takie rozważania póki co. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez Hogg 2017-10-03, 19:14, w całości zmieniany 1 raz
1. Zdecydowanie warto - wiem, bo mam
2. Niestety, wszystkie inne Seiko, jak już kupisz MM, staną się takie trochę „słabsze” niż się wcześniej wydawało (wyjątki to oczywiście GS, ale też np. Grand Coctail)
3. Ceny są bardzo różne - jak nie masz parcia, to IMO najlepiej (cenowo) będzie polować na zadbaną używkę.
Zegarek wart zakupu pod każdym względem. Wykonanie - bez zastrzeżeń pod każdym względem. Silnik - super. Mój egzemplarz ma już kilka lat (mam 001) i robi +5/7 s. Świetnie wygląda na bransolecie i świetnie na pasku. Moim zdaniem nie ma słabych punktów.
Bardzo dobra bransoletka z płynną regulacją (chociaż to chyba nie każdemu pasuje).
Z ewentualnych minusów - to obiektywnie dość wysoki zegarek, chociaż na reku już tego nie widać, bo nawet na moim małym nadgarstku dobrze się układa. Może wydawać się nudny, ale tylko na pierwszy rzut oka. No i nie ma sygnowanej koronki - wg mnie to jedyny minus.
Nowy - od 9k + opłaty, używki w zależności od stanu - od 5-6k.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 16 razy Wiek: 37 Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 5277 Skąd: Warszawa
#13 Wysłany: 2017-10-03, 23:27
Jedyny minus, niestety dość powszechna teraz w Seiko, to niedokładnie zamontowany albo źle nadrukowany ring wokół tarczy - często trafia się taki, który nie zgrywa się z bezelem i indeksami. Poza tym wszystko jest super i polecam wersję z Diashield - mam swojego od lipca i mogę dopatrzyć się dosłownie kilku mikro rysek. Zdecydowanie działa.
Gdzie kupić? Polecam polować w Niemieckich sklepach:
https://www.idealo.de/pre...ko-watches.html
Ja swojego dostałem poniżej 1800euro z unger-schmuck.com (na weekendy ceny spadają często, a za płatność przelewem jest dodatkowy rabat).
Ewentualnie zamówienie od Katsu i odpowiednia wysyłka + odrobinę farta.
Ostatnio zmieniony przez machlo 2017-10-03, 23:27, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: kot Pomógł: 101 razy Dołączył: 09 Wrz 2012 Posty: 29439 Skąd: KrK
#14 Wysłany: 2017-10-04, 05:31
Z_bych napisał/a:
Zegarek wart zakupu pod każdym względem. Wykonanie - bez zastrzeżeń pod każdym względem. Silnik - super.
...
Z ewentualnych minusów -
... No i nie ma sygnowanej koronki
...
500+
#15 Wysłany: 2017-10-04, 07:47
Miałem polować na 300-ę i jakoś tak trafił się Tuńczyk/ jak dla mnie idealna alternatywa dla MM, choć też MM300
Zegarek wart każdej złotówki, oczywiście mówię o starszych wypustach SBNN015.
Ceny niestety idą w górę i za NOSa trzeba dać koło 1,4-1,7$.
_________________ Bądź dla siebie latarnią, która oświetla twą drogę i nie poszukuj światła poza sobą