A zegarki Orient? Nie miałem z nimi nigdy do czynienia, jakoś nie spotkałem w sklepach ani nigdzie na stronie. Opinie natomiast spotkałem różne: od zachwytów po kompletne odrzucenie. Pewnie ilu użytkowników tyle opinii. A co Wy o tym myślicie? Jakie werki w nich siedzą: miyoty?
PS. To pewnie oczywistość, ale czy to prawda że miota to nazwa dla automatycznych mechanizmów citizena?
_________________ Wszytsko powinno być zrobione tak prosto jak tylko się da, ale nie prościej. A. Einstein
Pies czy kot?: kot Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2015 Posty: 2946 Skąd: Warszawa
#17 Wysłany: 2016-02-20, 19:24
Orient ma w środku prawdziwy inhouse , sa na krótkiej liście producentów z własnymi mechanizmami. Poza tym można dostać od nich pełen przekrój od Bambino i Mako za 5-600 pln do Orient Star.
_________________ A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
A tak wracając do tematu. Jeśli potrzebujesz jednego zegarka na codzień, który cię nie zawiedzie, zawsze będzie punktualny i który zawsze będzie przyciągał wzrok i cieszył, to szukaj jakiegoś Casio manty albo innego Oceanusa
Gdybym, nie daj Buk, miał zostać jednozegarkowcem, to zostawiłbym sobie Ocka właśnie
Orient ma w środku prawdziwy inhouse , sa na krótkiej liście producentów z własnymi mechanizmami. Poza tym można dostać od nich pełen przekrój od Bambino i Mako za 5-600 pln do Orient Star.
Jacek. Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Sfermentowanego.
Pomógł: 99 razy Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 15379 Skąd: że by...
#24 Wysłany: 2016-02-22, 10:33
"Z ręki do ręki przekładam obcęgi" - VE to spółka Czystopola z jakimiś misiami z Wilna
BTW misie, oprócz zegarków, sprzedają maszyny do szycia. I zapewne amunicję do nich też
Gbzzz.
_________________ "We offer best solutions in search of a problem"
Ostatnio zmieniony przez Jacek. 2016-02-22, 10:48, w całości zmieniany 1 raz
Wiem, że nie ładnie tak zniknąć i to w wątku przez siebie założonym, ale siła wyższa.
Co kumotrzy sądzicie o Orisach? W środku siedzą Sellity i niewiele mi to mówi. Słis kłalita?
Po przejrzeniu sporej części forum moim faworytem jest Seiko SARB 035. Ale to już trzeba sproawdzić, a ja bym tak na rękę chciał przymierzyć przed zakupem... Jakieś sugestie?
_________________ Wszytsko powinno być zrobione tak prosto jak tylko się da, ale nie prościej. A. Einstein
Chcieli
Ale po dwóch bankructwach i generalnej jakości produkcji na tych samych maszynach co kupowali w 1960, musieliby szukać klienta w Korei Północnej. A tamci mają własną fabrykę
Pies czy kot?: kot Pomógł: 8 razy Dołączył: 16 Wrz 2015 Posty: 2946 Skąd: Warszawa
#29 Wysłany: 2016-03-04, 13:01
Oris to uznana firma, i ciekawe zegarki, a Sellita to odpowiednik ETA. Słyszałem opinię, że Sellita ma nowsze maszyny i że odpowiadające mechanizmy mają lepszą jakość, ale to mogą być tylko głupie zegarkowe plotki. Orient Mako zaproponowany przezFaziego to dobry typ, a w razie gdyby nie podszedł odsprzedać łatwo w podobnej kwocie.
_________________ A wristwatch plays a very important role for a true gentleman. As he lifts the watch in front of his face to apparently check the time - he can also surreptitiously use his other hand to make sure his fly zip is closed.
Oris to uznana firma, i ciekawe zegarki, a Sellita to odpowiednik ETA. Słyszałem opinię, że Sellita ma nowsze maszyny i że odpowiadające mechanizmy mają lepszą jakość, ale to mogą być tylko głupie zegarkowe plotki. Orient Mako zaproponowany przezFaziego to dobry typ, a w razie gdyby nie podszedł odsprzedać łatwo w podobnej kwocie.
A ja czytałem na KMZiZ o awaryjności selitty . I to wczoraj więc chyba trzeba się zastanowić chociaż Oris to zacna marka.
_________________ Pozdrawiam
Marcin/kornel91
Adriatica, Ball, Casio ,Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Nethuns, OceanX, Orient Star, Oris, Phoibos, Sinn Zelos