Od roku chodzi mi po głowie coś własnego... i w końcu dojrzałem do działań.
Na początek chciałbym zacząć od czegoś prostego, czyli kustomizacja gotowego zegarka. A ponieważ zawsze mi się podobała stylistyka "portugalczyka" to pomyślałem żeby przerobić Parnisa.
O takiego:
Pomysł jest taki by tarczę zrobić w kolorze srebrnym (szlif słoneczkowy), białym perłowym lub w ostateczności białym matowym z własnym nadrukiem - logo, napisy i podziałka sekundowa. Oryginalne indeksy zostałyby zdemontowane, pozłocone i zamontowane z powrotem. Wskazówki też byłyby złocone.
Dodatkowo chciałbym zastąpić oryginalny dekiem innym bez przeszklenia i dzięki temu zmniejszyć grubość zegarka.
I tutaj rodzą mi się pytania:
1. Czy da się zdjąć indeksy z tarczy bez ich uszkodzenia? Są montowane na nóżki z tego co się orientuję, ale nie wiem czy są przyklejone czy przylutowane...
2. Czy da się pozłocić takie małe elementy i gdzie to można zrobić - jakieś zaufane warsztaty, osoby? Kolor - różowe złoto.
3. Czy da się zrobić tarczę w kolorze białej perły i pokryć ją nadrukami? Gdzie takie cuda robią? Chociaż nie ukrywam, ideałem byłaby dla mnie tarcza srebrna ze szlifem słoneczkowym.
4. Dekiel - chyba najtrudniejsza/najdroższa część projektu. Może ma ktoś na zbyciu forumowy dekiel do Parniaka?
Na razie tyle pytań, chociaż w głowie mam mętlik i pewnie więcej pojawi się z czasem.
Wszelka pomoc mile widziana
Santino, rozumiem że chodzi o Chronostar z Łodzi na Powstańców Wlkp 25, pan Marcin K.?
Czy można im zlecić całość przeróbki z rozebraniem tarczy i złożeniem całości?