Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2012-10-17, 11:10
Bardzo oryginalny.
#3 Wysłany: 2012-10-17, 11:19
Wskazowka sekundowa niestety najbardziej oklepana ze wszystkich sekundowych. Mogliby w takim oryginalnym zegarku dać jednak inną...
Fazi, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat pomysłu projektantów na tarczę? Skąd to się wzięło: siła majeranku w liczbach całkowitych (nie w pi) itp.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 66 razy Wiek: 60 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 35115 Skąd: Polska Pd. B
#4 Wysłany: 2012-10-17, 12:14
Blaz napisał/a:
...Fazi, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat pomysłu projektantów na tarczę? Skąd to się wzięło: siła majeranku w liczbach całkowitych (nie w pi) itp.
Ciekawy okaz.
Zgodnie z opisem - ideą projektanta tarczy (Christophera Thompsona) było powiązanie 12-godzinnej tarczy z miarą łukową kąta (stąd nazwa modelu - Radian ).
Wychodząc z założenia, że nabywca umie określać czas z położenia wskazówek na tarczy projektant umieścił 0 miary łukowej na godzinie 3:00, a kolejne wartości kątowe należy czytać przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Poszczególne miary są pokazane na kolejnych indeksach godzinowych. Projektant umieścił również na tarczy miary pośrednie.
Dodatkowym smaczkiem upiększającym tarczę jest wkomponowanie w nią spirali Archimedesa...
_________________ Pozdrawiam
Krzysiek/Fazi64
Ostatnio zmieniony przez Fazi 2012-10-17, 12:14, w całości zmieniany 1 raz
...Fazi, czy mógłbyś coś więcej powiedzieć na temat pomysłu projektantów na tarczę? Skąd to się wzięło: siła majeranku w liczbach całkowitych (nie w pi) itp.
Ciekawy okaz.
Zgodnie z opisem - ideą projektanta tarczy (Christophera Thompsona) było powiązanie 12-godzinnej tarczy z miarą łukową kąta (stąd nazwa modelu - Radian ).
Wychodząc z założenia, że nabywca umie określać czas z położenia wskazówek na tarczy projektant umieścił 0 miary łukowej na godzinie 3:00, a kolejne wartości kątowe należy czytać przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Poszczególne miary są pokazane na kolejnych indeksach godzinowych. Projektant umieścił również na tarczy miary pośrednie.
Dodatkowym smaczkiem upiększającym tarczę jest wkomponowanie w nią spirali Archimedesa...
...Nie wiem o czym mówicie i jestem z tego dumny !
_________________ Ja nigdy nie błądzę - mogę się co najwyżej zataczać
- Gburp.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 66 razy Wiek: 60 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 35115 Skąd: Polska Pd. B
#8 Wysłany: 2012-11-11, 22:05
Oto luma (sic ) tego zegarka...
.
.
.
tego konkretnie
[ Dodano: 2012-11-11, 22:17 ]
I właśnie maila dostałem z nową zajawką na zaproponowanie swojej ceny na wersje tych samych zegarków, tylko w kompozytowych, ze stalową powłoką kopertach...