Koledzy doradźcie. Ostatni raz wysyłałem zegarek za granicę parę lat temu. Były jakieś problemy i zraziłem się wtedy do takich transakcji.
Obecnie bardzo mnie atakuje mailami gość z Londynu. Koniecznie chce kupić zegarek który wystawiłem na sławnym portalu. Napisałem mu od razu że nie wysyłam za granicę, ale nie chce odpuścić. Pisze, że bardzo mu zależy, bo to na prezent dla ojca.
Wysłał mi nawet instrukcję z Pocztexu odnośnie przesyłki do W. Brytanii i chce, żebym mu podał nr konta.
Czy on ma możliwość zrobienia przelewu na moje standardowe konto?
Mam konto walutowe w innym banku, ale nie zaglądałem tam dawno.
Czy jeżeli on przeleje pieniądze a ja wyślę ubezpieczonym Pocztexem, to sprawa się kończy, czy mogą być jeszcze jakieś niespodzianki?
jaro19591, polecam wysyłkę kurierem - http://www.sendbyus.pl/ około 90 PLN z ubezpieczeniem.
Co do przelewu... możesz podać nawet numer ROR, a Twój bank po otrzymaniu płatności w walucie otworzy Ci techniczne subkonto w obcej walucie i wtedy zdecydujesz, czy wypłacasz, czy przewalutować na złotówki czy co z tym zrobić. Niemniej - ja bym jednak wybrał PayPal. Szybko, łatwo i bez problemów.
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
Z Paypalem nie miałem do czynienia i raczej nie chcę w to wchodzić. Zapomniałem jeszcze zapytać o to, czego najbardziej się obawiam. Czy nie grozi po takiej transakcji że po jakimś czasie dostanie się powiastkę z jakiegoś urzędu skarbowego, celnego czy jeszcze innego?
Pies czy kot?: kot Pomógł: 15 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 2120 Skąd: Gdańsk
#4 Wysłany: 2013-02-17, 13:03
jaro19591, jesteśmy w UE więc nic Ci nie grozi, no chyba, że US stwierdzi, że prowadzisz handel na masową skalę bez zarejestrowanej działalności gospodarczej.
Ja ostatnio wysyłałem zegarek do Włoch zwykłą pocztą zapłaciłem chyb 12,80 i doszedł w 4 dni więc do Londynu też dojdzie.
Co do płatności to paypal jest najłatwiejszym wyjściem ale możesz poprosić aby Ci na konto przelał i jak tak bardzo kolesiowi zależy to niech kombinuje jak to zrobić. Albo poproś kogoś, komu ufasz i kto ma paypala aby Ci pomógł sfinalizować transakcje.
jaro19591 No to albo przelew, albo przekaz pienięzny przez Western Union
Urząd celny nie ma nic do tego, gdyż jest to sprzedaż w granicach UE. Co do skarbówki... według prawa od każdej sprzedaży powinieneś odprowadzić podatek dochodowy, no prawie każdej...
Cytat:
Podatek należy zapłacić od każdego sprzedanego przedmiotu, który był w posiadaniu sprzedającego krócej niż 6 miesięc
Nie ma to znaczenia czy sprzedajesz na allegro, zatoce czy choćby u nas na bazarku. Sprawą drugorzędną jest kwestia możliwości wyegzekwowania tego podatku przez urzędy.
Co do wysyłki pocztą - Wielka Brytania i Niemcy zastrzegli, że nie można do nich przesyłać paczek z zadeklarowaną wartością. Także jest ryzyko wysyłki zwykłą pocztą. Przerabiałem to w ubiegłym roku.
_________________ "Mam bardzo nieskomplikowany gust. Zawsze zadowala mnie najlepsze". Oscar Wilde.
Ostatnio zmieniony przez Michał 2013-02-17, 13:05, w całości zmieniany 1 raz
Gość sam zadeklarował, że przeleje kasę z góry na podane konto i zaproponował przesyłkę Pocztexem (według tego co mi wysłał, wychodzi ok. 150zł, ale deklaruje że pokrywa również przesyłkę z góry)
jaro19591, skoro gość płaci za wszystko to podaj mu numer konta i czekaj na $$
[ Dodano: 2013-02-17, 13:17 ]
btw. wysyłając w grudniu kuriera do UK - Pocztex wychodził koło 130 PLN, dlatego wybrałem UPS'a - 88 PLN.
Ostatnio zmieniony przez Michał 2013-02-17, 13:17, w całości zmieniany 1 raz
pasti Właściciel Krajowego Kartelu Ryżowego japoński kwarcownik
Pies czy kot?: kot Pomógł: 43 razy Wiek: 46 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 4528 Skąd: Bydgoszcz
#8 Wysłany: 2013-02-17, 13:44
Ja wysyłałem do USA kilka razy, a w grudniu sprzedałem przez WUSa pewne Seiko do Tajwanu.
Wysyłałem za każdym razem ubezpieczoną paczkę PP priorytetową. Wychodziło 80-100 pln i z pełnym trackingiem. Ja korzystałem z PayPala, ale jak chce Ci przelać na konto to jest tylko lepiej.
Podaj mu swój 26-cyfrowy nr konta podając PL przed:
PL 00 00000000 0000 0000 0000 0000
Potrzebne będzie jeszcze tylko nazwa banku, Twoje dane adresowe i kod Swift (BIC) banku - zwykle na stronie głównej banku jest wpisany.
Poproś go aby skorzystał z przelewu SEPA (koszt dla niego to w przeliczeniu 1-2 EURO i powinien do 2 dni dojść) Twój bank też może pobrać opłatę rzędu kilku-kilkunastu złotych. Pieniądze są przeliczane na złotówki po kursie Twojego banku z dnia wpływu (kurs sprzedaży dla dewiz).
Żadna skarbówka i inne niebezpieczeństwa Ci nie grożą
Pies czy kot?: kot Pomógł: 15 razy Wiek: 45 Dołączył: 02 Sty 2012 Posty: 2120 Skąd: Gdańsk
#10 Wysłany: 2013-02-17, 14:29
Z tego co pamiętam (ale trzeba byłoby to sprawdzić) standardowo wszystkie przesyłki PP są ubezpieczone 10x wartość kosztów przesyłki - tak mi powiedziała babka w okienku PP gdy wysyłałem przesyłkę do Włoch i nie brałem dodatkowego ubezpieczenia.
_________________ Seiko: 6105-8110, SBDX001, 6306-7000
Citizen: Signature Grand Classic NB0046-51L
AEVIG: Huldra Blue
Casio: G-9300
#12 Wysłany: 2013-02-17, 14:44
Michał, no tego to nie wiem bo nie wiem o jakim zegarku rozmawiamy, co do przesyłek to jeszcze nie słyszałem aby jakakolwiek przesyłka wysyłana do Anglii zaginęła.
Co do tego przypadku to chyba nie ma o czym mówić bo kupujący sam wskazał jak chce aby przesyłka była wysłana i chce za to zapłacić.
_________________ Seiko: 6105-8110, SBDX001, 6306-7000
Citizen: Signature Grand Classic NB0046-51L
AEVIG: Huldra Blue
Casio: G-9300
Dzięki wszystkim za porady. Klient od wczoraj się nie odezwał. Może czeka na mój ruch, bo miałem dać znać, czy się decyduję. Zastanawia mnie tylko (zauważyłem to dzisiaj) że pomimo, że pisze do mnie w językach obcych, maile wysyła z konta
cośtamcośtam@kozacki.pl