Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 570 Skąd: Zielona Góra
#1 Wysłany: 2013-06-25, 12:31 Parnis Ploprof, czyli mój pierwszy mod
Jakiś czas temu zostałem właścicielem Parnisa Yacht Style z szarą tarczą.
Kapitalny zegarek i zacnie zrobiony.
Niemniej od samego początku chodziła mi po głowie myśl, by go nieco rozweselić.
Najprostszym sposobem było założenie do niego wskazówek "plongeur" stosowanych w Parnisie Nurku PA6007.
Dzięki nieocenionemu koledze Santino - tu raz jeszcze pokłony dla Niego - w moje łapy wpadły wskazówki - godzinowa i minutowa od powyższego modelu Parnisa.
No i dzisiaj - z mała pomocą zaprzyjaźnionego zegarmistrza - dzieło zostało dokonane.
Powstał taki oto kundelek, który w mojej ocenie doskonale wpisuje się w typ wesołego wakacyjnego zegareczka.
Zresztą oceńcie sami...
Było tak
A jest tak
Ostatnio zmieniony przez berberys 2013-06-25, 13:05, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 570 Skąd: Zielona Góra
#14 Wysłany: 2013-06-25, 19:34
Dzięki Chłopaki!
Po wyjęciu mechanizmu byłem pod wrażeniem pierścienia centrującego, wielkiego jak koło młyńskie i ciężkiego niczym sumienie mordercy.
Po wyjęciu tarczy okazało się, że jej mosiężne nóżki są lekko wygięte (zegarmistrz spekulował o upadku zegarka).
Będąc skrupulatnym mistrz zegarmistrzowski je oczywiście ślicznie naprostował.
I to był błąd... albowiem sprytny Chińczyk wygiął je odrobinę, by datownik ukazywał się w swym okienku prosto.
Po wyprostowaniu - datownik ukazuje się nieco koślawo.
Jako że zauważyłem to dopiero w domu albo będę z tym żył, albo czeka mnie grzebanie w zegarku lub ponowna wizyta w warsztacie.
Ostatnio zmieniony przez berberys 2013-06-25, 19:36, w całości zmieniany 1 raz
k-kapusta [Usunięty]
#15 Wysłany: 2013-06-25, 20:01
Fajniutki,ja bym mu tylko wypiaskował całą koperte..