#1 Wysłany: 2013-12-31, 21:25 T 4 - Projekt ANASTASIS
...25 milimetrów szczęścia bo taka jest średnica bez koronki tej niepozornej dameczki... L2L 32mm...
...stan ogólny: człowiek który mi to sprzedał uznał ten zegarek za bezwartościowy złom... oczywiście nie wyprowadziłem go z błędu... bo to złom... 99,9% forumowiczów, pomijając oczywiście tych którzy rusami się nie zajmują, nie zwróci nań nawet uwagi... a szkoda bo to kawał historii... historii rosyjskiego przemysłu zegarmistrzowskiego...
W katalogu Toczmeh'u z 1932 roku zegarek ten figuruje jako Typ 4
...stan adekwatny jak na prawdopodobnie 82-letni zegarek...
...z zewnątrz trudny do rozpoznania... choć powiem szczerze... mimo, że nigdy takiego nie widziałem... rzucając okiem na miniaturkę w aukcji od razu wewnętrznie wiedziałem co się święci
...mimo upływu czasu koperta wygląda nader przyzwoicie...
...po oryginalnej tarczy została jedynie blacha na którą naklejono foliowy wydruk...
...brak wałka i koronki nieco komplikuje nieco sprawę...
...jeszcze raz dekielek...
...mechanizm Hampden size 8/0... model Mery Jane... 15 kamieni... w przeciwieństwie do typu 1, 2 i 3 typ 4 występował jedynie w wersji 15j... nie było wersji 4j...
...mechanizm numer 3939... co sugeruje rok 1925... jeden z ostatnich powstałych na ziemi amerykańskiej...
...części o dziwo są bardziej dostępne do tego modelu niż do T3... bardziej mnie martwi ta dziura w którą ma się wkręcić śrubka pośredniego koła naciągowego... chyba mój były zegarmistrz spuści mnie znowu na drzewo jak się pokażę z tym trupkiem... a sam nie zanituję i nie wstawię nowej śruby
...dzięki amerykańskiemu łącznikowi lecą już do mnie części z juseju...
...tarcza i wskazówki będą hampdenowskie... zdjęcie Dawida... mam nadzieję, że się nie obrazi
...cóż... mam nadzieję, że doprowadzę projekt do końca...
Pies czy kot?: kot Pomógł: 9 razy Wiek: 38 Dołączył: 11 Mar 2010 Posty: 2964 Skąd: Sosnowiec
#4 Wysłany: 2013-12-31, 22:02
Nio tak - z takim dawcą to na pewno jakoś to będzie
Gratuluje szczerze, bo typ czwarty jest chyba najrzadszy z nich wszystkich, moze po częsci dlatego, ze kieszonka zawsze jakoś tak "poważniej" wygląda, a złomiasta damka ląduje w koszu i już. Faktem jest, ze o ile typ 3 i typ 2 są w sumie dość powszechnie znane (co nie znaczy, że często się na nie trafia), o tyle typ 4 w zasadzie cieżko gdziekolwiek obejrzeć i chwała Spamowi, ze go uratował przed zniszczeniem.
A jak nasz Kolega znajduje takie perełki z wczensego okresu - nie wiem. Siedzimy na tych samych portalach aukcyjnych, zreszta powszechnie znanych, i Spam znajduje, a ja nie . Nie wiem jak to robi - ma rękę do takich nabytków...
99,9% forumowiczów, pomijając oczywiście tych którzy rusami się nie zajmują, nie zwróci nań nawet uwagi...
Oczywiście nie należę do tego 0,01% i dlatego nie jestem w stanie należycie docenić zdobyczy ... może i dobrze.
Widzę jednak reakcje innych ekspertów tego tematu i wnioskuję, że upolowałeś szczególną perełkę ... taką perełeczkę niewielkich rozmiarów.
Jestem pewien powodzenia w przywracaniu świetności i zazdroszczę tak odmiennego od mojego podejścia.
Pomógł: 9 razy Wiek: 40 Dołączył: 30 Sie 2013 Posty: 614 Skąd: ze wsi
#9 Wysłany: 2014-01-01, 10:04
świetna!
sam, choć w ruskich parę lat siedziałem, pewnie bym nigdy nie zwrócił nawet na nią uwagi
gratuluję i czekam na dalsze opisy z postępu prac
Maras68 [Usunięty]
#10 Wysłany: 2014-01-01, 10:37
Za chęć ocalenia i uratowania tego kawałka historii należą Ci się wyjątkowe gromkie brawa
SPAM -
Spam [Usunięty]
#11 Wysłany: 2014-01-01, 11:24
Woj_Woj napisał/a:
Oczywiście nie należę do tego 0,01% i dlatego nie jestem w stanie należycie docenić zdobyczy ... może i dobrze.
...jasne, że tak... bo co by to była za przyjemność gdyby wszystkim nam podobały się te same zegarki... nuda... nuda... nuda... a dzięki różnorodności raz, że jest ciekawiej i weselej... a dwa... cały czas dowiadujemy się czegoś nowego...
...a i okazało się, że jednak oś balansowa walnięta no ale jakby było za łatwo to co by to była za przyjemność