Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#1 Wysłany: 2013-11-07, 22:27 Pękniety Antyshock Eta 2824-2
Hej, Tak pod dyskusję, żeby się coś dowiedzieć od mądrzejszych.
W końcu zebrałem się żeby zanieść do naprawy Warda lotnika, który zatrzymywal się na ręku, a leżąć, chodząc w rotomacie, szedł jak zły.
Dziś byłem przelotem, zegar już naprawiony, testuje się na ręku u mojego majstra. I co, podobno był pęknięty antyshock. Może mi ktoś bliżej objaśnić (jakaś fotka)? Pierwsza myśl podobno była oś balansu, ale po rozebraniu/dokładniejszym przyjrzeniu wyszło co wyszło. Potwierdza tylko to, że zegar dostał niezłego "strzała" wcześniej.
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#2 Wysłany: 2013-11-08, 09:48
Przemek, kocopały opowiadasz najtęższe umysły twierdzą że w wyniku "pizgnięcia" w zegarku nic się nie morze stać
..a tak na poważnie , to zależy co Twój majster rozumie przez pojęcie Antyshock, bo zabezpieczenie antywstrząsowe składa się z kilku elementów, ale prawdopodobnie chodziło mu o zabezpieczenie sprężyste..czyli taką sprężystą blaszkę która zabezpiecza całość w oprawie
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#3 Wysłany: 2013-11-08, 11:35
Tytułowe pęknięcie przyjeło się stosować do pękniętej amortyzacji zespołu łożyskowego. Raz się spotkałem ze sprężynką pękniętą podczas normalnego użytkowania, reszta przypadków była wynikiem ingerencji fachowców.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 61 razy Wiek: 44 Dołączył: 20 Lut 2010 Posty: 8913 Skąd: Bełsznica/Lublin
#4 Wysłany: 2013-11-08, 11:47
kaido2, a powiedz, da się zastąpić taką sprężynkę inną, nie od ety?
Bo właśnie tyle wiem, że dobrał, ale na razie nie dopytywałem od czego Sam przyznał, że z innego.
Ogólnie zaskakuje mnie pozytywnie jak na razie, pokazywał mi jakieś buksiaki Ruhli, mówiąc, a naprawię, nie mam co robić a klient chciał
Witam. Podczepię się pod temat ponieważ ciekawi mnie informacja od jakich mechanizmów nadaje się ta sprężynka zamiennie? Czy da radę wstawić do ETY sprężynkę z jakiegoś "ruska"?
Pomógł: 63 razy Dołączył: 17 Lut 2011 Posty: 2951 Skąd: Z trasy
#7 Wysłany: 2014-04-05, 21:03
Da, ale z jakiego to dokładnie nie napisze, bo dobieram jak trzeba metoda prób i błędów z fiolki gdzie juz zgromadziłem wcześniej takowe z różnych mechanizmów gdzie prym wiodą ruskie.