Witam koleżanki i kolegów forumowiczów.
Cóż jakby to powiedzieć - jestem właściwie zielony w temacie zegarków a jest to element męskiej garderoby, który powinien być porządny. Właściwie to chyba jedyny element biżuterii jaki koło spinek można zaakceptować w stylu casual business/ formal (a taki preferuje i też muszę stosować w pracy).
Do rzeczy. Postanowiłem kupić sobie zegarek/zegarki, które mógłbym zakładać zarówno to marynarki sportowej jak i garnituru. Pewnie w dalszej kolejności coś bardziej sportowego, co mógłbym założyć do jeszcze mnie formalnych zastosowań (może jakiś diver).
Na jeden zegarek nie chciałbym przeznaczać nie wiadomo jakich sum myśle o czymś max do 1k przy czym istnieje opcja zakupu w USA więc mamy tutaj dodatkowy bufor.
Czy można Was prosić o jakieś wprowadzenie? Szczególnie w to jakie marki są warte pieniędzy w tym przedziale. Które opłaca się najbardziej? Przyznam się szczerze, że jestem zielony. Wiem, że na początek preferowałbym chronograf (dobrze mówię? zegarek z dodatkowymi blatami).
Przywitanie załatwione:)
Co do tematów to są takie same bo i problem zawsze taki sam - niewiedza. Nie znalazłem na forum do tej pory tematu który zawierałby krótki przewodnik po markach. Czw dolnym budżecie to lepiej tańsze szwajcary czy może takie Seiko. Może ktoś pokusilby sie o takie zestawienie które pózniej zostałoby przypiete, żeby tacy jak ja łatwiej sie mogli odnaleźć. Chyba ze juz jest a ja przegapiłem coś?
Może sie doprecyzuje. Szukam raczej jasnego blatu i paska - może być brązowy. Tarcza raczej klasyczna a nie sportowa (diver). A jeszcze podpytam. W tej cenie jakie matki sa warte uwagi? Seiko, orient?
Machu Klon Właściciela Pola Ryżowego Duże jest piękne:D
Pomógł: 122 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2011 Posty: 14428 Skąd: Gliwice
#9 Wysłany: 2014-04-23, 07:09
TheMisterA, dobrze byłoby jakbys dodał jaki rozmiar i rodzaj mechanizmu (kwarc, mechanik z naciagiem recznym, automat) Cie interesuje
Rozmiar standardowy rozumiem że to koło 40-42 mm? Mechanizm - zielonego pojęcia nie mam czym efektywnie się różnią . Co do seagulli - to są chińskie zegarki? chciałbym uniknąć kupowania chińskiej produkcji, nawet jeżeli wiem, że jest porównywalna a czasem lepsza (taki rasizm zakupowy).
Tarcza raczej preferowany chronograf z dodatkowymi blatami - po prostu takie mi się podobają.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 16 Kwi 2013 Posty: 2748 Skąd: WZ
#12 Wysłany: 2014-04-23, 08:19
TheMisterA - może zamiast strzelać pytaniami, spróbuj zagłębić się w lekturę tego forum. Na wszystkie zadane powyżej znajdziesz odpowiedź , czytając odpowiednie wątki
_________________ Pozdrawiam, Wojtek
... Taka jest moja koncepcja, Tak ja to widzę
Oni - wadliwi myśliwi, Ja jestem prawdziwy myśliwy ......
Ostatnio zmieniony przez bert69 2014-04-23, 08:19, w całości zmieniany 1 raz
goTomek Klon Właściciela Kilku Fabryk Ryżu Poprawny niepoprawny
Pomógł: 102 razy Wiek: 56 Dołączył: 07 Sty 2013 Posty: 15148 Skąd: z okolicy
#13 Wysłany: 2014-04-23, 08:19
Chrono do 1k to raczej w kwarcach musisz szukać, no chyba że chińskiego njumana/dajtonę
_________________ Some of them want to abuse you
Some of them want to be abused
#14 Wysłany: 2014-04-23, 08:33
Nie jest to chrono, ale ma dodatkowe tarczki - poza tym jest japoński, czyli nie-chiński , no i jest fajny i tani. Zmienisz na pasek i masz fajne EDC: