kurdę, kolega chciałby, a ja choć chciałbym, nie umiem pomóc
nie zgłębiałem tematu
nie miałem
chyba nie będę miał
ktoś z Was jest zorientowany w temacie?
złota garnitura omegowa
gdzie szukać, na co zwracać uwagę
które modele?
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#4 Wysłany: 2016-07-11, 19:33
No jest tego sporo, ale będą nieco mniejsze, 33-36 mm, np. Seamaster na bardzo różnych mechanizmach, w tym automatycznych.
Do tego Constellation, też na różnych werkach.
W zakres cenowy mogą łapać się też zegarki młodsze, np Geneve lub De Ville.
Werki w modelach: http://www.chronomaddox.c...html#Seamasters
Omega stara w 41 mm? Dynamic lub Chronostop ale to raczej nie jest garniturowiec.
W przypadku złotej koperty cenę zegarka determinuje po części wartość samego metalu.
Najlepiej aby kolega sobie poszperał po np. chrono24 czy zatoce lub allegro to coś się pomyśli...
PS
Dybuk srubuk...
_________________ Antisocial and faceless...
Ostatnio zmieniony przez mw75 2016-07-11, 19:35, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 383 Skąd: Gdynia
#7 Wysłany: 2016-09-29, 09:37
Jeśli koperta nie musi być z litego złota, to bez obaw możesz szukać kopert ze złotą powłoką gold cap. Takie budżetowe Omegi robili chyba do lat 80-tych. Koperta nie była złocona, tylko miała nawalcowaną cieniutką złotą blachę. Ale ta warstwa była i tak wielokrotnie grubsza niż warstwa złocenia metodą galwaniczną. Miałem przez długie lata Omegę Seamaster z gold cap, był to model z początku lat 70-tych. Zero śladów przetarcia, a dzięki grubej warstwie złota można się było nawet pokusić o delikatną polerkę. Polecam bez obaw Omegi z takim właśnie złoceniem.