Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#20 Wysłany: 2017-02-18, 23:27
>>>
Maras napisał/a:
pisz do nich czy w ogóle coś mają na stanie, cenowo nie ma tragedii, a zegarki konkretne-nie ma wiochy
(...)
bandi napisał/a:
To z polskich jeszcze Xicorry i Balticusy zostają - może coś podpasuje
Bo na Polporę to składka by za duża wyszła
Bardzo dziękuję za powyższe informacje! Mam coraz więcej wariantów do przemyślenia...
Polski kierunek wydaje się wyjątkowo interesujący i w związku z tym zostanie oczywiście uwzględniony przy dokonaniu ostatecznego wyboru.
PS.
Kolega preferuje zegarki przeznaczone do użytku, na co dzień. Casual byłby więc dla niego najbardziej odpowiedni. Zauważyłem u niego wielce pozytywną zmianę, gdyż zaczął interesować się czasomierzami. Dlatego utwierdziliśmy się w przekonaniu, że wybór zegarka na prezent musi być wykonany w sposób możliwie najbardziej przemyślany.
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#28 Wysłany: 2017-02-20, 22:20
>>>
Gerlach Dywizjon 303 oraz Steinhart Marine Chronometer II(?) to naprawdę wielce interesujące zegarkowe propozycje, które są w pełni warte poważnego rozważenia...
Jednak w moim subiektywnym odbiorze są bardziej vintage niż casual...
W kwestii rozmiaru koperty, to tak jak wcześniej wspomniałem maksymalna średnica została określona na 42 mm, natomiast mechanizm z automatycznym naciągiem jest dopuszczalny.
PS.
Mam zamiar stworzyć coś w rodzaju albumu i przedstawić koledze do wybrania kilku kandydatów. Następnie wrzuciłbym to na forum w celu fachowej, a zarazem finalnej oceny. Dopiero na tej podstawie wybrany zostałby najbardziej odpowiedni czasomierz. W międzyczasie zorientowałbym się w kwestii konkretnej dostępności poszczególnych modeli.
Impreza pożegnalna została zaplanowana na pierwszy weekend marca, a więc będę miał na to wszystko trochę więcej czasu...
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Pomógł: 19 razy Dołączył: 16 Sie 2016 Posty: 8990 Skąd: PL- wrocek
#29 Wysłany: 2017-02-21, 06:35
coś się uparł z tym casualem, zegarek ma być pamiątką na odejście z pracy wobec czego nie może to być banalny casual lecz zegarek + historia czyli coś wyjątkowego, ja wybrałbym D303 a jeżeli kolega taki modniś to dodałbym do tego bransoletę mesza od Gerlacha i masz nietuzinkowy prezent