Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Wiek: 38 Dołączył: 13 Cze 2016 Posty: 223 Skąd: Kraków
#1 Wysłany: 2017-07-06, 16:04 Hamilton VS Epos jako EDC
Panowie w imieniu kolegi zadam pytanie( choć i ja czegoś szukam ale póki co bez skutku)
Który z tych 2 wybrać jako EDC i dlaczego? Duży nadgarstek (jak mój ), ubiór raczej luźny, czasami koszula.
Może ktoś miał 2 modele i może coś o nich napisać?
Hamilton
Miałem kwarca, fajny był, na edc jak najbardziej. Koperta dobrze wykonana, praktycznie brak lunety jeszcze go optycznie powiększy, na solidny nadgarstek jak znalazł.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19089 Skąd: TST
#6 Wysłany: 2017-07-06, 18:04
Jestem wielbicielem Hamiltona ale tu zagłosowałem na Eposa z kilku powodów.
Po pierwsze, lepiej (IMHO) pasuje do różnych strojów i na wszelkie okazje a to ważne w przypadku EDC.
Po drugie, jest na bransolecie, też ważne, szczególnie w lecie.
Do Hamiego można bransoletę dokupić ale jako pilot wygląda na niej raczej średnio, jemu praktycznie tylko paski pasują.
Po trzecie, Epos z racji koloru tarczy daje większe możliwości żonglowania paskami wszelkich kolorów jak już bransoleta się znudzi.
Po czwarte, bardziej uniwersalny rozmiar Eposa.
Też mam dużą łapę i miałem tego Hamiltona - to jest naprawdę wielka patelnia.
Po piąte, Epos jest bardziej elegancki i do luźnego garniaka też go założysz, wielki pilot już mniej pasuje.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 4 razy Wiek: 44 Dołączył: 26 Lis 2013 Posty: 601 Skąd: Lublin
#7 Wysłany: 2017-07-06, 18:09
Ja może podobnie jak kolega Woytec, marka sama w sobie zdecydowanie Hamilton niż Opos, ale jako EDC chyba bardziej jednak własnie Opos, będzie po prostu bardziej uniewrsalny, a flieger jako EDC chyba sprawdzi się znacznie słabiej, dlatego mój głos na Eposa
Pies czy kot?: kot Pomógł: 22 razy Wiek: 55 Dołączył: 16 Kwi 2013 Posty: 2748 Skąd: WZ
#8 Wysłany: 2017-07-06, 18:58
Ja bym osobiście, z pośród wyżej pokazanych, wybrał Hamiltona. Epos na żywo dooopy nie urywa. Wtórny design i wskazówki jakieś takie jakby z puszki po szprocie w tomacie robione
_________________ Pozdrawiam, Wojtek
... Taka jest moja koncepcja, Tak ja to widzę
Oni - wadliwi myśliwi, Ja jestem prawdziwy myśliwy ......
Pies czy kot?: pies
#10 Wysłany: 2017-07-07, 06:46
Jak dla mnie zdecydowanie Epos. Lepiej zrobiony, ładniejszy (ale to rzecz gustu).
We wrześniu wejdzie nowa wersja 3401. Z czarną "kamienną" tarczą może pozamiatać