#1 Wysłany: 2017-08-29, 11:17 Codzienny (EDC) na bransolecie ok 3000zł
Zrobiłem trochę porządków, posprzedawałem trochę szpargałów i postanowiłem zakupić sobie jakiś fajny codzienny zegarek na bransolecie.
Taki uniwersalny-żebym go mógł nosić na bransolecie, wymienić mu czasem na skórzany pasek a jak najdzie fantazja to wsadzić nawet kolorową gumę.
Żeby pasował i do koszuli w kratę i do tshirta.
Ideałem byłaby omega aqua terra (kolega ostatnio dał mi swoją do przymierzenia) ale wiadomo-funduszy tyle nie mam.
Wymagania:
Cena ok 3000zł
nie diver (żadnych bezeli bo mam już nadmiar)
Szkło szafir z AR
bransoleta
mechanizm automatyczny
rozmiar koperty 40-42mm (testowane na różnych zegarkach, wszystko co powyżej i poniżej wygląda u mnie źle dlatego 38mm SARBy choć śliczne to odpadają)
Wstępnie w oko wpadły mi dwa:
Tańszy, ale bransoletę ma potwornie brzydką więc trochę odstręcza. Wygląda trochę mniej sportowo no i kolor tarczy taki se, pomarańczowej gumy mu nie włożę
Droższy, bardzo masywny więc trochę straszy rozmiarem, nie wiem czy niebieski nie jest za jaskrawy na żywo (są różne zdjęcia w necie), musiałbym wydać więcej niż zakładany budżet. Poniżej przykładowa fota czarnego.
Macie jakieś inne ciekawe propozycje?
Ostatnio zmieniony przez carpetmonster 2017-08-29, 11:18, w całości zmieniany 2 razy
prezesso Klon Kierownika Pola Ryżowego street's disciple
Pomógł: 70 razy Wiek: 45 Dołączył: 17 Maj 2010 Posty: 13441 Skąd: Łódź
#2 Wysłany: 2017-08-29, 11:19
obie propozycje to imo idealne EDC.
Dalej bym nie szukał, bo to przy okazji bardzo dobre propozycje w zakresie cena/jakość, ewentualnie cena/funfactor.
Pomógł: 90 razy Wiek: 45 Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 9296 Skąd: Ostrów
#5 Wysłany: 2017-08-29, 16:41
To dla mnie za drogo.
Machu Klon Właściciela Pola Ryżowego Duże jest piękne:D
Pomógł: 122 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2011 Posty: 14425 Skąd: Gliwice
#6 Wysłany: 2017-08-29, 20:22
Z prezentowanych zdecydowanie dwójka - ten biały wygląda przy nim jak ubogi krewny
A tak w ogóle, to uważam określenie 'zegarek codzienny' tudzież 'EDC' za jedno z najgłupszych jakie funkcjonują na zegarkowych forach Dla 'normalnego' użytkownika może i da się określić jakiś bezpieczny, uniwersalny typ zegarka, ale my tutaj generalnie normalni nie jesteśmy i z powodzeniem na codzień nosimy absolutnie wszystko - dla jednego tym EDC będzie garnitura, dla innego G-shock a jeszcze dla innych 70-letni wojak, o wariatach noszących 50mm odważniki nie wspominając
Z prezentowanych zdecydowanie dwójka - ten biały wygląda przy nim jak ubogi krewny
A tak w ogóle, to uważam określenie 'zegarek codzienny' tudzież 'EDC' za jedno z najgłupszych jakie funkcjonują na zegarkowych forach Dla 'normalnego' użytkownika może i da się określić jakiś bezpieczny, uniwersalny typ zegarka, ale my tutaj generalnie normalni nie jesteśmy i z powodzeniem na codzień nosimy absolutnie wszystko - dla jednego tym EDC będzie garnitura, dla innego G-shock a jeszcze dla innych 70-letni wojak, o wariatach noszących 50mm odważniki nie wspominając
No właśnie dwójka też mi się coraz bardziej podoba i chyba już się zdecydowałem.
Paradoksalnie czegoś bezpiecznego i uniwersalnego mi brakuje. Mam garniturę, mam divera w stylu vintage, mam zielonego divera, divera z czerwonym bezelem, kwarcowe białe chrono od vratislavi, całe czarne PVD czy tam inne DLC kwarcowe chrono od seiko. Teraz przydałoby się coś co nie ma bezela
Potem będzie jakiś czarny diver. Steinhart albo jakaś certina jeśli znajdę starszą na 2824. No i coś w stylu marine bo właśnie białego parnisa sprzedałem
Ostatnio zmieniony przez carpetmonster 2017-08-29, 21:24, w całości zmieniany 2 razy
Machu Klon Właściciela Pola Ryżowego Duże jest piękne:D
Pomógł: 122 razy Wiek: 38 Dołączył: 10 Maj 2011 Posty: 14425 Skąd: Gliwice
#8 Wysłany: 2017-08-29, 21:39
No wiadomo, ze człowiek czasem potrzebuje odmiany
Chociaż ten Twój 'codzienny' będzie zapewne noszony tak samo jak pozostałe i na zmianę z nimi, zależnie od iluśtam subiektywnych czynników, co wg mnie potwierdza, ze przy posiadaniu x-sztuk zazwyczaj nie ma jednego zegarka 'na co dzień'
A tak konkretniej : Niebieska boazeria super, jest ich trochę na forum i robią świetne wrażenie oglądane na żywo. Gdyby nie rozmiar pewnie sam bym chciał mieć.