Pomógł: 19 razy Dołączył: 16 Sie 2016 Posty: 8990 Skąd: PL- wrocek
#2 Wysłany: 2018-11-26, 10:12
Ta Omega to nie przypadkiem 36 mm bez kuronki, jeśli tak to straszny maluch, no chyba że do gajera pod mankiet koszuli, zegarek jak zegarek taki jakis normalny, zwykły a marka O tutaj nie robi wrażenia, ja bym się nie zamieniał, Żubr ciekawszy
Pomógł: 35 razy Wiek: 49 Dołączył: 23 Maj 2012 Posty: 6031 Skąd: PL
#7 Wysłany: 2018-11-26, 10:55
Omega to zegarek z roku ok. 1970, o ile dobrze czytam numer seryjny. Korzystając z telefonu nie jestem w stanie sprawdzić koperty (ewentualna poletka) i tarczy. Kompletność można sprawdzić w bazie Omegi na podstawie numeru referencyjnego
z dekla. Wartość u nas w Polsce to spokojnie +1,5k PLN. I cały czas rośnie. A to czy zegarek się podoba, czy nie, to kwestia indywidualnych preferencji.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 59 Dołączył: 21 Mar 2011 Posty: 383 Skąd: Gdynia
#8 Wysłany: 2018-11-26, 12:16
Z tego co widzę. to Lanco ma kopertę złoconą galwanicznie, a Omega metodą typu "gold cap". Galwaniczne złocenie jest o wiele cieńsze i szybciej się wyciera. Gold cap to nawalcowana złota blacha na stalowej kopercie - patent o wiele trwalszy, bo grubość złocenia zdecydowanie większa. Miałem (niestety czas przeszły) prostokątną Omegę Seamaster z napedem kwarcowym z lat 70-tych złoconą ta metodą. Nie do zdarcia! Ale jeden i drugi prezentuje sie zacnie!
Ta Łomega jest dość marnie odżwieżana. Wszystkie krawędzie są zapolerowane, a górna powłoka - postawię dolary do orzechów - że jest zrobiona złotolem albo czymś takim
Lanco ładne, dobry werk, powszechny, bez problemu z częściami.