Koledzy, chcę kupić rotomat, na co zwrócić uwagę, może jakieś propozycje?
Dodam iż budżet ma znaczenie, rozpiętość cen jest olbrzymia a rotomat nie musi wyglądać na półce ma działać
spotkałem się z opinią iż zegarek "mechaniczny" nie powinien być na dłużej pozostawiany w bezruchu a mam tak że potrafię dłuższy czas chodzić w jednym stąd "genialny" pomysł nabycia rotomatu
spotkałem się z opinią iż zegarek "mechaniczny" nie powinien być na dłużej pozostawiany w bezruchu a mam tak że potrafię dłuższy czas chodzić w jednym stąd "genialny" pomysł nabycia rotomatu
Dobry kit nie jest zły
Jak kupujesz nowy zegarek to myślisz że na magazynach mają dyżurnego "obchodziciela" zegarków który pilnuje żeby nie leżały dłużej niż np. dwa tydodnie zanim je ktoś kupi?
_________________ "It Is Possible To Commit No Errors And Still Lose."
Ostatnio zmieniony przez Szymon 2019-11-30, 12:27, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Maj 2016 Posty: 1901 Skąd: Angelenos
#6 Wysłany: 2019-11-30, 15:09
>>>
jadex
Rotomat może okazać się urządzeniem wielce przydatnym, jak i zupełnie zbędnym...
W przypadku posiadania i użytkowania więcej "automatów", to pozwala na utrzymywanie ich wszystkich w stałej gotowości.
Podobnie w sytuacji odnoszącej się tylko do jednego zegarka z mechanizmem automatycznym, jeżeli przy tym rzadko się go nosi.
Jest to szczególnie uzasadnione w przypadku gdy takowy czasomierz wyposażony jest w wiele komplikacji...
W innych przypadkach można sobie darować zakup rotomatu, a zaoszczędzone środki finansowe przeznaczyć na wzbogacenie zegarkowej kolekcji...
<<<
_________________ I've seen things you people wouldn't believe...
Ostatnio zmieniony przez bladerunner 2019-11-30, 15:12, w całości zmieniany 1 raz
Pies czy kot?: pies Pomógł: 6 razy Wiek: 39 Dołączył: 16 Sie 2012 Posty: 1176 Skąd: Łódź
#7 Wysłany: 2019-11-30, 15:30
Zakładając również, że każdy automat będzie miał dzienną odchyłkę na poziomie +/- 2-10 sekund, to po 1-2 tygodniach tak czy inaczej trzeba ustawiać godzinę na nowo...
W sklepach zegarki z wyciągniętą koronką (niepracujące) leżą latami, a wcześniej podobnie w magazynach i nikt, a zwłaszcza producent, nie przejmuje się tym faktem.
Rotomat jest fajny... jak chcesz powiesić go sobie na ścianie i oglądać kręcące się zegarki, zamiast Na Wspólnej
Pozdrawiam serdecznie autora tej śmiałej tezy
O ile nie chcesz się patrzeć i autohipnotyzować, to rotomat jest w zasadzie potrzebny jak druga dziura w dupie.
Wiem bo mam taki kobylasty na 8 sztuk.
Nawet już zapomniałem, gdzie mam do niego zasilacz, taki mi jest potrzebny
Jak się uprzesz, to w zasadzie są dwie rzeczy na które trzeba zwrócić uwagę.
1. dobrze by było, żeby miał silnik Mabuchi, bo są po prostu najlepsze,
2. trzeba wiedzieć w którą stronę nakręca się zegarek, żeby dobrać odpowiedni program.