Pies czy kot?: pies Pomógł: 76 razy Wiek: 64 Dołączył: 03 Paź 2013 Posty: 19088 Skąd: TST
#3 Wysłany: 2020-11-03, 18:57
satanic666
Obejrzałem i jeszcze proszę wytłumaczyć lajkonikowi, jak taki palniczek się nazywa i gdzie się to kupouje i czym on resztkę kleju usuwał bo nie mogłem zrozumieć
Ten nożyk to tez jakiś specjalny czy taki do tapet wystarczy?
Wojtek, ten palnik to jest średni pomysł.
On daje nawet do 1500 stopni, możesz po prostu przegrzać szkło i strzeli.
Na te potrzeby, wystarczy zapalniczka do gazu. To jest zwykły klej.
Zdejmowałem 3 razy.
Żarowa zapalniczka i wykałaczka.
Odpowiednio podgrzany klej zrobi się elastyczny i da się lupkę zsunąć.
A resztki kleju paluchami zrolować - trochę to trwa, ale daje radę.
Tak jak pisze Santino, tylko ostatnio miałem przypadek chińskiego divera z nibyszafirem, gdzie klej trzymał tak mocno, że trzeba było rozebrać zegarek żeby nie odpalić tarczy i uszczelek. Po solidnym przegrzaniu palnikiem trzeba było użyć sporej siły i skalpela żeby tą lupkę oderwać. Za to klej później faktycznie zszedł pod palcem.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 44 razy Wiek: 44 Dołączył: 12 Cze 2013 Posty: 11594 Skąd: Łódź
#14 Wysłany: 2020-11-04, 07:53
Woytec, zdejmowałem kiedyś z tego pacjenta:
Próbowałem wg. tej porady: https://www.youtube.com/watch?v=SzhYmhawDCg
ale gófno to dało tylko ukruszyło szkło lupki, próba kilkukrotna
Nie chcąc demontować szkła (bałem się mocniej grzać na zegarku) w akcie desperacji zeszlifowałem ją osełką (uważnie przy podstawie )
i dalej polerka papier ścierny 2000 + tlenek ceru
Z acetonem też trzeba byłoby zdjąć szkło a czytałem że nie zawsze dało to rezultat
Z chinoli łatwo nie schodzi ale z kłality to podobno zębami idzie wyrwać
Wydaje mi się że łatwiej schodzi z szafiru bo sama lupka to jakiś syntetyk ale jak masz jakiś minerał to lupka wtedy mocna na kleju trzyma
[ Dodano: 2020-11-04, 07:56 ]
A na koniec Ci powiem że potem trochę żałowałem bo jakiś taki goły się zrobił.
Z czasem lupka mi się spodobała i teraz ją już lubię w innych zegarkach
... żyję z zasadą "miej wyjebane, a będzie Ci dane".......
Ostatnio zmieniony przez tomaliusz 2020-11-04, 08:01, w całości zmieniany 4 razy