#1 Wysłany: 2011-08-09, 13:50 Seiko 5 Automatic SNKA07K1, czy kupić?
Cześć!
Od dłuższego czasu chodzi za mną fajny zegarek na bransolecie więc korzystając z okazji, że we wrześniu mam urodziny i imieniny zacząłem się rozglądać za prezentem
Jak zauważyłem Seiko jest popularną i sprawdzoną marką, a wskazany przeze mnie model bardzo mi się podoba. Tutaj pytanie do Was, czy cena jest adekwatna i czego mogę się spodziewać po tym budżetowym automacie?
Orientujecie się może, czy gdzieś w Poznaniu można obejrzeć i przymierzyć zegarki tej firmy?
Jeśli uważacie, że warto kupić coś innego w podobnym klimacie do około 300zł to chętnie rozpatrzę inne propozycję.
#2 Wysłany: 2011-08-09, 16:49
Jezeli chodzi o Seiko to nie masz sie czym przejmowac bo to sa woly robocze i z pewnoescia Cie nie zawiedzie ten zegarek pod wzgledem pracy mechanizmu to na poczatku moze robic spore odchylki ale jak sie dotrze to spokojnie mozna zejsc do ok +/- 10sekunad na dobe
najwazniejsze jest to jaki masz nadgarstek......bo to sa male zegarki....38mm na taki nadgarstek ~16cm obwodu jest w sam raz......musisz sobie cos podobnego przymierzyc i tyle
to juz jest kwestia gustu ale mi sie wydaje ze ta piateczka jest troche za okragla.....ale to Tobie sie ma podobac i jeszcze sprawa braznsolety....a wlasciwie paska....w tym modelu raczej typowego paska nie zalozysz bo uszy koperty maja nietypowy kształt
Ostatnio zmieniony przez dasiek7 2011-08-09, 16:49, w całości zmieniany 1 raz
+1
Seikacz to zawsze jest dobry wybór, ale tez bym poszukał czegoś z klasycznymi uszami. Chyba że jesteś zdecydowanym zwolennikiem kolczugi, i przez myśl ci nie przychodzi żeby go na pasek włożyć
Miałem bardzo podobny, po 3 miesiącach poszedł na bazar.
Bardzo mały "zegareczek", fajnie wykonany,robił pozytywne wrażenie na znajomych
Gdyby miał chociaż 42mm to bym go na pewno nie sprzedał.
Bujałem się dzisiaj trochę po Poznaniu, ale strasznie ciężko namierzyć zegarki tej firmy, a co dopiero konkretny model także prawdopodobnie będę kupował z linku z pierwszego posta.
Zależy mi konkretnie na bransolecie dlatego napewno nie będę go demontował. Zegarek na skórzanym pasku noszę obecnie, a w razie czego kupię podobny na skórce
Akurat mam obwód 16cm więc powinno być ok. Jednak do września jeszcze trochę czasu i postaram się poszukać alternatywy choć nie bardzo ją widzę. Jak znajdę coś innego nie omieszkać zapytać
W sumie normalnie brałbym go w ciemno i jak nie będzie leżał to wio na bazar, ale to ma być prezent więc głupio będzie go sprzedawać Z góry dzięki za cierpliwość.
#6 Wysłany: 2011-08-16, 23:15
popatrz sobie jeszcze na taki zegarek Seiko SNX115K tez elegancki
SEIKO SNK135
SEIKO SNK809 ( swietny zegarek.....przepiekne wskazowki....mialem taki tylko z inna tarcza)
Seiko SNX997
Seiko SNXS79
Seiko SNK361
wybierz cos z tych....nie bedziesz zalowal.....to Ci obiecuje
a na przymiarke do salonu Time Trend jedz.....Seikaczy tam jest jak psow
Blaz [Usunięty]
#7 Wysłany: 2011-08-17, 07:05
dasiek7 napisał/a:
a na przymiarke do salonu Time Trend jedz.....Seikaczy tam jest jak psow
I drogich jak psy rasowe.
Woytec60 [Usunięty]
#8 Wysłany: 2011-08-17, 08:23
Mam dwie te piąteczki i faktycznie, robią całkiem pozytywne wrażenie.
Jedyna wada to rozmiar.
Wada może niewielka ale znacząca, gdyby miały po 40-42 mm byłyby ideałem.
Zerknij jeszcze na model SNKE01K1 zwany czasem "poor man grand seiko"
To ten z lewej
Ostatnio zmieniony przez Woytec60 2011-08-17, 08:24, w całości zmieniany 1 raz
Piniolski [Usunięty]
#9 Wysłany: 2011-08-17, 22:12
Byłem w Time Trendzie i nie mają interesujących mnie modeli, nie są też w stanie ściągnąć.
Na dniach zamawiam jednak SNKA07K1 podoba mi się, cena dobra, a i tak nie będzie to mój ostatni zegarek
Trochę obawiam się tych 36mm średnicy tarczy, ale zaryzykuję..
Woytec60 [Usunięty]
#10 Wysłany: 2011-08-17, 22:36
Pamiętaj tylko, ze w tym modelu skazany jesteś na firmową bransoletkę.
Ze względu na nietypowe mocowanie normalnego paska nie założysz.
Pomógł: 28 razy Wiek: 48 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 11565 Skąd: Zielona Góra
#11 Wysłany: 2011-08-18, 08:15
...Piniolski, nie przeraża Cię jego "wielkość"? On zdaje się ma 36mm bez koronki. Straszny maluch. Przejdź się do TT i przymierz choć zegarek podobnych rozmiarów, co byś się nie rozczarował.
Pies czy kot?: kot Pomógł: 3 razy Wiek: 37 Dołączył: 21 Cze 2011 Posty: 687 Skąd: Kraków
#13 Wysłany: 2011-08-18, 12:23
Jak się ma chudą rękę to rozmiar świetny. Ja mam obwód 16cm i 38mm Strzałka leży idealnie Ja mam problem z tym, że wiele zegarków jest za dużych dla mnie...