Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Paź 2010 Posty: 1675 Skąd: *Miasto know-how
#49 Wysłany: 2011-09-11, 17:57
Widzę towarzyszu , że macie kompleks małego .. nadgarstka znaczy się
Poza tym , ona ma 39 mm .. Wiem wiem , to prawie 40 mm , ale prawie robi też różnicę
Imho , sam zegarek jest świetny .. Tylko ten size
_________________ "Żyj pasją, a spełnisz marzenia"
Blaz [Usunięty]
#50 Wysłany: 2011-09-11, 18:00
Widzę, że ktoś chce tu sobie coś rekompensować.
39mm czy też 40mm to idealny rozmiar. Ciekawe, że jeszcze kilkanaście lat temu ludzie nosili 36mm i było dobrze. Czy przez ten czas wszystkim ludziom wzrosły obwody nadgarstków o 10mm?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 8 razy Wiek: 49 Dołączył: 15 Paź 2010 Posty: 1675 Skąd: *Miasto know-how
#51 Wysłany: 2011-09-11, 18:38
Normalnie epitet musiał bym zaaplikować , za to co mnie tu napisałeś
Swoją drogą , przy zegarkach vintage , rozmiar , absolutnie mi nie przeszkadza.
Powiem więcej , mają przez to swój urok .. Ale tak to wygląda tylko gdy patrzę na nie w pudle , gdzie wygodnie moszczą się na poduszce .. Wymiar typowo kolekcjonerski ..
Jeśli mówimy natomiast o zegarkach użytkowych , z praktycznego i wizualnego punktu wyjścia , to rozmiar ma znaczenie
Być może , jestem skrzywiony przez rozmiar swojego nadgarstka ( 23.5 cm - bez napinania ) ..
Wszystkie zegarki typu vintage ( choć kocham je ) , oraz zegarki które mają mniej niż 43-44 mm , wyglądają na mojej ręce co najmniej groteskowo. Co najmniej tak jak dziecięce zabawki
Dlatego , być może niesłusznie , jestem przewrażliwiony na punkcie rozmiaru
Blaz [Usunięty]
#52 Wysłany: 2011-09-11, 18:42
Gdybym był złośliwy, to bym powiedział (tak jak Ty wcześniej), że ktoś tu ma kompleks dużego... nadgarstka.
Masz skrzywione spojrzenie przez swój naprawdę duży nadgarstek. Większość mężczyzn ma nadgarstek około 18-20cm i musisz brać to pod uwagę. A na nadgarstku 18cm zegarek o lug to lug większym niż 53mm wygląda pokracznie. Tak samo jak 36mm na Twoim nadgarstku, OK?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 114 razy Wiek: 43 Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 12934 Skąd: Opole
#53 Wysłany: 2011-09-11, 18:59
Wtrącę się, gdyż ową Certinkę posiadam i twierdzę, że na normalnym nadgarstku wygląda bardzo ok. To jest zegarek typu EDC, który może być założony do koszuli czy nawet garniturku i wątpię aby cegłówkę wilekości od 47mm ładnie do koszuli wyglądała. Większość moich zegarków ma rozmiar 39-44 i uważam, że przy nadgarstku 18cm większy niż 47mm( i to już pod warunkiem dobrego wyprofilowania) wyglądają dość komicznie.
#54 Wysłany: 2011-09-11, 19:01
Pass
Zgadzam się z Tobą w pełni. Tak jak to już zauważyłeś , a i ja podkreśliłem parę linijek wcześniej - moje skrzywienie wynika stricte z oceniania danego zegarka , przez pryzmat własnego nadgarstka.
Uff , nie ma to jak merytoryka i polemika w jednym
Coś w stylu Certiny Action Diver (bo najbardziej się spodobała) ale koniecznie i bezwzględnie do max 40mm!! Certina Diver odpadła ze względu na rozmiar : /
No i marka "rozpoznawalna" dla kogoś kto się nie zna...czyli Certina, Tissot i tym podobne popularne modele.
Aha i nie elegancko ale bardziej na "sportowo".
Ostatnio zmieniony przez pisar 2011-09-14, 07:58, w całości zmieniany 2 razy
Blaz [Usunięty]
#56 Wysłany: 2011-09-14, 07:59
Najbardziej rozpoznawalna marka, dla kogoś kto się nie zna, to Perfect, Q&Q, Casio i Rolex.