Poprzedni temat «» Następny temat
pomóżcie mi go NIE kupić. ;)
Autor Wiadomość
sylwek
[Usunięty]

#166  Wysłany: 2012-03-06, 19:49   

Iks napisał/a:
Sylwek, no to właśnie chyba jest karta debetowa :razz:

debet to mnie się kojarzy ściśle z możliwością płatności pomimo braku środków na koncie ,,

ja moją nie mogę płacić,jeśli brak wystarczających środków :wink: i to sobie cenię,bo mam pełną kontrolę nad finansami :cool:

Michał
Klon Właściciela Pola Ryżowego

#167  Wysłany: 2012-03-06, 19:50   

pozwolę sobie wkleić

Cytat:
]Podział ze względu na sposób rozliczania transakcji

kredytowe - związane z przyznaniem przez bank limitu kredytowego. Bank udziela kredytu posiadaczowi karty (zazwyczaj oprocentowanego). Użytkownik karty okresowo dostaje rozliczenie transakcji wykonanych kartą.

z odroczonym terminem płatności- funkcjonują na podobnych zasadach do kart kredytowych, w przeciwieństwie do kart kredytowych przy tego rodzaju kartach posiadacz nie może spłacić tylko części zadłużenia. Posiadacz jest zobligowany do spłaty całej kwoty zadłużenia w terminie wyznaczonym w umowie.

debetowe - karty wydawane do rachunku bankowego. Obciążają one konto posiadacza na kwotę transakcji w momencie jej wykonywania. Kwota transakcji nie może przekroczyć stanu konta posiadacza karty.

obciążeniowe (charge) - połączenie karty kredytowej i debetowej. Karty te są wydawane dla posiadacza rachunku bankowego. Bank udziela posiadaczowi kredytu i co jakiś czas (najczęściej 1 miesiąc) wystawia mu rozliczenie, którego równowartość pobiera z konta.

przedpłacone - dokonanie transakcji tą kartą wymaga wcześniejszego zasilenia karty kwotą, do wysokości której następnie autoryzowane są transakcje. Karta taka nie jest związana z rachunkiem osobistym i może być wydana "na okaziciela" tzn. bez personalizacji karty jako np. karta podarunkowa. Niektóre źródła za karty przedpłacone uważają również Elektroniczne portmonetki

wirtualne - karta jest jedynie zarejestrowanym w systemie rozliczeniowym numerem - nie jest wydawana w fizycznej postaci (z paskiem magnetycznym czy też chipem). Nie można więc dokonywać nią żadnych transakcji w POSach i bankomatach – można nią realizować tylko transakcje typu "card not present". Pod względem sposobu rozliczenia transakcji jest ona mocno zbliżona do karty przedpłaconej

Źródło: Wikipedia

płacąc zwykłą kartą/przelewem w dolarach tracisz na podwójnym przewalutowaniu, ponieważ aktualnie transakcje są przeliczane na ojro, a następnie na $, posiadając kartę kredytową VISA Gold nie tracisz podwójnie, gdyż przewalutowanie odbywa się tylko ze złotówek na dolary.

dobrym sposobem są wirtualne karty np. w BZWBK, posiadają w ofercie karty w EURO, dolarach i chyba funtach brytyjskich, ale nie wiem dokładnie. Zakupujesz walutę przy dobrym kursie, wpłacasz na rachunek takiej karty i płacisz kiedy potrzeba (jedynie dochodzi jakaś niewielka prowizja od płatności - bodajże 2%)
Ostatnio zmieniony przez Michał 2012-03-06, 19:53, w całości zmieniany 3 razy  

Iks
Klon Właściciela Krajowego K. Ryżowego

#168  Wysłany: 2012-03-06, 22:37   

Cytat:
debet to mnie się kojarzy ściśle z możliwością płatności pomimo braku środków na koncie ,,

ale to chyba o ten księgowy debet chodzi, tzn. oznaczenie salda metodą winien/ma inaczej właśnie debet/kredyt :razz:

Mariusz
Klon Sprzedawcy Ryżu

#169  Wysłany: 2012-03-07, 14:21   

Jakie to szczęście, że w bankach nie tylko bankowcy i operacyjni/karciani pracują. Jest jeszcze całe zaplecze technologiczne :twisted:

Michał

#170  Wysłany: 2012-03-08, 08:29   

MariuszD napisał/a:
Jakie to szczęście, że w bankach nie tylko bankowcy i operacyjni/karciani pracują. Jest jeszcze całe zaplecze technologiczne :twisted:

Racja, ktoś musi te zepsuta myszki i klawiatury wymieniać : :twisted:

Mariusz
Klon Sprzedawcy Ryżu

#171  Wysłany: 2012-03-08, 13:41   

MichalKrk napisał/a:
Racja, ktoś musi te zepsuta myszki i klawiatury wymieniać

Oczywiście, inaczej darmozjady nie miałyby jak tutków zarabiać :mrgreen:
A powaznie, technologia w bankach to wiele bardzo różnych obszarów.

Michał

#172  Wysłany: 2012-03-08, 14:05   

MariuszD, wiem, to taki żart

Mariusz
Klon Sprzedawcy Ryżu

#173  Wysłany: 2012-03-09, 00:53   

Kiedyś matka kolegi zapytana o to czym zajmuje się jej syn z pełną powagą odpowiedziała: Jest informatykiem, rano komputery włącza żeby się nagrzały zanim bankowcy przyjdą :lol:

maciek
[Usunięty]

#174  Wysłany: 2012-03-09, 07:23   

a zaczęło się od timexa... :lol: :lol:

Michał

#175  Wysłany: 2012-03-09, 07:34   

maciek napisał/a:

ale już się z niego wyleczyłeś? :)

maciek
[Usunięty]

#176  Wysłany: 2012-03-09, 07:37   

MichalKrk napisał/a:
maciek napisał/a:

ale już się z niego wyleczyłeś? :)

Tak, informowałem na stronie 6tej. :mrgreen:

EDYTKA: ale tylko z powodu braku kasy się wyleczyłem, czyli na razie. :wink:
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-03-09, 07:37, w całości zmieniany 1 raz  

Michał

#177  Wysłany: 2012-03-09, 07:43   

no tak, Citek i ustrzelony wodołaz, nie znudził Ci się? szkoda wyrzucać na śmietnik, ja przyjmę złom :twisted:

maciek
[Usunięty]

#178  Wysłany: 2012-03-09, 07:44   

MichalKrk napisał/a:
no tak, Citek i ustrzelony wodołaz, nie znudził Ci się? szkoda wyrzucać na śmietnik, ja przyjmę złom :twisted:

kolejka jest. :twisted:

Michał

#179  Wysłany: 2012-03-09, 07:55   

jeszcze śpią więc tracą :twisted: :twisted: :twisted: podać adres do wysyłki na PW? :mrgreen:

maciek
[Usunięty]

#180  Wysłany: 2012-03-09, 07:58   

podaj, a ja Ci podam zaporową cenę. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu