Pies czy kot?: pies Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2011 Posty: 152 Skąd: inąd
#68 Wysłany: 2012-05-19, 02:17
Zagłosowałem na Oceanusa, ponieważ jego bym najchętniej widział na bazarku. Po dłuższym czasie ma się rozumieć.
Ale jeśli miałbym doradzić co według mnie najbardziej nadaje się na EDC, to Fortis. Zauważyłem, że z nich (Fortisów) najłatwiej/najszybciej można godzinę odczytać. A do tego zegarek ma służyć. A i niezły pomysł z tymi trójkątami przy datach. Ja nigdy nie pamiętam w którą stronę koronką kręcić. Widać, że zegarki mają przemyślane pod względem użytkowania. Gdyby tylko były ładniejsze
Akurat zegarkiem z którego najłatwiej mi odczytać godzinę jest LOTnikowy Oris z czarną tarczą.
Niby tylko 40mm ale czytelność idealna, zerknę pod dowolnym kątem i wiem, mimo tego, że do czytania potrzebuję już +2 dioptrii.
Z Fortisami będzie podobnie, też mają szerokie i dobrze widoczne wskazówki.
Blaz [Usunięty]
#71 Wysłany: 2012-05-19, 09:24
Najłatwiej odczytać godzinę z kwarcoka LCD za 5 zł, panowie.
Woytec60 [Usunięty]
#72 Wysłany: 2012-05-19, 09:34
Nie zgodzę się z Tobą.
To może być prawdą dla osob o normalnym, dobrym wzroku.
Przy wadzie, zwykłej starczowzroczności, cyferek nie zobaczy się już bez okularów.
Za to szerokie, jasne wskazówki na ciemnej, matowej tarczy widać idealnie i do zorientowania się w czasie nie trzeba nawet widzieć indeksów, wystarczy sam układ wskazówek.
Być może dla młodych ludzi bardziej czytelne będą wyświetlacze z cyframi, starsi na ogół lepiej i szybciej orientują się po samym układzie, swoje robią lata przyzwyczajeń
Blaz [Usunięty]
#73 Wysłany: 2012-05-19, 09:39
Eeee, mam potężną wadę wzroku i tak samo dobrze widzę godzinę na komórce jak na zegarku.
Woytec60 [Usunięty]
#74 Wysłany: 2012-05-19, 10:08
Jak ustawię takie wielkie cyfry w komórce to tez widzę ale tych w normalnym, kwarcowym zegarku już nie bardzo.
Pewnie gdyby kupić takie Seiko z e-inkiem i możliwością ustawienia dowolnie dużej czcionki to dałby radę
ale przydrogi jak dla mnie
Ostatnio zmieniony przez Woytec60 2012-05-19, 10:10, w całości zmieniany 1 raz