Poprzedni temat «» Następny temat
PARNIS WR200 - DIVER PA6006
Autor Wiadomość
Tomek
King of chinese maierans
Nie znam się ...

Pies czy kot?: pies
 #31  Wysłany: 2012-07-20, 13:17   

ALAMO napisał/a:
Ale jesteśmy z Mackiem przystojni.

Czyli można do Ciebie od dziś pisać per "ciacho" :?: :wink: :mrgreen: :mrgreen:

ALAMO
Pijak i Złodziej

#32  Wysłany: 2012-07-20, 13:27   

Twoja żona może :twisted: :lol: :lol: :lol:

maciek
[Usunięty]

#33  Wysłany: 2012-07-20, 14:35   

Widziałem przystojniejszych. :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez maciek 2012-07-20, 14:36, w całości zmieniany 1 raz  

Michał
Klon Właściciela Pola Ryżowego

#34  Wysłany: 2012-07-20, 21:54   

ALAMO napisał/a:
Twoja żona może :twisted: :lol: :lol: :lol:

+1 :mrgreen: :mrgreen:

Fajny ten Parnis, ale 140 bym za niego nie dał.

bajdełej - ALAMO oddałbyś mnie Rodinę, bo pewnie Ci się nie podoba. :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez Michał 2012-07-20, 21:55, w całości zmieniany 2 razy  

JANUSZ003
Sprzedawca Ryżu

#35  Wysłany: 2012-07-20, 22:07   

Blaz napisał/a:
Ciekaw jestem tego 200m. To, że ma jakąś wodoszczelność, to pewne, ale czy rzeczywiście jest więcej?

Ja też powątpiewam w to 200m ale może to szczegół :wink:

ALAMO
Pijak i Złodziej

#36  Wysłany: 2012-07-21, 07:47   

Michał G. napisał/a:

bajdełej - ALAMO oddałbyś mnie Rodinę, bo pewnie Ci się nie podoba. :mrgreen:

Jeszcze nie wiem czy mi sie podoba - bo nie dojechała. Ale pewnie mi się jednak spodoba :twisted:

A te WR200 - to całkiem możliwe chłopaki, dekiel jest ładnie spasowany, uszczelka solidna. Koronka też niezłej jakośc, z 2 uszczelkami - czyli standard dla WR200.

hulelam
Starszy Ryżowy

#37  Wysłany: 2012-08-03, 12:27   

Jak zauważył Kumotr w "Okazjach" - znowu jest promocja na Manbushijie (70 US Prezydentów Franco Loco)

Ma ktoś inne kolory, bo się waham czy nabyć jako EDC?

zdrawki

jarecki.k
Sprzedawca Ryżu

#38  Wysłany: 2012-11-14, 19:44   

Zastanawiam się nad tym zegarem ale w troche innej wersji dokładnie tej:

Wenpingowa, oraz manbushijie nie oferują takiej kolorystyki, albo ja coś słabo szukam. Znalazłem na taobao ale 140$ :/ . U wen-pingowej znalazlem w wersji PVD http://www.wenping1970.co...p?ArticleID=769 ale 180$ :shock: , gdzie w wersji stalowej tylko 89$... Nie wiecie gdzie można takowy nabyć w rozsądnej cenie tj. do 90amerykańskich ?
Ostatnio zmieniony przez jarecki.k 2012-11-14, 19:45, w całości zmieniany 2 razy  

Grizzly
Prezes Uncle Bens'a
to taki nieświeć

#39  Wysłany: 2012-11-14, 19:58   

Tutaj http://www.manbushijie.com/productshow-902-2.html
masz za 94 dulary, wysyłka free, aby mieć taką cenę musisz się zarejestrować.

Narfas
Właściciel Pola Ryżowego

#40  Wysłany: 2012-11-25, 12:06   

Jakiś szał się zrobił na te parniaki, więc podczepię się pod recenzję Alamosa, żeby opisać Nowy Lepszy Model...

Parniaque 6007

Najpierw parę fotek:

Mam kilkunastoletni aparat, więc fotki takie se i nowych raczej nie będzie przy dzisiejszym świetle, muszą wystarczyć te z zeszłego tygodnia.

No to lecimy. Po pierwsze, Parniak 6007 jest bardzo podobny do opisywanego wcześniej w tym wątku Parniaka 6006 i dlatego podczepiam się z recenzją właśnie tutaj. Różnią się bezelem, tarczą, wskazówkami i to właściwie wszystko.
Nieco zaskakujące jest, że zaczęli jakoś oznaczać swoje zegarki - firma się rozwija. ;)

Po drugie: generalnie zgadzam się z recenzją Alamo. Zegarek jest mocno nierówny, to połączenie elementów świetnych i takich sobie.
No to teraz po kolei.

Koperta: kawał stali, zegarek kwalifikuje się do kategorii odważników, czuć go na ręce. Z zewnątrz świetnie wykończony, połączenie elementów polerowanych i satynowanych. Uszy satynowane z paskiem polerki na krawędzi. Widać to dobrze na tej focie:

Między uszami polerowany - no i właśnie, tu pojawia się pierwszy zgrzyt. Polerka jest niedokładna, o ile górna powierzchnia między uszami jest OK, to dół jest niedorobiony, występują nierówności. Akurat ta część jest zawsze zakryta przez pasek, ale warto odnotować.
W uszach zaskakujące 23mm. Na powyższych fotach jest NATO 22mm które od biedy pasuje. Pasek skórzany 24mm też da się wcisnąć.

Dekiel: taki sam jak u Alamo, tylko z numerkiem 6007. W identyczny sposób zrąbany kerning w napisie Parnis. Kurde, jak chińczycy nie łapią o co chodzi w łacińskiej typografii, to niech lepiej nic nie piszą.

Koronka: sygnowana "P", dobrze wpasowana między wystające części koperty. Rzeczywiście, tak jak pisze Alamo, mogłaby być milimetr szersza, ale i tak jest OK. Zakręcana, gwint jest na tyle długi, że powinna wytrzymać dłuższe użytkowanie.

Bezel: jedna z różnic między alamowskim 6006 a moim 6007. Stalowa, boki polerowane, wkładka ceramiczna. Indeksy dobrze zrobione, wyraźne, zgrywają się z indeksami na tarczy. Jedna kropka lumy na trójkąciku na dwunastej - mogłaby być lepiej wpasowana w ten trójkącik.
120 klików, jednokierunkowy. Kręci się dość luźno, opór jest niewielki, ale nie przeskakuje sam z siebie. Występują niewielkie luzy w obrębie kliku, ale nie ma tragedii.

Tarcza: mocny punkt tego modelu. Giloszowana we fale, indeksy nakładane, idealne wykonanie. Nie można się absolutnie do niczego przyczepić.

Luma: nooo.... i tu mamy problem. Jest zła. No cóż, świeci, ale słabo i krótko. Dotyczy to zarówno indeksów, jak i wskazówek, no i kropki na bezelu. Duży minus w przypadku divera.

Koło datownika: kolejna niedoróbka. Cyfry na kole datownika nie zawsze mieszczą się w okienku. Od 1 do 9 są widoczne, potem mamy dzień zerowy, bo nie widać jedynki w "10", następnie znowu jedziemy od 1 do 9, bo jedynki nadal nie widać i niespodziewanie następuje dwudziesty. Potem jest już OK aż do końca miesiąca. Jakby co: na powyższych zdjęciach mamy datę "17" a nie "7". Jakby tak popatrzeć pod kątem to może i zobaczyło by się jedynkę sprytnie ukrytą na krawędzi otworu w tarczy.

Wskazówki: no cóż, to co widać na fotach. Malowane plongery z dużą wskazówką minutową. Jakość całkiem OK, solidny standard.

Szkiełko: podobno szafir, ale ja tam nie sprawdzałem. ;)

Werk: tak samo jak w 6006 chińska ETA z normalnym mikroregulatorem bez śrubki. Dokręcanie: jest. Stop-sekunda: jest. Nie przeprowadzałem dłuższych testów dokładności chodu, ale przez pierwsze dwa dni po zakupie robił jakieś+1s na dobę, więc rewelacja.

Pasek i zapinka: pasek 23mm w uszach zwężający się do 18mm przy zapince motylkowej. Chińskie kroko fatalnej jakości. Nie wiem co za inteligentna jednostka postanowiła wsadzić ceratowe kroko do ciężkiego divera, ale pomysł jest idiotyczny. Możliwe zastosowania: celny rzut do kosza.
Ale ale... jest jeszcze zapinka. Tutaj posłużę się fotą Alamosa, może się nie obrazi.

Uwaga: o ile pasek jest fatalny, to zapinka jest bardzo dobra. Solidna jakość, dobrze spasowana, trudno jej cokolwiek zarzucić. Efekt psuje jedynie grawer, i nie chodzi mi o napis "Parnis", kompromitujący w niektórych kręgach, ale o głupawą czcionkę - no i przede wszystkim: taką czcionką nie pisze się wersalikami!
Jak sądzę: wystąpiła to różnica kulturowa. Gdyby tam było parę chińskich znaczków: nosiłbym z dumą. :))

POdsumowanie: nierówny zegarek, połączenie elementów świetnych i zwyczajnie złych. Zaspokoi wymagania wielbicieli budżetowych odważników. Może być niezłą bazą do modowania, chociaż szkoda byłoby świetnej tarczy. Jakiś taki niedorobiony ten zegarek, ale 70 USD za szafir, ceramiczny bezel i ETĘ w środku to zdumiewająca oferta.

pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2012-11-25, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

maciek
[Usunięty]

#41  Wysłany: 2012-11-25, 14:04   

Ten ceramiczny bezel faktycznie tak się błyszczy? Czy to kwestia zdjęć?

Narfas
Właściciel Pola Ryżowego

#42  Wysłany: 2012-11-25, 14:12   

maciek napisał/a:

Podczas robienia zdjęć było ostre światło więc efekt jest nieco przesadzony, ale bezel jest zdecydowanie błyszczący.

pozdrawiam
Narfas

maciek
[Usunięty]

#43  Wysłany: 2012-11-25, 14:24   

Narfas napisał/a:
maciek napisał/a:

...ale bezel jest zdecydowanie błyszczący.

pozdrawiam
Narfas

Uf, dobrze, że nie kupiłem. ;)

Słoniu
Klon Ryżowego Długiego Marszu

Pies czy kot?: pies
 #44  Wysłany: 2012-11-25, 17:34   

maciek, - taka uroda ceramicznych bezeli - w Magretce też mi błyszczy i efekt jest fajny ;)

Bronek
Ryżowy Długiego Marszu

#45  Wysłany: 2012-11-25, 22:25   

Cholera, żeby tego Parniaka dało się założyć na bransoletę bez wielkich kombinacji to bym kliknął natychmiast... A tak kicha :głową w mur:

Odpowiedz do tematu