tylko nie jest już dostępny i trochę drogi, myślałem o czymś w granicy jednego góra dwóch parnisów
tewie [Usunięty]
#17 Wysłany: 2010-02-01, 22:57
ALAMO napisał:
Cytat:
To zależy o co pytasz.
Pytałem - jak powinien wyglądać rasowy wojak - oczywiście wiadomo że były produkowane rózniste cudaki dla potrzeb wojska , albo bardziej na zamówienie wojska . Co wcale nie znaczy że wszystkie modele były rasowymi wojakami wartymi kopiowania czy naśladownictwa.
Cytat:
Panerai którego z kolei ty pokazałeś mnie bardziej kojarzy się ze stylem wojskowym lat '70, poza faktem że jest brzydki i mało czytelny..
Panerai i brzydal , no no to ciekawy punkt widzenia. Myślę że wojak to raczej surowy i purystyczny a nie piękniś jakiś .
tewie [Usunięty]
#18 Wysłany: 2010-02-02, 12:15
Wspomniana firma _ RLT_ fajnego Bregueta robi :
hatwax napisał :
</span><table width="90%" cellspacing="1" cellpadding="3" border="0" align="center"><tr> <td><span class="genmed"><b>Cytat:</b></span></td> </tr> <tr> <td class="quote">te wymienione wczesniej maja vintage wojskowy styl</td> </tr></table><span class="postbody">
Trudno zgadnąć co masz na myśli_ czy chodzi o stary wojskowy styl ?.
Ostatnio zmieniony przez tewie 2010-02-11, 18:47, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#19 Wysłany: 2010-02-02, 12:31
Zagadza sie chodzi o stary wojskowy styl
tewie [Usunięty]
#20 Wysłany: 2010-02-02, 13:32
A możesz pokazać jakieś przykłady starych zegarków wojskowych z takimi dużymi ząbkowaniami ? . Sam trochę poszukałem i jedyny przykład takiego ryfowania faktycznie znalazłem ale przyznasz że wygląda on cokolwiek inaczej :
a zazwyczaj są to koperty o zdecydowanie gładkiej powierzczhni .
Więc chyba trudno zakładać że to stary wojskowy styl.
i jeszcze liczko :
ale wskazówka godzinowa faktycznie -serduszko - więc chyba rzeczywiście był to jakiś kanon tamtego czasu.
Ostatnio zmieniony przez tewie 2010-02-11, 18:50, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 112 razy Wiek: 47 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 37156 Skąd: Bone China
#21 Wysłany: 2010-02-02, 14:34
Te ryflowanie pierwotnie wystepowalo w kieszonkowych dawniej lutowali do nich uszy i zakladano na reke (tak by zegrek nie nosic w kieszenie tylko na reku ) te modele z ryflwanymi kopertami i wskazowkami jak w tym RLT to trybuty do dawnych zegarkow wojskowych. Pierwsze nareczne i kieszonkowe mialy wypelniene radioaktywna substancja i jako pierwsze dawaly mozliwosc odczytania godziny w ciemnosciach. Dzielone wskazowki latwiej dawaly sie wypelnic.
Edit
Te ryflowania oprocz wartosci ozdobnej, bylo poto by zegarek (kieszonka) nie wysliznela sie z reki imho
tewie [Usunięty]
#22 Wysłany: 2010-02-02, 16:58
Cokolwiek słabe to imho bo kieszonki chyba raczej były na łańcuszkach , więc z tym wyślizgiwaniem to raczej nie teges . Ale może były jakieś inne względy powodujące właśnie taki design , natury czysto estetycznej . Ja jakoś za cholerę nie mogę zalapać piękna w tym zawartego. Jakiś dziwny ze mnie typ .
Pomógł: 90 razy Wiek: 62 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 31014 Skąd: Zielona Góra
#23 Wysłany: 2010-02-03, 10:36
Zegarek w stylu militarnym , a bardzo proszę to jest ciekawa propozycje, Wostok K-43 , troszkę ciężko już dzisiaj go nabyć ale czasami się trafiają na aukcjach, jest to Współczesna wersja zegarka zamówionego prze Radzieckie Ministerstwo obrony dla Armii Radzieckiej.
Warto rozwinąć post Auzy.
Ten Hanhart chrono to jest mityczny zegarek słuzbowy Luftwaffe. Były diabelsko drogie, więc wręczano je dopiero od majora wzwyż - mało który pilot tego stopnia dożywał ... Sporadycznie mieli je bogaci piloci niższej szarży lub wybitnie zasłużeni.
To jest historia podobna co z chrono Hamiltona dla lotników - były tak ściśle reglamentowane, i tak pilnowane kwatermistrzowsko - że ich "rozchód" monitorowano bardziej niż rozchód broni osobistej - jeśłi lotnik zgubił "w razie W" słuzbowego Colta 0.45 to składał stosowne oświadczenie. Do Hamiltona - obok oświadczenia dochodziło jeszcze zaprzysiężone zeznanie w jakich okolicznosciach zegarek został utracony .. Dobre, nie ?