Czy ta recenzja przekonała Cię do ewentualnego zakupu?
Tak
50%
[ 4 ]
Nie
12%
[ 1 ]
Tak Średnio
37%
[ 3 ]
Głosowań: 0
Wszystkich Głosów: 8
Autor
Wiadomość
anduril [Usunięty]
#16 Wysłany: 2009-09-08, 19:16
hotwax napisał:
Czytałem gdzieś w necei że ta najprostra miyota miewa taką "czkawkę" tzn sekunda nieraz przeskakuje jak qwarcach. Nic nie normalnego i podobno do wyregulowania
Można linkować do Kizimizi? Jeśli nie, proszę o info, to przekleję.
EDIT: nie mogę wrzucić linka... chodzi o temat "CLARO 888" w "szwajcarskich i niemieckich". Cytuję:
Okazuje się, że to nie tylko kwestia bphów.
Znalazłem świetne wytłumaczenie sprawy nieregularnie chodzącego sekundnika w Claro (w lengłydżu):
http://forums.watchuseek....ear#post1159828
Okazuje się, że to sprawa konstrukcyjna, podobnie jak w Seagull ST16 - sekundnik napędzany pośrednio wymaga tłumienia, żeby nie "skakał".
Jeśli ów tłumik nie jest dobrze ustawiony, to zaobserwujemy takie właśnie skoki, przy czym nie wpływa to na dokładność chodu.
Moja nowa Adriatica ma to samo, choć nie w takim stopniu jak w Zodiaku powyżej.
A na pewno nie na tyle, żebym pozbawił się zegarka na czas odesłania do regulacji
Pomógł: 25 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lut 2010 Posty: 7497 Skąd: Zielona Góra
#19 Wysłany: 2009-09-08, 20:55
Fajny, szczególnie za te pieniądze... Choc mam mały uraz bo na PW ze Staruszkiem chciałem sie dowiedziec dlaczego to rżnięcie jest ok a "inne" nie i usłyszałem, że "Ci mają siedzibę"... Shit..;-(
Wracając do kwestii mechanizm i jego czkawek, to co prawda nie skacze jak w kwarcach, ale tak jak napisałem przy mocniejszym potrząśnieciu sekundnik zatrzymuje się na 1-1,5s poczym nadrabia w związku z czym nie ma to wpływu na dokładność chodu
noszę go bardzo często, ale jak już wcześniej pisałem, kiedyś miałem pilotonurka na tym samym mechanizmie i zachowywqał się tak samo, więc traktuję to zachowanie jako regułę
Pies czy kot?: kot Pomógł: 1 raz Wiek: 58 Dołączył: 02 Kwi 2011 Posty: 740 Skąd: polski biegun ciepła
#27 Wysłany: 2011-05-27, 17:18
Odkopałem niedawno ten temat i częściowo po jego wpływem zakupiłem sobie taką Invictę Profesional, z której jestem bardzo zadowolony. Nawet krytykowane często logo mnie akurat się podoba. W związku z tym składam szczere podziekowania za świetna recenzję. Amen.
arekm001 [Usunięty]
#28 Wysłany: 2011-08-28, 09:17
Trochę odkopię, ale:
Cytat:
Podsumowując, za 299zł dostałem solidny mosiężny zegar
Koperta jest wykonana z mosiądzu i pokryta innym metalem
Czy "mosiężny" oznacza coś innego