Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 17 Paź 2012 Posty: 78 Skąd: Ciechanów
#5 Wysłany: 2012-11-10, 19:42
Na Alledrogo reklamują się firmy zajmujące się renowacją tarcz i kopert oraz generalnie przeglądami zegarków.
Pytanie czy to nie jakaś szarlataneria np to:
http://allegro.pl/renowac...2747665151.html
Cena za renowację jest nierealna. Tyle zapłacisz za samo chromowanie koperty, tarcza do kolejna kilkukrotność tej sumy.
Rzuciłem okiem na komentarze tego sprzedającego i osobiście nie zleciłbym mu roboty. Zdjęcia z renowacji można wstawić na aukcję skądkolwiek, to niekoniecznie muszą być jego dzieła.
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
crayzee, to wszystko zależy jak wielce jest renowacja U mnie za czyszczenie tarczy, polerke koperty, zupelnienie lumy i naprawe mechanizmu w Amfibi Uszatej chcieli 200 zł + ewentulane koszty części.
Odpuscilem bo nie miałem ciśnienia. Zapewne cena także jest zależna od produkcja zegarka. Oblikatoryjnie te "szwłisy" sa droższe
_________________ ..stare chłopy a pokazują pudełka...jak dzieci..
Pomógł: 24 razy Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 2866 Skąd: Poznań
#10 Wysłany: 2012-11-10, 21:08
Zwróćcie uwagę, że tam jest zdaje się złocona koperta i złocona tarcza ze szlifem promienistym i wąskimi, nakładanymi indeksami.
Przecież renowacje tego to masakra. O ile z chromowaniem nie ma większego problemu, chociaż kąty koperty i tak polecą, to złocenie jest zupełnie inną historią. Czytałem opinie o magikach z allegro, złocących jakimiś chałupniczymi metodami na grubość molekuły - taki zegarek nadaje się jedynie do sfotografowania przed sprzedażą albo do umieszczenia w pudełku, bo mniej więcej po 5 minutach noszenia zacznie obłazić, brudząc przy okazji ubranie.
Restauracja takiej tarczy to kolejna historia. Zdjęcie indeksów, a potem co? Ponowny szlif albo choćby poważniejsze czyszczenie zniszczy "słoneczkową" powierzchnię. No nie mam pomysłu, może wypowie się kto inny.
Chyba żeby pojechać po całości, chromować nie przejmując się odtworzeniem stanu oryginalnego.
pozdrawiam
Narfas
Ostatnio zmieniony przez Narfas 2012-11-10, 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Ze zdjęć dokładnie nie widać, ale wygląda na złoconą. Ponowne nałożenie powłoki należałoby wykonać (jeśli już), u złotnika - ale chcąc mieć grubą powłokę, to niestety koszt będzie znaczny. Cienka powłoka wytrze się błyskawicznie. Alternatywnie można powłokę złotą zastąpić chromem, jednak po pierwsze zmieni charakter zegarka, a po drugie zwykle zmienia profil koperty (wyobla ją).
Skuteczna renowacja tarczy, to z kolei temat, który dobrze zlecić dobremu fachowcowi (Korikolo, jeśli poszukasz na forum, to znajdziesz wątki na ten temat) - jednak nawet to nie daje gwarancji powodzenia projektu, bo nawet najlepszym zdarza się sknocić tarczę, a czasem idą na łatwiznę i likwidują trudniejsze części napisów na tarczy lub indeksy wychodzą grube tam, gdzie powinny być delikatne.
Monter, cokolwiek ten sprzedający by nie robił, nie zrobi kompleksowego odnowienia zegarka za tę cenę. Chociaż... czytając jego komentarze mam nieodparte wrażenie, że najpierw by się podjął, a potem okazałoby się, że: a) cena dotyczy tylko np. koperty, reszta płatna osobno b) sprzedający po otrzymaniu zegarka stwierdzi, że zakres robót wymaga podniesienia ceny c) jakiś inny sprytny wymyk, który sprawi, że projekt zamknie się dużo drożej. Generalnie uważałbym na ceny dumpingowe.
Korikolo, właśnie mi przypomniałeś, że od roku nie wrzuciłem na Picasę ani jednej fotki. Rety, kiedy ja to nadrobię...
_________________ ...all we do is eliminate our future with the things we do today.
Money is our incentive now so that makes it okay.
Ostatnio zmieniony przez crayzee 2012-11-10, 21:20, w całości zmieniany 2 razy
Pomógł: 24 razy Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 2866 Skąd: Poznań
#12 Wysłany: 2012-11-10, 21:33
crayzee napisał/a:
Monter, cokolwiek ten sprzedający by nie robił, nie zrobi kompleksowego odnowienia zegarka za tę cenę. Chociaż... czytając jego komentarze mam nieodparte wrażenie, że najpierw by się podjął, a potem okazałoby się, że: a) cena dotyczy tylko np. koperty, reszta płatna osobno b) sprzedający po otrzymaniu zegarka stwierdzi, że zakres robót wymaga podniesienia ceny c) jakiś inny sprytny wymyk, który sprawi, że projekt zamknie się dużo drożej. Generalnie uważałbym na ceny dumpingowe.
Monter pisał o 200 zł za polerkę koperty (stalowej jak sądzę), wymianę lumy + jakąś naprawę werku.
GUB to zupełnie inny przypadek. Złocona koperta i tarcza z paroma wyjątkowo upierdliwymi szykanami (wąskie indeksy do zdjęcia i przeszlifowania, szlif promienisty, złocenie, nadruk, nie wiem czy w ogóle dałoby się to sensownie odtworzyć).
pozdrawiam
Narfas
[ Dodano: 2012-11-10, 22:36 ]
korikolo napisał/a:
Na Alledrogo reklamują się firmy zajmujące się renowacją tarcz i kopert oraz generalnie przeglądami zegarków.
Pytanie czy to nie jakaś szarlataneria np to:
http://allegro.pl/renowac...2747665151.html
Zdaje się żę to o nim słyszałem bardzo krytyczne komentarze. Nie wiem jak tam chromowanie u niego, ale złocenie zdecydowanie odradzam.
Pies czy kot?: pies Pomógł: 1 raz Wiek: 53 Dołączył: 17 Paź 2012 Posty: 78 Skąd: Ciechanów
#13 Wysłany: 2012-11-10, 22:23
Zwiedziłem już komentarze tego gościa z allegro
Szczerze mówiąc myślałem o chromowaniu albo srebrzeniu koperty - złoto jakoś mi za bardzo nie leży ale to co piszecie o tarczy nie napawa optymizmem
Dzięki wszystkim za fachowe opinie i szczerość.
A zwróćcie uwagę jeszcze na jedno.
Koperty które poddano renowacji to modele bez ostrych płaszczyzn, czyli takie które się najłatwiej odnawia - nie widac nadlewów chromu itd.
Tarcza od Titusa "po renowacji" jest inna niż przed renowacją.