#1 Wysłany: 2012-12-04, 08:09 dylemat-co dalej z kolekcjonowaniem ???
Przechodzę kolejny most, albo może jakiś kryzys czy coś, sam nie wiem, porady potrzebuję…
Mam ok 20szt zegarków i uważam że to trochę za dużo i chciałbym tą liczbę zredukować na poczet czegoś lepszego i zakupić np. jakąś lekko używaną Omegę PO (nie wiem co w sobie ma ale pragnę jej ) .jednak na nową mnie nie stać więc brane pod uwagę są tylko używki. I tak sobie o tej sytuacji myślę,
Niby wszystko ok, ale nie mogę się przełamać
1) Żal mi sprzedać zegarki te które już mam
2) Czy to normalne płacić np.5-8 kzł za zegarek?
3) Jak już to które sprzedać?
4) Czy może nie kombinować tak, tylko kupować jak dotąd zegarki do 2kzł i żyć dalej?
Nawet teraz na bazarku kmziz jest PO za 7,5k
Foto----> moja kolekcja (brakuje jeszcze C. Nighthawka- jest w drodze )
Maru123, posiadanie jednego,czy dwóch zegarków jest nudne
Cezar Klon Ryżowego Długiego Marszu MARUDA i MENDZIARZ
Pies czy kot?: pies Pomógł: 51 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 12913 Skąd: mapenzi
#3 Wysłany: 2012-12-04, 08:32
Maru123 napisał/a:
1) Żal mi sprzedać zegarki te które już mam
2) Czy to normalne płacić np.5-8 kzł za zegarek?
3) Jak już to które sprzedać?
4) Czy może nie kombinować tak, tylko kupować jak dotąd zegarki do 2kzł i żyć dalej?
1. normalne
2. nienormalne ( dla mnie )
3. w tym ciemnym oceanusie mógłbym pomóc
4. to jest słuszna koncepcja
Ostatnio zmieniony przez Cezar 2012-12-04, 08:32, w całości zmieniany 1 raz
Ja na Twoim miejscu bym się wstrzymał z wyprzedażą mającą na celu zakupić jeden zegarek. Później będziesz tylko żałował, bo jednak każdy z nich kupiłeś z jakiegoś powodu. Lepiej np teraz nic nie kupować i po prostu uzbierać na PO
ad. 1 - najtrudniej sprzedać pierwszy, potem idzie. Z własnego doświadczenia wiem, że bywa to "oczyszczające". Przy tym podczas procesu sprzedaży należy skupić się na celu który chcemy osiągnąć - to pomaga.
ad. 2 - a czy to normalne płacić 5-8 kzł za 3-4 zegarki?? Czasem w tym samym miesiącu ?
ad. 3 - znajdujesz najsłabsze ogniwo, wrzucasz je na bazar, potem kolejne itd. Schemat powtarzasz do momentu osiągnięcia satysfakcjonującej liczby zegarków.
ad. 4 - prędzej czy później i tak kupisz tą omegę, nie warto się oszukiwać. Albo zostajesz na forum i choroba postępuje, albo usuwasz konto i robisz odwyk.
[ Dodano: 2012-12-04, 08:49 ]
Strzała napisał/a:
Później będziesz tylko żałował, bo jednak każdy z nich kupiłeś z jakiegoś powodu. Lepiej np teraz nic nie kupować i po prostu uzbierać na PO
Omegę też kupi z jakiegoś powodu. Do fajnych zegarków których będzie brakować zawsze można będzie wrócić. Ja po przerobieniu około 90 sztuk żałuję sprzedaży tylko paru sztuk.
_________________ YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
bow Klon Właściciela Pola Ryżowego Wujek/Zbok brązowy
Pomógł: 33 razy Dołączył: 08 Kwi 2011 Posty: 6275 Skąd: Warszawa
#8 Wysłany: 2012-12-04, 09:01
Maru123, stac Cie na to PO, to kupujesz.
Jak Cie nie stac, to bierzesz nadgodziny
Albo sprzedajesz pare sztuk z obecnego wiadra i kupujesz, bo najwyrazniej chcesz
no dobra a co wg. Was nie pasuje w tej walizce i można by opchnąć? kurcze a może faktycznie nic nie kupować długi czas i zakupić PO? ale czy wytrzymam tak długo nic nie kupując ?
Pies czy kot?: pies Pomógł: 51 razy Dołączył: 01 Kwi 2011 Posty: 12913 Skąd: mapenzi
A co to za historia? Nie mogę znaleźć.
Maru123, z tego co widzę to sprzedajesz dwa, góra trzy zegarki i masz wymarzone PO.
Wojtek opisywał swój case, ale domyslam się że wiele osób może miec podobnie.
Ma full zegarów w budżecie około 2 tysi. W koncu kupił KuńTyka - czyli budżet x3 w zasadzie.
I czuł ze jest to zegarek dla niego ... za drogi. Brak komfortu użytkowania. W efekcie, sprzedal ją zdaje się, bo szkoda mu było zakładać. Jest to o tyle zabawne, że w sumie to jego zegarki sa warte dużo, dużo więcej niż ta Eterna, więc traktowanie czegoś za 6 w kategoriach "za drogie" pewnie niektórych ździwi. Ale ja np. mam tak samo. Mnie nie stać na zegarek za 5-10 tysięcy.
Dlatego sytuacje w stylu "sprzedaj wszystko - kup jeden" uważam za błąd, i ja bym tak nie zrobił. A co uważa Maru -to zrobi, i na zdrowie mu z tym
Może ogłoś wielką akcję: "Zbieram na PO" (zbieżność skrótów przypadkowa ) i wystaw od razu wszystkie - każdy z własną ceną, taka jaka chciałbyś uzyskać i z zastrzeżeniem, że po uzyskaniu potrzebnej sumy oferta zostanie zamknięta? Niech i kumotry maja jakąś zabawę!
A tak bardziej na serio, zostaw sobie, te, które są Ci szczególnie drogie a co do reszty - patrz pkt 1.
_________________ Były starszy szeregowy Wintergreen był to złośliwy gnojek, który znajdował zadowolenie w swojej bezsensownej pracy.
#15 Wysłany: 2012-12-04, 10:08
ALAMO napisał/a:
Brak komfortu użytkowania
Kanclerska głowa, cała prawda zawarta w jednym zdaniu