Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Wrz 2012 Posty: 1308 Skąd: NGC 7293
#16 Wysłany: 2012-12-03, 10:58
Nie wiemy skąd mobilizacja do poszukiwania wg referencyjnego stylu indeksów Alpinista (stosowanego często w czasie kiedy zegarki projektowano pod kątem ergonomii i proporcji), tzn 2,4,8,10, reszta geometryczne. W każdym razie ten styl ma właśnie bardzo dobry odczyt, lepszy od FF, a nieporównanie lepszy od tych z indeksami tylko geometrycznymi. Dlatego Alpinist jest na czele mojej listy "minęła 40'tka" i uznałbym, że to jest model referencyjny pod wieloma względami, nie szukałbym juz innego.
Pomógł: 5 razy Wiek: 50 Dołączył: 26 Wrz 2012 Posty: 1308 Skąd: NGC 7293
#19 Wysłany: 2012-12-03, 12:09
beceen napisał/a:
Mzeg, sarb by byl idealem gdyby:
- byl wiekszy
stylistyka tarczy Alpinista nawet na podstawowym automacie (7s), to by bylo cos. A nie ma
Wielkościowo jest ideałem, tylko wmówiono nam, że wszystko poniżej 40mm jest passé. Dyskusji o rozmiarach było na tym forum już pewnie bez liku. Po to zaprojektowano mniejsze mechanizmy bo noszenie na ręku kieszonki było nieoptymalne. Wkładanie mechanizmu o rozmiarze 11 linii paryskich do koperty 42 mm jest zrobione pod prąd rozsądkowi a z prądem mody (tej nieklasycznej oczywiście .
Poza tym kolorystycznie jest ideałem dla osób z zielonymi tęczówkami
Jestem 100% pewien, że taki styl jest albo był na automacie 7s. Trza poszukać.
Z_bych Koneser chińskiego majeranku Morda Zdradziecka
Pomógł: 24 razy Dołączył: 05 Maj 2012 Posty: 2866 Skąd: Poznań
#21 Wysłany: 2012-12-06, 21:32
Mzeg napisał/a:
Wielkościowo jest ideałem, tylko wmówiono nam, że wszystko poniżej 40mm jest passé. Dyskusji o rozmiarach było na tym forum już pewnie bez liku. Po to zaprojektowano mniejsze mechanizmy bo noszenie na ręku kieszonki było nieoptymalne. Wkładanie mechanizmu o rozmiarze 11 linii paryskich do koperty 42 mm jest zrobione pod prąd rozsądkowi a z prądem mody (tej nieklasycznej oczywiście .