Ja się nie spinam na markę czy opinie ludzi którzy są koniobijcami nad swisssmade.. Po prostu odłożenie kasy na zegar nie przychodzi mi tak łatwo i nie chciałbym dać części ciała z wyborem
Parę ciekawych modeli wrzuciłem dwa oczka wyżej..i to takie właśnie modele które nie są oczojebne w te wszystkie błyskotki jak większość modeli tej marki
Co do wymiarów to przewaga ma 45-47 mm + wystające koronki .. nie za dużo to to dzwon ? Nigdy nie miałem zegarka z taką pilotkową koronką..nie kaleczy ona łapy ?
Nigdy nie widziałem kupy po jagodach, ale mój Aviator 3105 mi się podoba..jest surowy i czytelny..a taki np. Kozhedub ma nawalone podziałek, przedziałek i innych pierdół, które po prostu zaczęły mnie szczypać w oczy
_________________ "Kobiety nie można zmienić,można zmienić kobietę,ale to nic nie zmienia".
Ja się nie spinam na markę czy opinie ludzi którzy są koniobijcami nad swisssmade.. Po prostu odłożenie kasy na zegar nie przychodzi mi tak łatwo i nie chciałbym dać części ciała z wyborem
No to moim zdaniem - to lepszy kierunek niż Wostok ostatnimi czasy
Ale - wybieraj oczami. To są wszystko porownywalne produkty.
A co do 3105 - to ja mówię jak mechanizm wygląda Wykonczony jest tak pięknie,, jak nie przymierzając goła 2824
Ostatnio zmieniony przez ALAMO 2012-12-12, 18:13, w całości zmieniany 1 raz
Jakościowo to sa naprawdę świetne zegarki, a marka ma lepszą tradycję niż reanimowane po 50 latach szwajcarskie trupy czy tam inne chińskie zegarki co mają "szwajcarskie faktury", których reklamy utrzymują kiziowisko. Tylko że zrobiła wielką zbrodnię w branży - sprzedaje je w uczciwych cenach.
+ 100
ALAMO napisał/a:
Ale - wybieraj oczami. To są wszystko porownywalne produkty.
Nic dodać, nic ująć. Nie ma co się rozwodzić nad zadami i waletami ingersolli skoro one Ci się po prostu wizualnie nie podobają I wiesz, kupując zegarek za 1K plnów nie ma co się w tym doszukiwać jakiejś logiki. Ma się Tobie podobać i tyle. Co z tego, że wybierzesz produkt polecony przez nas, na dobrym - naszym zdaniem - mechanizmie, z dobrym - naszym zdaniem - stosunkiem cena/jakość, skoro wizualnie on po prostu nie będzie Tobie leżał. Zaufaj uczuciom imo w tym przypadku
_________________ YDHTSAF IYDWT TGAGW OYW
CornCobbMan Właściciel Pola Ryżowego porwany obłędem...
Pomógł: 1 raz Wiek: 37 Dołączył: 15 Mar 2012 Posty: 396 Skąd: Lublin
#21 Wysłany: 2012-12-13, 00:31
Iks napisał/a:
Obraca wewnętrzny bezel.
No i dla mnie to bajer którego nie użyje ani razu
Iks napisał/a:
Srrrrom
Stal polerowana..cokolwiek co się błyszczy i na bank będzie podatne na zarysowania, będzie widać każdy odcisk palucha No chyba, że się mylę w tej kwestii ?
Iks napisał/a:
Nie ma co się rozwodzić nad zadami i waletami ingersolli skoro one Ci się po prostu wizualnie nie podobają
Jakby mi się nie podobały to bym nie dawał ich jako opcji do wyboru..podobają mnie się te modele gdzie nie ma nadmiaru "przyrządów" na tarczy. Nie ma tych modeli za dużo..ale idzie coś wybrać
Iks napisał/a:
Zaufaj uczuciom imo w tym przypadku
Starcza część mojego umysłu mówi " bierz ruska czy innego burana " , a młodzieńca " poleć fantazją i bierz wężowisko "
Mam teraz chwilę to przelecę ebay niemiaszkowy od ceny i może coś się trafi
Dzień drugi poszukiwań.
Znalazłem za wielką kałużą ciekawe aukcje zegarków pod bojową nazwą Stuhrling.
#24 Wysłany: 2012-12-13, 11:32
Michał G. napisał/a:
co to w ogole jest? Kinczyk a'la dżerman kłalita?
Polska strona mówi..
"Znana marka Stuhrling Original już w Polsce! Korzenie Stuhrling Original sięgają początków XIX wieku, gdy Szwajcaria stała się światowym liderem w produkcji zegarków. Do dziś firma Stuhrling Original pozostaje wierna misji łączącej piękno i wysoką jakość wytwarzanych w Szwajcarii produktów. W naszej ofercie znajdują się męskie i damskie zegarki, które przypadną do gustu nawet najbardziej wyszukanym znawcom zegarmistrzowskiej sztuki. Każdy model posiada unikalną historię, niepowtarzalny styl i przystępną cenę. "
Aktualnie chyba wszystko kińskie..ale jak ładnie zrobione i za fajną cenę
_________________ "Kobiety nie można zmienić,można zmienić kobietę,ale to nic nie zmienia".
Mówi kompletne bzdury.
Marka Stuhrling Original ma całe 10 lat, i założył ją Max Stuhrling. Jej 'szwajcarskość' polega na tym, że drugim wspólnikiem jest pan von Burg, ten od Claro-Semaga.
Mają więc "szwajcarski adres", jak niektóre inne "szwajcarskie marki"
Zegarki produkowane są w Hong Kongu, za to marka jest o tylw OK że jest chyba jedyną która mowi o tym wprost, bez żadnego walenia w wuja. Tak samo oficjalnie mówią że używają chińskich mechanizmów. Stylistyka też jest różna - od kompletnej, szkieletowej kupy, po cąlkiem fajne jak te co pokazałeś wyżej.
Aha, no i pan Stuhrling miał jakiegoś tam prajaszczura co był zegarmistrzem, czyli w sumie to mozna pisać o "XIX wiecznych korzeniach"
Róznie.
Oni w zasadzie używają wszystkiego, i Sea Gulla, i Szanghaja, i PTS, i DG, i Gangzou ... Ktoś się kiedyś bawił w rozszyfrowywanie ich własnych numerów mechanizmów użytych :
90009 - Dixmont-Guangzhou DG3809
90013 - Dixmont-Guangzhou DG2813
90014 - Sea-Gull ST1714
90016 - Dixmont-Guangzhou DG2816
90050 - PTS-Liaocheng G3202Z
90089 - Hangzhou 2189
90098 - Hangzhou 2198
90150 - skeletonized Chinese Standard Movement (manufacturer unknown)
90555 - Sea-Gull ST2555
90816 - Sea-Gull ST1632-6
91006 - Sea-Gull ST1612-6
91015 - PTS-Liaocheng Z2015
93311 - PTS-Hangzhou 3310/3311 tourbillon
92545 - Sea-Gull ST2545
Z tym że nie wiem czy lista jest kompletna, i nie ręczę za jej dokładność.
#29 Wysłany: 2012-12-13, 11:48
Michał G. napisał/a:
Mnie strasze kłuje w oczy ten napis "original
A ja poszukam jeszcze jakichś ciekawych marek, ale coś czuję że byłbym w stanie poczęstować się dwoma Szturlingami..lub jednym Szturlingiem i dla odmiany jednym Ingersollem
Michał G. napisał/a:
Reggie, na stronie Bisseta jest podobna piekna historia spod samiuskich alpow.
Każdy ma jakąś piękną historię do podparcia "zajebistości" marki
Mnie ogólnie rzecz biorąc to grzeje.. i tak większość ludzików nie zna się na markach zegarków..rozpoznają Rolexa, Breitlinga i Casio
A ja poszukam jeszcze jakichś ciekawych marek, ale coś czuję że byłbym w stanie poczęstować się dwoma Szturlingami..lub jednym Szturlingiem i dla odmiany jednym Ingersollem